IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Откъде идват кибер заплахите?

Оказва се, че по-големият процент от кибер атаките срещу компаниите е от вътрешни лица

19:58 | 09.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Кибер атаките са постоянна заплаха за бизнесите по света, които харчат огромни суми пари, за да се защитят. Образът на престъпник, замислящ подлия план в стаята си, надделява в съзнанията ни, когато мислим за хакерите и кибер престъпниците, коментира Statista.

Докато през 2015 г. 40% от атаките са дошли от външни лица, оказва се обаче, че изненадващи 60% всъщност са били осъществени от вътрешни за компанията лица.

IBM, която представя данни, базирайки се на информация от над 8000 устройства сред клиентите си, разкрива, че макар 15,5% от тези „атаки“ да са били причинени по невнимание, други 44,5% са били зловредни.

Дефиницията за вътрешен човек е някой, който е имал физически или отдалечен достъп до активи на компанията. IBM отбелязва, че макар това най-често е служител то включва и бизнес партньори или изпълнителни по поддръжка – хора, на които имаш достатъчно голямо доверие, за да им дадеш достъп до системата си.

Вътрешните лица не само че имат подобен достъп, но и може да познават слабостите на бизнеса и да ги използват по-ефективно, отколкото един външен агент има възможност.

Infographic: Most Cyber Attacks Are An Inside Job | Statista

Още графики можете да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още