IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъси ли дигитализацията пътя на клиентите до банките?

При финансирането на фирмите да не се къса веригата с гаранции от държавата, пожела бизнесът в уебинар на Клуб Investor.bg

18:38 | 02.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

„В процес сме да намерим баланс между удобството на клиента, сигурността на трансакцията при спазване на правилата“, каза Райчев и заяви, че някои банки вземат дори по-големи мерки, когато преценят, че не са достатъчно ефективни.

Илиан Георгиев, изпълнителен директор и член на управителния съвет на Българо-американска кредитна банка, разкри, че ограничителните мерки по време на коронакризата са накарали клиентите да се обърнат към услуги, които пестят време и ресурси.

„През първи дни трафикът беше много слаб, но после клиентите мигрираха от офиса към дигитално обслужване“, потвърди банкерът. Според него всички ще се убедят в предимствата на процеса на дигитализация. Георгиев посочи, че такива има и при оценяване на платежоспособността на клиентите. С натрупаните база данни и с помощта на информация от Централния кредитен регистър в БНБ, в бъдеще по-лесно ще се прави оценката дори да няма натрупана кредитна история. Затова той настоява да се получават повече данни и от колекторските фирми с информация за ток и парно.

„Обработката на тази информация като адаптирано поведение, ще позволи да се спести дългото интервю, което сега правим“, коментира Илиан Георгиев.

Той напомни, че в момента подписването на анекси към договори в онлайн вариант е предизвикателство заради избягването на посещения в банков офис.

Нови технологични решения

„Банките се нуждаят от данни и нашата компания предоставя технологични данни освен ЦКР и други регистри, като правим връзката при стриктно спазване на европейското законодателство“, коментира Кирил Станчев от Sirma Business Consulting. Той обаче подчерта че все още е проблем, че институциите не отварят своите бази данни, а те се „разнасят в писмен вид“.

ИТ експертът заяви, че нивата на контрол вече са факт за някои банки, а оторизация се извършва през няколко различни канала, за да се установи истинността на лицето, клиент на банка. Станчев заяви, че телефоните вече предлагат отключване не само с биометрични данни, но "дори с мимика на лицето". Той е убеден, че бизнесът ще се възползва от новите дигитални решения.

Проблемът с обезпеченията

Отказите за кредитиране на микро, малките и средните фирми е, че нямат обезпечения, за каквито настояват банките. Това е мнението на Иван Тошев, председател на контролния съвет на Националното сдружение на малкия и среден бизнес. Той посочи, че в Хасково в момента няма банка, която да предлага заеми с гаранции от държавата заради коронакризата.

„Тази мярка все още не работи“,  каза той и като причина за това изтъкна, че системата тласка банките да търсят недвижимости заради регулациите.

„Кредитната история за тях е най-важна,. Независимо че можеш да покажеш контрагенти, всичко зависи от оборота и печалбата“, коментира Тошев.

Здравко Райчев обясни, че никоя банка няма интерес да предостави услуга, която ще създаде проблем в бъдеще. „При бизнес кредитирането и потребителското кредитиране трябва баланс, за да се удовлетворяват предприемачите, да се отговори на определени рестрикции, особено при дигитализация“, заяви банкерът и подчерта, че задача на банката е да намери най-доброто решение с план как ще се развие връщането на кредита.

Георги Заманов напомни, че при оценка на кредитоспособността на една фирма банките взимат под внимание нейния паричен оборот и дали предприемачът е преценил риска от начинанието си

„В Хасково със сигурност ще има банки, сред тези десет с договори с Българска банка за развитие, които ще направят достъпни заемите и в Хасково“, убеден е банкерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още