IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогноза: Идеята на Радан Кънев за Борис Бонев е неосъществима засега

Кандидатите, останали на трето и четвърто място на първия тур, ще повишат политическата си цена, когато обявят подкрепата си на балотажа, смятат анализатори

11:00 | 29.10.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Що се отнася до exit poll проучванията в деня на първи тур, които даваха преднина на Дани Каназирева пред Славчо Атанасов, Стефанов обясни, че е имало злоумишлена намеса върху изследването. „Имало е организация, която е искала да произведе намеса върху местата, където се извършва exit poll. Видяхме кое е било заинтересованото лице – Дани Каназирева”, каза Стефанов.

Що се отнася до балотажа във Варна политолозите смятат, че там изборът е непредсказуем.

„В България на балотажа се мобилизира много силен антивот”, направи анализ на ситуацията Стойчев.

Кампанията

Пред Bulgaria ON AIR журналистът Валерия Велева пресметна, че „малко повече е присъствието на БСП в тези балотажи и общинските съвети. “Имаме нормална картина за местни избори. БСП тръгват от нулата, така че и един град да спечелят - за тях е успех. А ГЕРБ и един град да загубят, някой може да каже, че е неуспех. Всеки получи това, което заслужаваше", заяви тя, обобщавайки развоя на местния вот след първия тур.

По думите ѝ кампанията на Йорданка Фандъкова е била много фокусирана. А десните лидери тотално отстъпвали от отговорността, която трябвало да носят в този момент.

"Много е важно какво ще кажат Борис Бонев и архитект Игнатов. Лошото е, че до този момент нищо не казват. Архитектът на промяната няма да отиде да гласува в неделя. Как може кандидат-кмет да блокира възлово кръстовище в София?! Поведението на Борислав Игнатов беше абсурдно", убедена е Велева. Тя смята, че Борис Бонев, подкрепен от "Спаси София", е далеч от политическото лидерство. Голямата отговорност била на десните, които са стари политици.

"Толкова тегави избори не е имало. Нямаше екзитполове. Интересното на тези избори беше кой ще е втори. В София здравият разум казва, че Фандъкова няма как да загуби. Никой няма видима победа или загуба", коментира на свой ред главният редактор на вестник "24 часа" Борислав Зюмбюлев.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че арх. Борислав Игнатов е направил голяма грешка, обвързвайки избора на главен прокурор с кампанията си за местните избори.

Вотът

Българинът не бил много критичен към прегрешенията на политиците - ще печелят от затвора

Избирателната активност едва ли ще се повиши в неделя на втория тур на местните избори, когато в две трети от областните центрове избирателите ще решават на балотаж кой ще е кмет. Това прогнозираха политологът Петър Чолаков и социологът Стефан Георгиев по bTV.

Според Чолаков повечето хора, особено в столицата, ще решат, че битката е предрешена и няма да излязат да дадат своя глас. Той обаче подчерта, че има пропукване на хегемонията на ГЕРБ, но без основната опозиционна сила БСП да успява да надделее решително в тази битка.

Стефан Георгиев смята, че областният победител е ГЕРБ, но картината в страната е много шарена, понеже в някои общински центрове управляващата партия е на трето място. Той обясни, че на втори тур ще се наблюдава конфигурацията статукво - промяна.

Чолаков изтъкна, че българският избирател не е толкова критичен към прегрешенията на политиците и вероятно това е и бъдещето – политици да печелят избори от затвора, като визира победата на кандидат-кмета от Несебър, който спечели убедително в морската община с близо 60% подкрепа, докато беше в ареста.

В сутрешния блок на БНТ проф. Александър Маринов смята, че изненада е сравнително голямата дистанция в Пловдив. Иначе според него се е очаквало, че на тези избори ще бъде ерозирано влиянието на ГЕРБ. Той отбеляза и спада на вота за партиите от патриотичния блок. По негово мнение не бива управлението да се успокоява, защото най-важният белег на нестабилност на едно управление е отлив на реално доверие.

Повече от разговора в студиото на Bulgaria ON AIR вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
lyusien
преди 4 години
Разкарайте го този с неговите глупости Той и Атанасов са главната причина в България да няма силна дясна обединена Демократическа партия която да играе важна роля в политическия живот на България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
крас
преди 4 години
Интeрeceн e политическият EКCПEРИМEНТ който бе сътворен c никoму нeизвecтният грaждaнин oт CПACИ COФИЯ - Бoриc БoнeвС липсата на избирателна листа БOНEВ ПOДAРИ МНOЗИНCТВOТO НA ГEРБ В ПAРЛAМEНТA !!!!!СЕГА ОСТАВА ДА ПОДАРИ НА ФАНДЪКОВА И КМЕТСКИЯ ПОСТ!!!27% oт глacoвeтe нa coфиянци щe бъдaт прeрaзпрeдeлeни , като близo пoлoвинaтa oт тях ca глacувaли зa Бoриc Бoнeв oт Cпacи Coфия. Тaкa вoтът им oтивa нaхaлocт и рeaлнo щe пoдaри ЧEТИРИМA cъвeтници нa ГEРБ !!C прeрaзпрeдeлeниeтo ГEРБ щe имa пoнe 45 нa cтo oт мecтaтa в Cтoличния oбщинcки cъвeт, вмecтo изкaрaнитe 33%.В брoй мaндaти тoвa oзнaчaвa нe 21 крecлa, a 27 или 28 cпoрeд финaлнитe дaнни нa ЦИК. Oт 6 или 7 дoпълнитeлни 4 ca пoдaрък oт Бoнeв и Cпacи Coфия зaрaди НEИЗПOЛЗВAНИТE му в лиcтa глacoвe.Липcaтa нa лиcтa нa Cпacи Coфия мoжe дa ce oбяcни c oпрaвдaниятa МУ oтпрeди мeceци, чe ФAНДЪКOВA нe билa вдигaлa ПОЛИТИЧЕСКИ cкaндaли, кoeтo cи е oткрoвeнa лъжa.Не някой друг , а точно Бонев ОТКРАДНА ЧАСТ ОТ НАКАЗАТЕЛНИЯТ ВОТ НА МАНОЛОВА и промени резултата от предварителните проучвания сочещи Манолова за победител. ВЛEЗТE В CAЙТA НA ТOЗИ МAЛЪК И ДРEБEН МAНИПУЛAТOР ЗA ДA ВИДИТE ПO КAКВИ ПРOГРAМИ E ПOЛУЧAВAЛ ПAРИ OТ РЪКОВОДЕНАТА ОТ ФАНДЪКОВА OБЩИНA COФИЯ.EДНA OТ ТЯХ E CВЪРЗAНA C OБЛAГOРOДЯВAНEТO НA ПAРКA "ЗНAМE НA МИРA" НA ДРУГAРКAТA ЖИВКOВA.CEЩAТE ЛИ CE КOЙ CТOИ ЗAД МЛAДEЖA И ФAНДЪКOВA??Една госпожа от "Фондация Людмила Живкова Знаме на мира която на 01.07.2009 година CМEНИ ПAРТИЯТA CИ и депутатското место в БCП прехвърляйки се заедно с БOЖИДAР ДИМИТРOВ в новоучредената партия на OХРAНИТEЛЯ НA БAЩA Й.Младежът Бонев блести с идиотските си идеи да лови с дронове ИЗЛИЗАЩИТЕ ОТ КОМИНИТЕ газове замърсяващи София.Кой да му каже на момчето, че най големият източник на замърсяване не само в столицата , но и чистите кътчета на България са прелитащите дневно 3500 САМОЛЕТА изгарящи ХИЛЯДИ ТОНОВЕ керосин !!!!!Защо БОНЕВ не се обърне към Ръководител полети ЗА ДА МУ ОБЯСНИ ЦИФРАТА НА САМОЛЕТИТЕ ПРЕВРЪЩАЩИ НЕБЕТО В БЯЛА ПЕЛИНА ОТ ИЗГОРЕЛИ ГАЗОВЕ ЗА КОИТО НИКОЙ НЕ ГОВОРИ?!!Защото идеята е да бъдем вкарани в схемата с ЕКОЛОГИЧНИ ДАНЪЦИ И ГЛОБИ с които ще плащаме това което ЧУЖДИТЕ САМОЛЕТИ ръсят над ГЛАВИТЕ НИ!!Не разбирам Радан Кънев доколко е наясно с това което прави , но намирам за безкрайно глупаво да предпочете един доказан БЕЗХАБЕРНИК И МАНИПУЛАТОР , пред ПРОФИСИОНАЛА арх. ИГНАТОВ който щеше да е един добър избор за столицата. В БЪЛГАРИЯ СЕ СЛУЧВА ВИНАГИ ТОВА КОЕТО НЕ БИВА ДА СЕ СЛУЧИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още