IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Кои страни са хазартните лидери в света?

Онлайн хазартът е най-бързо разрастващият се сектор и формира 11% от глобалната хазартна печалба за 2016 г.

13:40 | 13.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Лас Вегас може и да е синоним на хазарта, но най-голямото изложение на индустрията се проведе в Лондон през миналата седмица. На над 3 хил. щанда изложители рекламираха последните си продукти, създадени, за да разделят ентусиастите с парите им – от хазартни приложения до игрални автомати и игри с виртуална реалност, разказва Economist.

Както и в други бизнеси компаниите, които бързо възприемат новите технологии, печелят от това впоследствие: онлайн хазартът е най-бързо разрастващият се сектор и формира 11% от глобалната хазартна печалба в размер на 385 млрд. долара за 2016 г.

Хората едва ли биха се сетили първо за Австралия, говорейки за хазартен център. Въпреки това представителите на индустрията в цял свят знаят, че това е най-доходоносният пазар. Според консултантската компания H2 Gambling Capital (H2G) загубите от залагания на глава на населението възлизат на 990 долара всяка година. Сумата е с 40% по-висока от тази в Сингапур и около два пъти повече от тази в други европейски страни.

Най-популярната форма на хазарт в Австралия са електронните покер машини, които са по-разпространени, отколкото на други места. Макар че устройствата са законни на много други места, размерът на залога обикновено е ограничен до скромни нива.

Въпреки рентабилността на Австралия високото ниво на проникване на хазарта и сравнително малкото население от 23 млн. души прави страната сравнително развит пазар без много пространство за разширяване. Лидер се оказват САЩ, където общите загуби на играчите са достигнали 117 млрд. долара през миналата година. Неизползваният потенциал също е огромен. Американците са направили незаконни залози за 150 млрд. долара само върху спортове през миналата година, сочат данни.

Пуританските тенденции в страната обаче ограничават растежа на индустрията, разходите на глава на населението остават без промяна от десетилетие насам. Онлайн хазартът, който формира една трета от разходите в някои страни, е законен само в три щата след федерална намеса през 2011 г., а спортните залози са изцяло законни само в един щат. В резултат на това Ирландия и Финландия, които са отворили онлайн пазарите си, наскоро задминаха САЩ в разходи на глава на населението. Сингапур поддържа строго ограничение върху възможностите за залози, като в резултат на това приходите за индустрията са се понижили.

Различен тип регулации ограничават хазарта в Китай. Само преди три години H2G очакваше Китай (включително Макао и Хонконг) да задмине САЩ като най-голям пазар в света през 2020 г. През 2013 г. обаче правителството обяви мерки срещу корупцията, което спря влизането на китайски държавни представители в казината в Макао. Печалбата на индустрията в Китай се срина с 20% и не се е възстановила особено. Този рязък спад доведе до цялостно намаление на глобалната печалба през 2015 г. - първото понижение от 2003 г., когато на H2G започва да събира данни.

В същото време хазартните компании може би ще ударят джакпота в Япония. Макар че страната все още е третият по големина хазартен пазар в света, годишните приходи се понижават стабилно от 2003 г. на фона на строгите регулации. Бизнесът обаче откри вратички, с които продължава да съществува в рамките на закона: местната игра панчико, например, не се класифицира като хазарт, като играчите получават „специални награди“, които могат да бъдат разменени за кеш на киоски на други места.

Такива уловки скоро може да не са необходими благодарение на закон, приет през декември, който разрешава отварянето на казина в Страната на изгряващото слънце. Очаква се чуждите оператори да се наредят първи за построяването им. Според оценки на H2G това може да увеличи печалбата с 50% през първата година от отварянето им, а това е добра новина за индустрията, макар и не толкова за портфейлите на ентусиастите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още