IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сирийски деца са работели за доставчици на големи модни брандове

Става дума за фабрики в Турция, които доставят продукти за M&S, Mango, Zara и Asos

13:32 | 25.10.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Близо 5 млн. души са избягали от насилието в Сирия. Най-голяма част от тях са отишли в Турция. Отчаяно нуждаещи се от пари, мнозина са потърсили работа незаконно в шивашката промишленост в страната. Както много чуждестранни марки, които правят облекла в Турция, знаят, фабриките често се възползват от наличието на тази евтина работна ръка, пише Quartz.

Репортаж на BBC Panorama потвърждава думите на критиците, които твърдят, че брандовете не правят достатъчно, за да предотвратяват подобни практики. Филмът “The Refugees Who Make Our Clothes” (“Бежанците, които правят дрехите ни” - бел. ред.), беше излъчен на 24 октомври (понеделник) по BBC One и показва как сирийски деца бежанци в Турция шият дрехи за популярни британски марки - Marks and Spencer и Asos. Освен това разкрива как възрастни бежанци работят незаконно във фабрики, правейки дънки за испанските брандове Zara и Mango. 

Една от основните фабрики, с които работи Marks & Spencer, е наела седем сирийски бежанци, въпреки че твърди, че нейните разследвания не са открили никакви бежанци във веригата ѝ за доставки в Турция.

Бежанците често печелят по около 1 паунд (1,22 долара) на час, което е доста под минималната сума в Турция, посочва BBC. Най-младият работник, разкрит при разследването, е едва 15-годишен. Той “работи по повече от 12 часа на ден, гладейки дрехи, преди те да бъдат изпратени във Великобритания”. 

Разследването също така е разкрило, че сирийски деца произвеждат дрехи за Asos. Компанията е заявила пред BBC, че децата са открити във фабрика, която не е одобрена от нея, но призна, че дрехите са били направени именно там.

“Оттогава компанията е разследвала и е открила 11 сирийски възрастни и три деца под 16-годишна възраст”, посочва BBC.

И двете фирми твърдят, че следят веригата си за доставки и не позволяват техните доставчици да експлоатират бежанци или деца. Marks and Spencer твърди, че разкритията са “недопустими за M&S”, а тя е предложила постоянна легална работа на сирийци във фабриката.

Asos, която също се бори с твърденията, че експлоатира работници в британски дистрибуционен център след разследване на BuzzFeed, твърди, че ще предостави финансова подкрепа на децата, така че да могат да се върнат в училище. Освен това ще продължи да плаща на възрастните бежанци, докато те успеят да си намерят легална работа.

“Внедрихме тези възстановителни програми, въпреки факта, че този завод няма нищо общо с Asos”, посочва компанията.

BBC е открила бежанци, работещи по 12 часа на ден, в една фабрика, произвеждаща джинси за Mango и Zara. Те са работили без маски на лицата, въпреки че са били изложени на опасни химикали. Mango твърди, че това е подизпълнител, който не е получил разрешително, а нейните лични последващи проверки не са открили бежанци. Според компанията установените условия са добри, “като се изключат някои мерки за лична безопасност”.

Както показва разследването на BBC, за самите марки може да бъде доста трудно да знаят какво точно правят техните доставчици. Фабриките могат да работят без знанието на марките, за да се справят с кратките срокове, а близостта на Турция до Европа ги прави удобни за изпълнение на поръчки в последния момент.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
dzk
преди 7 години
Леле, ужас. Как може така. Бежанци да работят. Не, това е нечовешко. За тях има толкова много помощи, че това да ги карат да работят е нехуманно. На който не му стигат помощите само трябва да си поиска още. Но да работят не е редно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още