IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google Play Store може да заработи в Китай от догодина

През ноември 2014 г. Google разреши на базираните в Китай разработчици да започнат да публикуват свое съдържание в платформата

09:57 | 23.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Новото лого на Google на централата на компанията в Маунтин Вю. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новото лого на Google на централата на компанията в Маунтин Вю. Снимка: Ройтерс

Китай е не само най-многолюдната страна в света с население от 1,35 млрд. души, но и огромен пазар, който много малко глобални компании могат да си позволят да игнорират. Така очевидно смятат и в Google, след като според Ройтерс интернет гигантът планира да отвори своята дигитална платформа Google Play Store за потребителите в Китай през следващата година. Агенцията се позовава на „източници, запознати с въпроса".

Според нея местната версия на Google Play Store няма да бъде свързана с останалите варианти на платформата, тъй като това се налага, за да се съобрази Google с изискванията на китайските власти. Местните закони изискват всички данни за приложенията да бъдат съхранявани на сървъри в Китай. Според агенцията американският концерн ще стартира услугата си през пролетта на 2016 г., а  Google Play Store в Китай ще отговаря напълно на местните закони, като също така ще филтрира и съдържание.

Отношенията между Google и китайското правителство в последните няколко години са доста обтегнати, след като двете страни не можаха да се споразумеят относно политиката на цензура в интернет, налагана от Пекин. Google се оттегли от Китай през 2010 г. и частично замрази поддръжката на услуги. 

Сега очевидно обаче обмисля ново начало за бизнеса в страната и през ноември 2014 г. бе направена първата важна крачка, след като Google разреши на базираните в Китай разработчици да започнат да публикуват свое съдържание в Google Play Store. Когато Google Play Store на свой ред отвори в Китай, това ще означава, че платформата на Google вече ще бъде достъпна в над 130 държави по света.
 
Преди дни американският технологичен концерн направи първата си директна инвестиция в китайска фирма от 2010 г. насам, когато почти напусна страната заради въпросите, свързани с цензурата. Сега технологичният гигант поведе кръг на финансиране на Mobvoi - стартъп за продукти, свързани с изкуствения интелект. Фирмата оперира китайскоезична търсачка, активираща се от гласови команди. Google използва Mobvoi вместо своята блокирана в страната услуга за умните часовници Moto 360, пуснати на пазара в Китай през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още