IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Каролев: София има пари, няма ефективно управление

Общината иска да харчи пари през техни фирми или нищо да не прави, смята кандидат-кметът

07:50 | 18.10.11 г. 36
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

- Има ли пари в софийския бюджет?

Абсолютно не е вярно, че няма пари в София, немалка част от тях се разхищават или се инвестират в проекти, които не би трябвало да са приоритет днес – например зали за скуош в дворове на училища, при положение че самите дворове са в ужасно състояние. 65% от тях отиват за транспорт и чистота. В транспорта парите за 8 години са удвоени, да виждате 2 пъти по-добър транспорт?

Контролът на пътниците и борбата с гратисчиите е тотално сгрешен. Той трябва да става с електронизация, както е по света. Да се влиза само през предната врата и да има автомат, който да пуска само ако си с билет, карта или ако пуснеш цената на билета в автомата. Няма нужда за целта да се купуват нови автобуси. В Москва съм снимал достъп до транспорта с подобни устройства в стари автобуси. Така и фалшивите билети и фалшиви карти няма да могат да бъдат ползвани.

Няма нужда от контрольори. Винаги ще има нарушители. Всички сме гледали по филми как хора прескачат автоматите за билети в нюйоркското метро. Но нарушителите ще намалеят драстично.

Настоящият Общински съвет с мнозинство на ГЕРБ и Атака спря публичен конкурс, спечелен от австрийски консорциум, който искаше да изгради 2 500 спирки, да сложи модерни автомати в спирките, да сложи устройства в превозните средства, за да не можеш да се качваш без билет. Гарантираше вдигане с 30% на приходите на градския транспорт. Щеше да инвестира над 100 милиона евро, без общината да даде и лев. Понеже няма безплатен обяд, инвеститорът щеше да си върне инвестициите от реклама по спирките и от комисиона при продажба на билети (такава комисиона плащаме и сега).

От ГЕРБ спряха този проект, защото не могат да вземат пари от австрийците. Но взеха пари от ЕБВР, за да направят техни част от спирките.

Вече дълго време Центърът за градска мобилност не става ЕАД, а стои ЕООД, тъй като не могат да намерят техни хора, които да влязат в Съвета на директорите, въпреки решението на СОС преди повече от година за промяна на статута от ЕООД на ЕАД. Лично председателят на СОС Андрей Иванов не изпълнява това решение.

- Може ли в София да има публични безплатни тоалетни?

Разбира се, както по цял свят, вече и в Белград ги има. Нужно е само да се определят местата, да се направи конкурс и който спечели конкурса, ще сложи хубави (не химически) тоалетни, като ползването им е безплатно. Тези фирми печелят от рекламата в и извън тоалетните, от продажбите през автомати на презервативи, цигари. Аз нищо не откривам, виждам го по света. Под контрола на ГЕРБ общината или иска да намери пари, които да изхарчи чрез техни фирми, или нищо да не прави.

- Как да се реши проблемът с недостига на места в детските градини?

Отново общината иска да харчи пари през техни фирми. Нека частни фирми да строят и стопанисват детските градини след конкурс. Нека дотациите за всяко дете се дават и на частните, не само на общинските детски градини. Парите да следват детето, ученика и студента. По този начин общината ще реши проблема с детските градини за 2-3 години, а не за 10-15.

Аз се надявам моите внуци никога да нямат нужда от субсидиите, както аз не съм ги ползвал за децата си. В момента е див социализъм, независимо дали баща ти е милионер или бедняк, таксата за детската е еднаква. Трябва да се направи по-добро хранене, да има мултимедия в детските градини и други неща, като бедните не плащат, а богатите плащат пълна такса. Мнозина ме обвиняват, че съм ултралибералист, но аз съм ултра антипопулист. Аз повръщам, като чуя популизми, а те идват и отляво, и отдясно.

Не казвам, че всичко трябва да е частно, просто сега всичко е почти държавно или общинско в София. И Кадиев, и Фандъкова искат да решават проблемите с общински пари, за да ги харчат през когото искат.

Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 12 години
Каролев не е грешник, той е олицетворение на греха! :lol: Отдавна се знаем. Пуснете го в кметството и кликата Софиянски - Антоан - Бъки ще ви се види като Тимуровска команда... :lol:За съжаление, поне в момента предлагането е такова, че Фандъкова май няма алтернатива...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
Ricco
преди 12 години
Че Каролев сигурно е грешник по линия на НДСВ (или друго) сигурно сте прави, но от това, което чета не виждам защо да не гласувам за него. Човек, който говори така, ако след това не направи нищо, няма да спи спокойно до края на живота си. Е, добре де, малко пресилих - няма да спи спокойно ако има кой да му напомня какво е казал и какво е направил след това. Което (напомнянето) не е кой знае колко трудно да се организира и направи. Значи, за човек, който говори такива неща може да се гласува (пак казвам - при изпълнено предното условие). Затова, в случая се колебая между него и Кадиев - почти еднакви ми изглеждат. Все пак, това което Каролев казва - че Кадиев и ко. са съучастници в досегашния грабеж, мисля че накланя везните в полза на Каролев. Така мисля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
all_trader2
преди 12 години
преди 90-та ДС след това видя накъде духа вятъра и стана "пазарен икономист" както почти всички останали без изобщо да му разбира главата от икономика както казваше един приятел - ХА ЧЕСТИТИ ВИ КАПИТАЛИСТИ БОРЦИ ПРОТИВ КАПИТАЛИЗМА пълен смях е тоя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
boogie
преди 12 години
Другаря Каролев явно не се е возил на градски транспорт в югозападно направление скоро - Красна Поляна и Овча Купел - райони със засилено присъствие на цветнокожо население, чиито единствени официални дрехи са в пастелни тонове с номер на гърба и име на работодателя им. Тъй като няма да имат пари за билетчета, ще ми се да ги видя как ще се набират през задната врата с метлите. Или затлъстелите "ромки" по 3 чавета.Тия с бой и полиция трябва да бъдат научени да си плащат транспорта. Иначе другаря Каролев може да прави вятър колкото иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
FINTA
преди 12 години
Веднъж да съм напълно съгласен с теб! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
all_trader2
преди 12 години
поредният пишман икономист с жажда да гепи още пари на българския данъкаплатец глупостите му нямат край , явно не успя дя намаже достатъчно от ПЛАДНЕШКИТЕ ГРАБЕЖИ НА НЕГОВИТЕ СЪПАРТИЙЦИ ОТ НДСВ които обраха държавата до шушка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още