IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европол отчита рязък ръст на терористичното съдържание в интернет

През последната година са били проучени над 11 хил. случая за предполагаемо екстремистко съдържание

17:13 | 22.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Обемът на свързана с тероризъм информация, свалена от интернет след искания от правоприлагащите органи, се е увеличил рязко след атаките в Париж през ноември, посочва се в нов доклад, цитиран от The Wall Street Journal.

Отделът за интернет разследвания на Европейския съюз (ЕС) - специална работна група в рамките на Европол, е идентифицирал 70 платформи, използвани от терористични групи за разпространяване на пропаганда, пише Европол документа. Платформите са свързани със социални мрежи като Facebook и Twitter и с приложения за мигновенни съобщения като WhatsApp или Telegram.

Около 90% от съдържанието, което отделът е подал към доставчици на интернет услуги, бързо е било премахнато, съобщи агенцията. Европол няма властта да блокира сама съдържание и трябва да разчита на доставчиците на онлайн услуги, за да премахва терористичната пропаганда.

Отделът беше създаден през юли 2015 г. Оттогава е проучил над 11 хил. случая за предполагаемо екстремистко съдържание в интернет и е поискал почти 10 хил. от тях да бъдат свалени. От тях общо 8 949 случая са били премахнати, каза Европол.

Активността се е засилила особено след атаките в Париж на 13 ноември. До началото на ноември са били направени общо 690 предложения за сваляне на онлайн съдържание, които се увеличават до 10 хил. до началото на юли тази година.

Сред експертите в отдела на Европол има специалисти по религиозно мотивиран тероризъм, езици, интернет технологии и борба с тероризма. Те се фокусират върху пропаганда, свързана с големи събития, например атаките в Париж и Брюксел или стрелбата в Орландо. Първата цел е да се свали съдържанието в реално време, а втората е по-добре да се разбере тактиката и начина на действие на онлайн пропагандаторите.

Някои от експертите са били част от разследванията на атаките в Париж в подкрепа на френските правоприлагащи органи по време на европейското първенство по футбол във Франция. Те са били пращани и на гръцките острови, за да помогнат на местните власти да идентифицират потенциално заподозрени в тероризъм сред имигрантите.

Отделът в Европол включва електронна библиотека с джихадитска терористична онлайн пропаганда, която съдържа над 13 хил. оригинални изявления, публикации, видео и аудио файлове, създадени от терористични групи или техни поддръжници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още