IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Каролев: София има пари, няма ефективно управление

Общината иска да харчи пари през техни фирми или нищо да не прави, смята кандидат-кметът

07:50 | 18.10.11 г. 36
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

- Има ли пари в софийския бюджет?

Абсолютно не е вярно, че няма пари в София, немалка част от тях се разхищават или се инвестират в проекти, които не би трябвало да са приоритет днес – например зали за скуош в дворове на училища, при положение че самите дворове са в ужасно състояние. 65% от тях отиват за транспорт и чистота. В транспорта парите за 8 години са удвоени, да виждате 2 пъти по-добър транспорт?

Контролът на пътниците и борбата с гратисчиите е тотално сгрешен. Той трябва да става с електронизация, както е по света. Да се влиза само през предната врата и да има автомат, който да пуска само ако си с билет, карта или ако пуснеш цената на билета в автомата. Няма нужда за целта да се купуват нови автобуси. В Москва съм снимал достъп до транспорта с подобни устройства в стари автобуси. Така и фалшивите билети и фалшиви карти няма да могат да бъдат ползвани.

Няма нужда от контрольори. Винаги ще има нарушители. Всички сме гледали по филми как хора прескачат автоматите за билети в нюйоркското метро. Но нарушителите ще намалеят драстично.

Настоящият Общински съвет с мнозинство на ГЕРБ и Атака спря публичен конкурс, спечелен от австрийски консорциум, който искаше да изгради 2 500 спирки, да сложи модерни автомати в спирките, да сложи устройства в превозните средства, за да не можеш да се качваш без билет. Гарантираше вдигане с 30% на приходите на градския транспорт. Щеше да инвестира над 100 милиона евро, без общината да даде и лев. Понеже няма безплатен обяд, инвеститорът щеше да си върне инвестициите от реклама по спирките и от комисиона при продажба на билети (такава комисиона плащаме и сега).

От ГЕРБ спряха този проект, защото не могат да вземат пари от австрийците. Но взеха пари от ЕБВР, за да направят техни част от спирките.

Вече дълго време Центърът за градска мобилност не става ЕАД, а стои ЕООД, тъй като не могат да намерят техни хора, които да влязат в Съвета на директорите, въпреки решението на СОС преди повече от година за промяна на статута от ЕООД на ЕАД. Лично председателят на СОС Андрей Иванов не изпълнява това решение.

- Може ли в София да има публични безплатни тоалетни?

Разбира се, както по цял свят, вече и в Белград ги има. Нужно е само да се определят местата, да се направи конкурс и който спечели конкурса, ще сложи хубави (не химически) тоалетни, като ползването им е безплатно. Тези фирми печелят от рекламата в и извън тоалетните, от продажбите през автомати на презервативи, цигари. Аз нищо не откривам, виждам го по света. Под контрола на ГЕРБ общината или иска да намери пари, които да изхарчи чрез техни фирми, или нищо да не прави.

- Как да се реши проблемът с недостига на места в детските градини?

Отново общината иска да харчи пари през техни фирми. Нека частни фирми да строят и стопанисват детските градини след конкурс. Нека дотациите за всяко дете се дават и на частните, не само на общинските детски градини. Парите да следват детето, ученика и студента. По този начин общината ще реши проблема с детските градини за 2-3 години, а не за 10-15.

Аз се надявам моите внуци никога да нямат нужда от субсидиите, както аз не съм ги ползвал за децата си. В момента е див социализъм, независимо дали баща ти е милионер или бедняк, таксата за детската е еднаква. Трябва да се направи по-добро хранене, да има мултимедия в детските градини и други неща, като бедните не плащат, а богатите плащат пълна такса. Мнозина ме обвиняват, че съм ултралибералист, но аз съм ултра антипопулист. Аз повръщам, като чуя популизми, а те идват и отляво, и отдясно.

Не казвам, че всичко трябва да е частно, просто сега всичко е почти държавно или общинско в София. И Кадиев, и Фандъкова искат да решават проблемите с общински пари, за да ги харчат през когото искат.

Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 2 rate down comment 1
Ricco
преди 12 години
"Може да са НЕПРИЕМЛИВИ!!!! в света на Хари Потър, където всичко става с магическа пръчка, само че ние НЕ ЖИВЕЕМ!!!!!! в него, а в реалния свят." Смешно! Първият ни мост на Дунав (Русе - Гюргево) е построен за околко 2 години през далечната 195? година. Сегашният, втори мост (Видин - Калафат), при несъразмерно по-развити технологии, се строи вече десета година. За цените не съм сигурен, но мисля, че съотношението е обратното - сегашния е няколко пъти по-скъп (отново - при несъразмерно по-развити технологии). Значи е възможно, но сегашното управление е толкова корумпирано и неефективно, че не може да се сравнява даже с това от преди 50 години. Факт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 0
vzhekoff
преди 12 години
Като заимаш деца и като не те класират за детска градина, друга песен ще пееш. Тогава ще си говорим аз темповете. Мафиянски не го знам, знам, че ББ и Фандъкова са 6 (шест !) години на власт в Сф и заводът даже не е започнат. Такива са фактите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 0
IMRO
преди 12 години
Возят се балите на режима на Мафиянски (тук от същото котило за пореден валс се появява самият Мафиянски и УЛТРА-СУПЕР-НАСИТЕНО-АВТЕНТИЧНО ПОСИНЕНИЯТ!!!!! Прошков), иначе нашият *** се сепарира и депонира културно в Суходол.За ваучерите не съм добре запознат, така че не мога да се изказвам, но ми звучи като УЛТРАМОДЕРНИТЕ!!!!! идеи за купуване торби за смет от гражданите. Сляпото прилагане на западни модели в български условия винаги води единствено до пилеене на пари с нулев ефект.На читателите се извинявам за големите букви и удивителните, но Рико ме предизвика и сега на бъзик ги ползвам и аз;-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 0
IMRO
преди 12 години
Може да са НЕПРИЕМЛИВИ!!!! в света на Хари Потър, където всичко става с магическа пръчка, само че ние НЕ ЖИВЕЕМ!!!!!! в него, а в реалния свят. Специално темповете, с които се строят метрото и детските градини заслужават уважение и признание - особено като се сравнят със сходни проекти в уж по-развити държави от нашата - напр. Линеа С в Рим, линия 4 в Будапеща и приключилия с триста зора проект за 3 линия в Атина.Естествено живеем в България, където се заплюва и хубавото, и лошото, докато всичко се превърне в една рядка, гнусна кал. Сами си го правите това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 1
Ricco
преди 12 години
"само един от трите проблема не е решен (завода за ***), по останалите се работи и то с максимално възможните (за България поне в момента) темпове"Е точно това е проблема - че тия темпове са просто НЕПРИЕМЛИВИ. Иначе, нямам съмнение, че след 50 години (или след дори "само" още 20) нещата ще са доста по-добре. Но това са НЕПРИЕМЛИВИ срокове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 1
vzhekoff
преди 12 години
Три са ключовите проблеми, които искат незабавно решение и с които се занимаваме на всеки избори. За детските градини упорито твърдя, че не се работи. Ако се работеше, имният начин е тъкмо този, който се предлага от каролев - на всяко дете ваучер и с него където иска - кеф ти частна, кеф ти държавна ДГ. Защото докато чакаме общината да построи ДГ, децата растат.Каролев е обявен за сътрудник не току що, а преди години, за който чете де :) Заводът за *** не се ррешава вече (само) 6 години, откак ББ обеща. 6 години ! Американците за 8 г. решиха и отидоха на луната, а тук един мижав завод не може да се построи, но виж таксите смет колко скочиха... А *** се кара до Карлово и Силистра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 0
IMRO
преди 12 години
Ами не съм съгласен, само един от трите проблема не е решен (завода за ***), по останалите се работи и то с максимално възможните (за България поне в момента) темпове.А и защо да са само три проблемите? Мога да ти изброя доста повече. А сега малко във връзка със статията - Владимир Каролев току-що беше обявен за бивш сътрудник на ДС от К по досиетата. Честито на възнамеряващите да гласуват за него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 1
vzhekoff
преди 12 години
Не ме интересуват партии и избори, още повече, че на изборите когато ББ стана кмет имахме кандидати както следва: ББ - завършил Симеоново, Бриго Аспарухов - ДС, Герджиков - ДС, Заимов - внук и син на шпиони, не помня другите по-дребни играчи к'ви бяха. Но това, което искам да кажа е, че 2 от 3-те проблема (завод за ***, детски градини, транспорт) НЕ са решени, а от друга страна по отношение на приходите продължава да има не просто течове, а голямата част скандално се приватизират. Това са фактите, за които впрочем не е виновно населението, а именно управленският екип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
"Значи за статията. Каролев е прав за всичко, което казва.НО това, че го казва не значи, че той ще направи нещо по-добро - напротив."И аз така мисля - първо, че е прав и второ, че щом го казва, значи има шанс поне да се опита да го направи. Защото ако това не се каже (обещае), тогава пък няма почти никакъв шанс да стане и неефективностите и грабежите ще си продължат. Ако ли пък мисли да не си изпълнява обещанията, то тогава (както казах), не е много трудно да се направи така, че да не може да спи спокойно. Просто трябва да се ПОВТАРЯ НЕПРЕКЪСНАТО какво е казал и какво е обещал. Не мисля, че има нормален човек, който при такъв натиск да може да устои. Т.е. трябва да се помисли за фонд, който да се финансира на обществени начала и да се занимава само с това - чрез медийни изяви, ПОСТОЯННО да напомня на политиците какво са обещали и какво са направили. Просто трябва да им извади душите от напомняне. Защото иначе те забравят. Това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
IMRO
преди 12 години
Сайтът ми сряза коментара - както и да е, не ми се пише повече, след 5 дни има избори, изразете мнението си тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още