IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания гласува за Brexit*

Паундът се обезцени рязко след публикуването на данните за обрата

06:31 | 24.06.16 г. 81
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Великобритания обръща гръб на Европа.

Въпреки първоначалните прогнози за победа на привържениците на членството на Великобритания в Европейския съюз според окончателното преброяване на гласовете от всички секции противниците на членството печелят 51,9% от гласовете. Според данните на агенцията в подкрепа на Brexit са гласували 17,4 млн. души, а за оставане в ЕС - 16,1 млн. души.

Висока е активността за вота - над 72% от имащите право на глас, или 46,5 млн. души. 

Резултатът е истински шок, след като анкетите от последните дни, както и първите резултати и екзитполовете даваха предимство за лагера за оставане в ЕС, а в по-ранните часове Найджъл Фараж, лидер на привържениците на Brexit, призна поражението си. Обратът се случи след получаването на данните от Нюкасъл, където Brexit получи лека преднина.

Като цяло лагерът за Brexit отчете изненадващо повече гласове от очакваното, а в широки области на Англия привържениците за напускане са с ясна преднина, за разлика от Лондон, където по-голямата част от хората са за Bremain (оставане в ЕС).  

"Осмелявам се да мечтая, че сме пред независима Великобритания", заяви Фараж.

В резултат на обрата британският паунд, достигнал шестмесечен връх в четвъртък на ниво от 1,50 долара за лира, се срина с над 9% до най-ниското си ниво от три десетилетия до 1,3466 долара. Еврото също поевтинява. 

В момента е възможно и прогнозите на социолозите, и тези на пазарите да са погрешни, казва от своя страна Джо Ръндъл, главен трейдър в ETX Capital.

Как се стигна дотук?

Страните често се обединяват, за да насърчават търговията, да защитават човешките права, околната среда или да отблъскват заплахи. Те подписват договори и се присъединяват към международни групи, и всеки път, когато правят това, те са съгласни да се откажат от част от своята независимост.

Това се случи в още по-голяма степен при създаването на Европейския съюз, общ пазар и световна политическа сила, изкована от разпокъсаните държави в Европа. Въпросът винаги е бил - възможно ли този извънреден експеримент, носещ днес името ЕС, да се задържи като едно цяло? 

Загрижеността за разкола започна да нараства, след като британците решиха да проведат вот за напускане на блока през 1973 г. Начинът, по който много британци гледат на ЕС, предполага, че компромисите вече не служат на техните интереси и те предпочитат идеята за живот извън ЕС, подобно на Норвегия и Швейцария. Така страната бе погълната от дебата за Brexit. 

Предизборната кампания се ожесточи през последния месец, показвайки, че няма ясен победител, преди да бъде преустановена за няколко дни, след като Джо Кокс, проевропейски настроен депутат от Лейбъристите, бе убита седмица преди гласуването.

Проучванията сочеха, че гласуването за Brexit може да бъде спечелено и от двата лагера, а несигурността създаде колебания за британската валута.

 

Премиерът Дейвид Камерън води кампания за оставане на Великобритания в блока от 28-те страни, като изтъкна, че излизането би предизвикало рецесия и десетилетия на несигурност за работните места, търговията и по-широката икономика.

 

Борис Джонсън, един от най-популярните политици на Острова и бивш кмет на Лондон, е сред онези, които призовават избирателите да гласуват за напускане на ЕС, така че Великобритания да може да си възвърне контрола на своите закони и забави навлизането на имигрантите. Поради факта, че свободното движение на хора е основен принцип на правото на ЕС, напускането на блока е единственият сигурен начин за спиране на притока бежанци и имигранти.

Притиснат от евроскептиците в собствената си Консервативна партия Дейвъд Камерън обеща, че ако спечели изборите през 2015 г., ще даде на британците възможност да решат на референдум искат ли страната да остане член на ЕС при предоговорени условия или не.

Още предистория

Великобритания чака 16 години, преди да се присъедини към Европейската икономическа общност, след като тя е създадена през 1957 г. Веднага след това мнозина заявяват, че страната трябва да се оттегли. Преди провеждането на първия референдум за това дали Великобритания да остане, или да напусне - през 1975 г., повечето политици и вестници твърдят, че оставането в общността ще донесе най-много ползи за икономиката, а лагерът на тези, които искат бъдеще с ЕС, печели с разлика от 2 към 1 гласа.

Правителството на премиера Джон Мейджър за малко не пада от власт през 1993 г., когато някои от депутатите от неговата партия гласуват срещу него при вота за подписването на Договора от Маастрихт, който разширява сътрудничеството в общността и създава Европейския съюз.

Евроскептицизмът доведе до това Великобритания да не приеме единната валута евро, когато тя бе представена през 1999 г. Скептиците по-късно намериха оправдание за това свое искане чрез дълговата криза в еврозоната.

Блокът добави осем източноевропейски страни през 2004 г., предизвикайки вълна от имигранти от тези държави, което натовари обществените услуги. През 2007 г. се присъединяват и България и Румъния. В Англия и Уелс делът на родените в чужбина жители набъбва до 13,4 на сто от населението през 2011 г., приблизително два пъти повече от нивото през 1991 г.

През последните години хора от други държави от ЕС са привлечени на Острова от икономиката на Великобритания, която расте двойно над темпа на икономически растеж на еврозоната.

 

Великобритания е втората по големина страна в ЕС по икономическа продукция и третата по големина на населението след Германия и Франция. Все още има редица страни, които желаят да се присъединят към ЕС.

Очакваше се на референдума да спечелят поддръжниците на оставането в ЕС, след като техният лагер успя да се възползва по-добре от опасенията за икономическата несигурност при Brexit, a другият лагер не успя да се възползва от притесненията за прекомерна миграция към страната. Защитниците на членството в ЕС отбелязват, че блокът е най-големият пазар за износа на страната, и че глобалните компании откриват офиси във Великобритания, тъй като могат да продават в други страни от ЕС без мита. Страната се възползва от свободното движение на стоки и служители, като работодателите успяват да намерят евтина, квалифицирана работна ръка.

Евроскептиците твърдят от своя страна, че ЕС възнамерява да се превърне в супердържава, която засяга все повече националните суверенитети. Те смятат, че Великобритания има глобално влияние и без ЕС. Страната разполага с постоянно място в Съвета за сигурност на ООН и евентуално може да договори по-добри търговски договори, без да бъде спъвана от протекционисти на ЕС.

*Актуализирано към 9.15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

56
rate up comment 1 rate down comment 0
georgi_shum
преди 7 години
И ще си позволя един съвет и към теб. ПрекарвайК по малко време в писане на щуротии тук.Концентрирай се върху реалния живот и общуването с реални хора. Потърси си жена, ако си себе си ще успееш рано или късно. Реалния.живот е по сложен от виртуалния, но носи далеч повече наслада :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 1 rate down comment 0
georgi_shum
преди 7 години
Михале, точно ти да ми говориш за култура, е толкова смешно, че чак клони към трагично :) Както винаги съм.казвал отношението ми към околните е пропорционално на отношението на околните към.мен :) А за служителките - елаги питай ;) Аз съм сексуално удовлетворен човек и нямам нужда да търся секс извън дома си ;) нямам нужда и да.доминирам или да се доказвам.пред нежния пол ;) отдавна съм си взел.своето, и е момента ме.вълнува само.жена ми.;) Отдавна съм и осъзнал, че едно от най опасните неща за бизнеса е да си вадиш оная работа там където си вадиш хляба;) ти очевадно още не си стигнал до тази истина, а и до много други;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
"до72, - никому неизвестна и никому непотребна застаряваща дама :) Ти ли ще ми казваш какво да правя, мисля , говоря и кое къде да държа ***! Марш от тука :)"А , Герге...културата та бий у петите , а...и на служителките си ли подвикваш тъй...или там и ръка пускаш ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 1 rate down comment 0
georgi_shum
преди 7 години
Въобще не съм кисел;) още по малко пък заради бизнеса в Русия:) Ти не притежаваш качествата или интелекта, за да се съобразявам с твоето мнение, още по малко пък си в позиция да ми казваш какво да правя, и какво не.Казвал съм ти защо ти отговарям - защото за мен си глупав човек и евтин манипулатор и да оставям глупостите без отговор, за мен е равно на предателство към мен самия:) Не те мразя, не ти желая злото ( за разлика от теб, които на всеослушание обяви, че желаш смъртта ми :)) ). Намям нищо против да изразяваш мненвито си за мен свободно. Но няма никакъв шанс да оставя думите без отговор:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
Британският парламент вероятно ще трябва да обсъди възможността за провеждане на втори референдум за членството на Великобритания в ЕС, отбелязват британските медии - http://***.economy.bg/world/view/24139/Britancite-sybraha-podpisi-za-vtori-referendum
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi_shum
преди 7 години
Да съм казал, че за някого е обидно?:) Просто и ясно казах спри да намесваш жена ми и децата ми в разговорите и кавгите си с мен:) И теб какво въобще те бъркат моите паспорти? Прави ти живота по лесен ли?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 12 rate down comment 3
serafima
преди 7 години
До 67. известен анализаторНе си интересен дали обръщаш или не плачинката. Всички наши политици днес са обърнати палачинки и ако се наложи, пак ще ги обърнат в полза на Русия този път. Дори ще минат през тебе, за да покажат колко са й били предани. Не си интересен и с оценката си за Путин. Дръж си я вкъщи. Той си има одобрението на 85% от руднаците при 9% за нашия прецедент. Един известен анализатор каза: Това момче (Путин) е стихийно явление, човек, който само със силата на волята превърна разрушената страна и нейната ръждясала армия в инструмент за промени в света. В същото време нашият удивителен президент се държи като ученичка изоставена от приятеля си. но на такива като тебе им харесваше вечно пияния Елцин, за да се разграбва и унищожава Русия. Не ви се получи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 14 rate down comment 1
Jorkata
преди 7 години
Крайно време е хората тука да се осъзнаят, че сегашната система НЕ МОЖЕ да се реформира (колкото и да ни се иска). Няма как да стане - вече е свършено. И единствения начин за силно въздействие са крайните решения. Британците точно това и направиха. Жалко е, че в днешно време сме принудени да избираме между зло и по-малко зло...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 6 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
прехода го видях и аз какво беше и какво стана с крайния резултат, за кво мечтахме и мечтите къде отидоха ...... То там е проблема, че тея кат Орешарски тряя да бъдат сменени ама всичките да дойдат чисто нови и обратно в първи клас няма лесен път тва е .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
Съгласен. Германия става основен играч в изковаването на сделка с Русия. Дано бабет се справи. ----------------------------------------------------------------------------------Гоше нешо мноо обръщаш палачинката бе баце, ти си роден за политик .... :)) Аз съм еббаси дървото щото твърдя на моето до края, а тва в политиката не работи нищо, че става на мойто както гледам ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още