IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната нарасна до 2,5-годишен връх през януари

Дейността бе стимулирана от растящия производствен сектор в региона, отчитат експерти

13:04 | 05.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бизнес активността в еврозоната нарасна до 2,5-годишен връх през януари

Бизнес активността в еврозоната се разшири с най-бързия си темп от юни 2011 г. през януари, стимулирана от растящия производствен сектор в региона.

Индексът на мениджърите по покупките за 18-членния валутен блок нарасна до 52,9 пункта през първия месец на 2014 г. в сравнение с 52,1 пункта през декември. Равнището обаче остана под прогнозните 53,2 пункта, съобщава CNBC.

Януари бе седмият пореден месец на ръст на икономиката на еврозоната. За нарастването спомогна преработващата промишленост, която постигна стабилно ускорение на новите поръчки. Износът пък се разшири в близост до 3-годишен максимум.

Главният икономист на Markit Крис Уилямсън отбеляза, че резултатът е сигнал за едно "много окуражаващо начало" на 2014 г.

"Оживлението подхрани също и пазара на труда. Заетостта се стабилизира през последните два месеца, с което се сложи край на постоянния спад на числеността на персонала, наблюдаван от началото на 2012 г.", посочи експертът.

"Надяваме се, че скоро компаниите ще започнат да генерират достатъчно голям брой нови работни места, за да свалят нивото на безработица в региона през следващите месеци, което може би ще представлява истинското началото на икономическото възстановяване за много хора", допълни още той.

Равнището на безработица в еврозоната остана без изменение през декември спрямо ноември на ниво от 12 на сто. Броят на безработните в региона обаче намаля с 129 000 – най-големият месечен спад от началото на финансовата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още