IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Папандреу продължава да отказва преструктуриране

Гръцкият премиер не може да разчита на подкрепа за спасителния план на консервативната партия

00:10 | 18.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="margin-bottom: 0cm">
	<span lang="bg-BG">Гръцкият премиер Георгиос Папандреу поздравява участниците в икономическа конференция, организирана от </span><span lang="de-DE">Economist. </span><em><span lang="bg-BG">Снимка: Ройтерс</span></em></p>

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу поздравява участниците в икономическа конференция, организирана от Economist. Снимка: Ройтерс

Правителството на гръцкия премиер Георгиос Папандреу, както и европейските институции и други членове на еврогрупата са на мнение, че разходите при евентуално преструктуриране на дълга ще са повече от потенциалните ползи, заяви самият Папандреу на икономическа конференция във вторник, цитиран от Handelsblatt.
 

Междувременно страните от еврозоната вече започнаха да обсъждат т. нар. „мек фалит“ за Гърция. „Меко преструктуриране“ означава да бъде отложено изплащането на дълга и евентуално да има намаляване на лихвата по него, отбелязва АФП.
 

Също във вторник стана ясно, че председателят на опозиционната консервативна партия в Гърция е отхвърлил искането на ЕС да подкрепи усилията на социалистическото правителство. Антонис Самарас заяви, че смята досегашния курс на социалистите в борбата им срещу дълговата криза за погрешен и няма да гласува за исканите от Брюксел допълнителни бюджетни ограничения.

Гърция трябва да предприеме широкомащабни и болезнени реформи преди европейските лидери да обсъдят удължаване на матуритета по дълга на страната, заяви по-рано през деня премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер, цитиран от Financial Times.

Самарас бил съгласен с целите, които мерките трябва да постигнат, но смятал сегашната икономическа политика на гръцкото правителство за изцяло сгрешена. А ако мерките са вредни за страната, трябвало да се гласува против тях.

В момента делегация на ЕС и на Международния валутен фонд (МВФ) е в Атина, за да дискутира с правителството допълнителните мерки. Според финансовия държавен секретар на германското правителство Йорг Асмусен е възможно делегацията да удължи престоя си с една седмица, за да установи дали Гърция се нуждае от втори спасителен пакет.

С оглед на милиардните помощи за изпадналите в беда страни от еврозоната федералният канцлер Ангела Меркел критикува по-ранното пенсиониране и условията за отпуски в някои държави. „Не става дума само за това да не се допуска дълг“, заявява Меркел на партийно събрание в Мешеде (Северен Рейн-Вестфалия). „Става дума и за това, в някои страни, като Гърция, Испания, Португалия хората да не се пенсионират толкова рано, а всички да се напрягат еднакво дълго време – това е важно“, допълва Меркел, цитирана от Ройтерс.

В момента във Федералната република се дискутира поетапно вдигане на възрастта за пенсиониране от 65 на 67 години.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още