IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бежанецът Марио: Видео играта на бежанската криза

Млад сириец, избягал от войната в Сирия, направи видео, показващо пътя на търсещите убежище към сигурността на Европа

11:33 | 12.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Всички знаем Супер Марио и неговите приключения през измисленото кралство на гъбите. Едва ли обаче бихте си представили, че сатиричен вариант на оригиналната видео игра на Nintendo се използва, за да представи реалността за сирийците, прекосяващи Европа, коментира ВВС.

Чрез героя „Бежанецът Марио“ (Refugee Mario) видео в YouTube показва опасното пътуване на хиляди, търсещи убежище в Европа. Няма ги Луиджи и принцеса Прасковка. Контрабандистите са отвели Марио на рисковано пътешествие през Средиземно море, който в крайна сметка стига до границите на Унгария, където е хвърлен в затвора. На няколко места във видеото бежанецът Марио се изправя пред препятствия, водещи към смъртта му.

Видеото е направено от 29-годишен сириец, който сега живее в Истанбул. Познат само под псевдонима си Самир ал-Муфти, който използва от гледна точка на сигурността, той разказва как му е дошла идеята. „Много моите приятели тръгнаха към Европа. От разговорите с тях си изградих ясна идея за това, през което преминават и животозастрашаващите рискове, които поемат“, казва той.

„Преди пет месеца най-добрият ми приятел се удави в морето, докато пътуваше от Измир към Гърция. Двигателят на лодката се взриви. Тогава ми дойде идеята за видеото“, казва Самир за ВВС.

„Идеята трябваше да бъде простичка и ясна, която да работи независимо от езика. Използвах Супер Марио, защото е популярен в цял свят. Като музиката е – универсален език“, допълва той.

Откакто е качено от компанията Online For Media Production, която често прави сатирично политическо съдържание за Сирия, видеото е гледано от хиляди в YouTube и Facebook. Клипът генерира сериозна полемика. „Това ме изненада“, казва Самир. „Не само сирийци го гледат. Хора от цял свят говорят за него“.

Личната история на Самир също е сериозно вдъхновение за работата му. Родом от Хомс, където се състояха едни от най-ожесточените боеве в пика на конфликта, той напуска града през 2011 г. „Преди революцията бях студент в университета в Хомс и учих френски език във факултета по филологии. Работех и за една компания като PR”, казва той.

Но след като двама от братята му са убити, Самир отива в Турция през Египет, взимайки родителите си и сестра си със себе си. Участието му в протестите срещу режима на Башар Асад е друга причина да си тръгне. „Бях определен за лидер на протестите, след като демонстрантите ме понесоха на раменете си. Това беше грешка. Не съм член на никаква бунтовническа група или политическа организация“, казва той.

Въпреки че напуска дома си и използва псевдоним, Самир все още е сериозен критик на президента Башар Асад. Той използва уникалния си талант, за да прави анимирани видея, с които се присмива на речите на Асад.

„Гласът ми много си прилича с този на Асад. Истински дар е, че мога да се подигравам с гласа на Асад“, казва той. „Открих този дар, преди да започне революцията и дълбоко в себе си знаех, че ще се възползвам от него в даден момент в бъдещето“. Пародийните видео клипове на речите на Асад стават много популярни в YouTube. „В един от клиповете обявих, че Асад се оттегля“, казва Самир. „Това накара информационното министерство да публикува изявление, което отрича оттеглянето на Асад“.

Това изглежда като рисков начин на живот, но според Самир той няма какво да губи. „Самотата в момента е голяма“, казва той, имайки предвид смъртта на братята си. „Това е за свободата ни. Цената, която плащам, не е голяма. В Сирия живеехме без никакво достойнство или свобода. Сега нямаме нищо. Толкова е разочароващо да видим какво се случва с бежанската криза. Положението е на живот и смърт. Трябва сами да изберем собственото си бъдеще“.

Всичко за бежанската криза четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още