IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Google използва даренията от 11 млн. долара, за да помогне на бежанците

Една част от сумата е отишла за технологични проекти, а друга - за директни парични преводи

19:40 | 27.10.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

На 15 септември Google обяви, че набира средства, за да помогне в бежанската криза в Европа. Само 48 часа по-късно технологичната компания успя да събере заявените средства, съобщава CNNMoney.

Набрани бяха 5,5 млн. долара от индивидуални дарения, след което Google даде още толкова и сумата нарасна до общо 11 млн. долара.

Сега компанията споделя какво точно е направила с всички тези пари, а именно – комбинация от технологични проекти на компанията и нещо, което няма почти нищо общо с технологиите: пари в брой.

Google създаде Crisis Info Hub, сайт, който бежанците и мигрантите могат да посетят през телефоните си, за да получат информация за транспорта, настаняването и услугите, когато пристигнат в нова страна. Със сътрудничеството на International Rescue Committee и Mercy Corps, в проекта с отворен код има информация за гръцкия остров Лесбос, а скоро ще включва и други региони.

Сайтът е създаден така, че да се зарежда бързо и да не изтощава батерията, тъй като повечето хора имат телефони, но са зависими от възможностите за зареждане на батериите или интернет връзките.

За разлика от други бедствия при това много от нуждаещите се вече имат телефони и са свикнали да ги използват, за да получават информация“, казва Жаклин Фулър, директор на Google.org.

Google.org, филантропската организация на Google, си партнира и с група, наречена NetHope, която помага за предоставянето на интернет достъп на кризисни локации като бежански лагери.

Тя работи и с GiveDirectly, за да изпраща спешни парични преводи на отделни лица в Йордания и Ливан.

Много рядко се среща пари да се дават директно на бедните и да им се позволява сами да взимат решения как да се възползват от тях“, казва Фулър.

По-рано този месец Google добави арабския език в инструмента си за визуален превод. Сега всеки с приложението може да насочи камерата на телефона си към текст на немски или английски език, като например улична табела, и да получи мигновенен превод на арабски език.

Google.org инвестира около 100 млн. долара годишно в хуманитарни проекти чрез грантове и още 1 млрд. долара в продукти всяка година. След всяка катастрофа екипът на Фулър намира най-добрите начини, по които може да помогне.

Понякога това става с пари в брой, друг път с работата на инженерния ни екип, а понякога и с двете“, казва Фулър.

Хуманитарни групи са заявили пред Google, че един от най-добрите начини, по които може да помогне, е да разпредели бързо пари и да помогне с технологии. Компанията е пъргава по начини, по които други големи донори, като държави или големи агенции за развитие, не могат да бъдат. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 2
белот
преди 8 години
Да се разплачеш направо ! Баси лицемерието...да ги ориентират най бързо за пътя км Германия ! Към Ню Йорк що не ги ориентирате бе да ви е.ба у манипулаторите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още