IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН допусна общо 29 души до изпитите за брокер и инвестиционен консултант

Кандидатите следва да внесат такса за явяване, която е 450 лв. на изпит

09:50 | 26.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КФН допусна общо 29 души до изпитите за брокер и инвестиционен консултант

Общо 29 души са допуснати до изпитите за брокер на ценни книжа и инвестиционен консултант. Това става ясно от решенията на Комисията за финансов надзор (КФН), взети на проведените на 17 и 18 декември заседания и публикувани на сайта на регулатора.

10 души ще решават изпита за придобиване на право за извършване на дейност като брокер, насрочен за 23 януари 2016 г.

19 души пък са изявили желание за придобиване на право за извършване на дейност като инвестиционен консултант. Те ще се явят на 24 януари 2016 г.

Комисията за финансов надзор е определила и състава на изпитната комисия за изпитите за инвестиционни консултанти и брокери на ценни книжа.

Документите за допитванията се подаваха от 23 октомври до 23 ноември 2015 г., включително, като КФН разполагаше с едномесечен срок, за да се произнесе по заявленията за допускане до съответния изпит. Процедурата предвижда допълнителен срок за отстраняване на непълноти и несъответствия в документите, ако има такива.

Окончателният списък с допуснатите до изпитите кандидати ще бъде поставен в сградата на КФН, на таблото, намиращо се на партерния етаж в сградата на КФН, чийто адрес е гр. София, ул. „Будапеща” № 16, както и на електронната страница на регулатора.

Допуснатите до изпит кандидати следва да представят и документ за внесена по сметка на КФН такса съгласно Тарифата по чл. 27, ал. 2 от Закона за Комисията за финансов надзор. И тази година таксата за явяване на един от изпитите е 450 лв., а таксата за издаване на сертификата след успешно издържан изпит е 100 лв.

Изпитът се състои в отговарянето на тестови въпроси и решаването на задачи, съобразени с конспектите, достъпни на сайта на КФН. Изпитите се провеждат на две сесии в рамките на обявения за изпита ден, като продължителността им по 2 часа и 15 минути за брокер и 3 часа за инвестиционен консултант.

На проведените в началото на 2015 г. препитвания от допуснатите до изпита за брокер 13 кандидати се явиха 7 души, които издържаха изпита успешно. От допуснатите до изпита за придобиване на право за извършване на дейност като инвестиционен консултант 21 кандидати се явиха 15 души, а 11 бяха успешно издържалите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още