IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да лекуваш с данни

Лекарите на бъдещето ще използват изкуствения интелект и ще имат съвсем различна роля от тази, която познаваме днес

17:00 | 28.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Все по-широкото използване на изкуствения интелект в сферата на здравеопазването ще промени ролята на лекарите. Те ще имат задачата да разбират диагнозите, които компютрите ще поставят на пациентите, коментира в рамките на Световния мобилен конгрес в Барселона (Mobile World Congress) Ели Лобел, главен изпълнителен директор на Orange Healthcare.

Новите технологии, в това число изкуственият интелект, ще изискват събирането на повече данни за пациентите, независимо къде се намират те. Медицинските работници, свикнали да виждат пациентите лице в лице, ще трябва да се изправят пред нови изпитания. Те ще имат по-голяма връзка с данните, отколкото с хората, твърди и Рик Валенсия, основател и президент на Qualcomm Life.

„Голямото предизвикателство ще бъде да научим докторите да вярват на данните, които получават. В това отношение носимите устройства могат да ни помогнат много“, коментира още той. 

Експертите твърдят, че работата на лекарите вече няма да включва толкова рутинни дейности, като мерене на пулс или кръвно налягане, а ще премине на съвсем различно ниво, което ще изисква повече анализ.

С настъпването на тези промени ролята на пациентите ще става все по-ключова, убедени са специалистите. Ангажирането им и персонализирането на здравните услуги в технологичен аспект ще са особено важни и имат огромен потенциал за развитие според доктор Ронан Уиздъм от Connected Health. По думите му новите услуги ще позволят пациентите да бъдат все по-въвлечени в грижите за здравето си.

„Особено важно тук ще е как и колко често човекът ще се ангажира чисто дигитално с лечението си. И все пак трябва да отбележим, че говорим за системи, които не само следят дали си пиете лекарствата, а следят поведението ви, помагат ви във всеки един аспект, така че да се чувствате по-добре“, допълва Уиздъм.

„Благодарение на новите решения хората ще имат по-голям контрол върху случващото се. Те ще могат да се грижат много по-лесно за себе си, ще знаят повече за своето здраве и ще реагират по-рано“, твърди Седрик Хътчинс, вицепрезидент Digital Health в Nokia Technologies.

Една от може би най-интересните перспективи ще е възможността за самостоятелно поставяне на диагнози благодарение на изкуствения интелект, посочват експертите.

Същевременно здравните заведения ще оптимизират значително работата си. Те ще могат да предвиждат моментите, в които се очаква по-голямо струпване на пациенти, така че ще могат да работят много по-ефективно. По този начин управлението на болниците и клиниките ще става много по-добро, коментира Ели Лобел от Orange Healthcare.

От институционална гледна точка предстои решаването на много задачи.

„Особено важно е министерствата на здравеопазването да започнат да работят с министерствата на информационните технологии. Едно от най-големите предимства на изкуствения интелект в здравеопазването е фактът, че новите мобилни технологии ще могат да ни помагат да се справяме с пандемии“, коментира Денис Гилхули, основател на Mobile Alliance on Pandemics (MAP) Action 2030. Той припомни, че 20% от БВП на САЩ отиват за здравеопазване.

„Това е изключително висок дял. Такъв тип системи не са ефективни. Новите технологии могат да ни помогнат да променим това. Но не бива да забравяме, че този пазар е изключително тежък и труден“, допълни още той.

Според Валенсия в момента възможностите за здравеопазването изглеждат наистина безгранични. До голяма степен за осъществяването на всички тези идеи ще помогнат и 5G мрежите. 

Следете всичко по-важно от конгреса в Барселона от специалния ни пратеник Елена Кирилова тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още