IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit тласна нагоре индустрията за луксозни яхти

Все повече заможни чужденци се възползват от понижаването на стойността на паунда

17:40 | 17.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Британските производители на луксозни яхти отвориха бутилка шампанско и вдигнаха тост за бума на пазара по време на London Boat Show тази година. Годишното събитие предлага поглед към екстравагантния начин на живот на милиардерите и техните не толкова малки играчки.

Шест месеца след решението на Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС), този пазар става все по-голям и по-голям, пише Bloomberg.

Продажбите на индустрията с лодки за отдих във Великобритания нараснаха до най-високото си ниво от финансовата криза насам и получават допълнителен тласък от понижаването на стойността на паунда след Brexit.

Данните на организацията на индустрията British Marine показват 1,6% ръст на сектора с плавателни съдове за отдих до 3,01 млрд. паунда (3,6 млрд. долара) през годината до април 2016 г., което е най-високото ниво от 2009 г.

Заможните чужденци се възползват от понижаването на стойността на паунда, като успяха да обърнат тенденцията на спад на индустрията заради несигурността около вота за Brexit.

По време на London Boat Show бяха показани около 400 плавателни съда, а най-скъпият от тях принадлежи на Sunseeker – базиран във Великобритания производител на луксозни яхти, собственост на най-богатия китаец Уан Дзиенлин.

"Като цяло светът става по-богато място, така че има все повече и повече хора, които могат да си позволят суперяхти“, коментира главният изпълнителен директор на Sunseeker Фил Попхем в интервю за Bloomberg TV миналата седмица. През 2016 г. продажбите на яхти на дребно са скочили с 41% спрямо година по-рано. 98% от продажбите на компанията са в чужбина, а тя планира да представи четири нови модела тази година.

Износът представлява 29% от британската яхтена индустрия, която е на стойност 605 млн. паунда, а ключов пазар е еврозоната, която представлява 44,6% според British Marine.

Има и други обещаващи двигатели на растежа, ако сегашните макроикономически тенденции се запазят, като нарастващото търсене от китайския пазар, както и в Северна Америка. Растящите цени на петрола могат да се превърнат в по-голямо търсене от Близкия изток, а вероятното облекчаване на руските санкции може да стимулира по-заможните да харчат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още