IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в еврозона се сви с 0,7% през декември

Най-силни спадове на месечна база бяха отчетени в Естония, Швеция, Холандия и Хърватия

12:59 | 12.02.14 г. 2
Индустриалното производство в еврозона се сви с 0,7% през декември

Индустриалното производство в еврозоната отбеляза спад през декември в сравнение с оптимистичното ускорение месец по-рано според доклад на Евростат.

Измерени на месечна база, сезонно изгладените данни показаха спад на индустриалната активност с 0,7% през последния месец на 2013 г. Очакванията на експертите бяха за по-леко отстъпление от 0,3% след ревизирания ръст от 1,6 на сто през ноември.

Растежът на индустрията в 28-членния Европейски съюз (ЕС) също се забави с 0,7% на месечна база през декември, пише WBP Online.

Що се касае до данните спрямо година по-рано, производството постигна увеличение от 0,5% в сравнение с ревизираното покачване от 2,8% през ноември. Пазарният консенсус се бе консолидирал около очаквания за ръст от 1,8%.

За целия ЕС растежът на индустриалната продукция на годишна база надхвърли пазарните очаквания, разширявайки се до 0,9%.

Сред страните от еврозоната най-силни спадове на месечна база отчетоха Естония (-5,7%), Швеция (-2,7%), Холандия и Хърватия (по -2,6%). Най-големите увеличения пък се наблюдаваха в Словения (2,7%), Гърция (2,6%), Португалия (0,7%) и Великобритания (0,4%).

Индустриалното производство е ключов индикатор за икономическото здраве, тъй като производствената активност реагира бързо на промените в бизнес цикъла. Данните са силно обвързани с перспективите пред потребителите, що се отнася до трудовата заетост и доходите.

Статистиката за производствения сектор в еврозоната обаче често е пренебрегвана, като основният фокус се насочва към Германия и Франция – двете най-големи икономики на континента.

Индустриалното производство в Германия неочаквано спадна през последния месец на 2013 г. Отстъплението подчертава рисковете, които тежката ситуация в другите страни от континента предоставя на Берлин.

Измерени на месечна база, сезонно изгладените данни за германското индустриално производство показаха спад с 0,6% в сравнение с ревизирания ръст от 2,4 на сто през ноември. Анализаторите прогнозираха лек растеж от 0,3%.

По-рано този месец данните на френската статистика показаха, че производството в страната се е влошило още през декември. Измерителят спадна с 0,3% през последния месец на 2013 г., докато през ноември бе отчетен ръст от 1,2 на сто. Анализаторите прогнозираха покачване от 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Не е само това!!! Дори малко да поефтинее еврото, няма да компенсира безобразно високите цени на енергия породени от регулациите за зелена енергия, както и безбройните други регулации, почти всяка от които качва цената на производството и търговията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
lyusien
преди 10 години
Това е резултат от нерешителността на Е Ц Б която трябваше отново да понижи основния лихвен процент и да го изравни със този на ФР на С А Щ Намалението на индустриалното производство значи че страните от Е С изпитват затруднения със износа поради високия курс на еврото Тези от Е Ц Б не могат ли да разберат че основните проблеми пред Европа са опасността от дефлация и необяснимо силното евро На какво от горе Европа е наи слабо развиващата се икономическа зона Причина е само нерешителността на Е Ц Б Марио Драги е по-добър от Трише но не достатъчно добър да изкара Европа на линията на стабилен растеж Трябва незабавно да бъде изкарана голямата БАЗУКА Намаление на лихвите увеличение на стимулите и масирано купуване на долари и продажба на евро Незабавно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още