IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Каролев: София има пари, няма ефективно управление

Общината иска да харчи пари през техни фирми или нищо да не прави, смята кандидат-кметът

07:50 | 18.10.11 г. 36
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

- Има ли пари в софийския бюджет?

Абсолютно не е вярно, че няма пари в София, немалка част от тях се разхищават или се инвестират в проекти, които не би трябвало да са приоритет днес – например зали за скуош в дворове на училища, при положение че самите дворове са в ужасно състояние. 65% от тях отиват за транспорт и чистота. В транспорта парите за 8 години са удвоени, да виждате 2 пъти по-добър транспорт?

Контролът на пътниците и борбата с гратисчиите е тотално сгрешен. Той трябва да става с електронизация, както е по света. Да се влиза само през предната врата и да има автомат, който да пуска само ако си с билет, карта или ако пуснеш цената на билета в автомата. Няма нужда за целта да се купуват нови автобуси. В Москва съм снимал достъп до транспорта с подобни устройства в стари автобуси. Така и фалшивите билети и фалшиви карти няма да могат да бъдат ползвани.

Няма нужда от контрольори. Винаги ще има нарушители. Всички сме гледали по филми как хора прескачат автоматите за билети в нюйоркското метро. Но нарушителите ще намалеят драстично.

Настоящият Общински съвет с мнозинство на ГЕРБ и Атака спря публичен конкурс, спечелен от австрийски консорциум, който искаше да изгради 2 500 спирки, да сложи модерни автомати в спирките, да сложи устройства в превозните средства, за да не можеш да се качваш без билет. Гарантираше вдигане с 30% на приходите на градския транспорт. Щеше да инвестира над 100 милиона евро, без общината да даде и лев. Понеже няма безплатен обяд, инвеститорът щеше да си върне инвестициите от реклама по спирките и от комисиона при продажба на билети (такава комисиона плащаме и сега).

От ГЕРБ спряха този проект, защото не могат да вземат пари от австрийците. Но взеха пари от ЕБВР, за да направят техни част от спирките.

Вече дълго време Центърът за градска мобилност не става ЕАД, а стои ЕООД, тъй като не могат да намерят техни хора, които да влязат в Съвета на директорите, въпреки решението на СОС преди повече от година за промяна на статута от ЕООД на ЕАД. Лично председателят на СОС Андрей Иванов не изпълнява това решение.

- Може ли в София да има публични безплатни тоалетни?

Разбира се, както по цял свят, вече и в Белград ги има. Нужно е само да се определят местата, да се направи конкурс и който спечели конкурса, ще сложи хубави (не химически) тоалетни, като ползването им е безплатно. Тези фирми печелят от рекламата в и извън тоалетните, от продажбите през автомати на презервативи, цигари. Аз нищо не откривам, виждам го по света. Под контрола на ГЕРБ общината или иска да намери пари, които да изхарчи чрез техни фирми, или нищо да не прави.

- Как да се реши проблемът с недостига на места в детските градини?

Отново общината иска да харчи пари през техни фирми. Нека частни фирми да строят и стопанисват детските градини след конкурс. Нека дотациите за всяко дете се дават и на частните, не само на общинските детски градини. Парите да следват детето, ученика и студента. По този начин общината ще реши проблема с детските градини за 2-3 години, а не за 10-15.

Аз се надявам моите внуци никога да нямат нужда от субсидиите, както аз не съм ги ползвал за децата си. В момента е див социализъм, независимо дали баща ти е милионер или бедняк, таксата за детската е еднаква. Трябва да се направи по-добро хранене, да има мултимедия в детските градини и други неща, като бедните не плащат, а богатите плащат пълна такса. Мнозина ме обвиняват, че съм ултралибералист, но аз съм ултра антипопулист. Аз повръщам, като чуя популизми, а те идват и отляво, и отдясно.

Не казвам, че всичко трябва да е частно, просто сега всичко е почти държавно или общинско в София. И Кадиев, и Фандъкова искат да решават проблемите с общински пари, за да ги харчат през когото искат.

Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 0
IMRO
преди 12 години
И още нещо. Преди няколко месеца се видях с една приятелка, която живее във Виена, и когато
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
IMRO
преди 12 години
Директно ти отговарям:1) Не2) Не за всички (все още), но тази кметска управа е единствената която реално полага, и то не малко усилия, за да реши проблема. Тук само в скоби, че в сравнение с 2004 г. през последните няколко години в София се раждат с 30% (4-5 000) повече деца, а проблем с местата имаше и тогава.3) Не и това не трябва да става, докато софиянци не станат отговорни граждани. При положение че има хора, които си изхвърлят *** през прозореца, да се предлагат методи с купуване на торби е меко казано смешно.4) Не знам, но като гледам безобразното талибанско паркиране едва ли са много.Проблеми има още много (кучета, благоустройство на новите квартали), но движението е в правилната посока, който не счита, че това е така, да изрази мнението си на избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 2
hellwitch
преди 12 години
Значи за статията. Каролев е прав за всичко, което казва.НО това, че го казва не значи, че той ще направи нещо по-добро - напротив.Той си е типичен мошеник, олигарх с професия финансово посредничество т.е. взима едни пари върти ги насам натам и накрая прибира комисионни без да е направил нищо реално. Не по-добър от нормален лихвар на практика.За лично предпочитам Фандъкова - поне не има някаква съвет макар да не разбира много много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
София беше в най-лошо състояние при Янчулев през 90-те. След него Софиянски даже изглеждаше добре. Иначе заради безумното управление на града последните 21 години сега Фандъкова и ББ направо изглеждат като спасители. Така, че сегашното управление е най-доброто на София, но само защото предишните бяха трагични иначе си е посредствено. А далаверите продължават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
Nikodim
преди 12 години
даа, но вероятно е че пак ще я изберат. Това че покаже че 'софиянци' са си виновни че живеят в такава ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 4
all_trader2
преди 12 години
а Фандъкова пък изобщо не разбира какво прави .- аз Сф в по-лошо състояние не съм я виждал - лампите по булевардите не светят или ако светят светят на половина - дупки копане хаос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
all_trader2
преди 12 години
не само той ами цялата клика на НДСВ най-вече някои министри които обраха Бантустана както американците не можаха да оберат Ирак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
vzhekoff
преди 12 години
Айде сега да ни кажеш от т.нар. "европейско и друго финансиране", колко са заемите и колко от тях са с гратисни периоди ? Защото като мине периода идват едни дооста тежки плащания. Нещо като един реже лентичката, а друг плаща. Впрочем за периода от януари 2003-та досега инфлацията е 60%. Ако бюджетът 2003-та действително е 4 пъти по-малък, то излиза, че реално е скочил точно 2.5 пъти. Пита се обаче наистина:1. Има ли завод за *** Да/Не (ББ нали така стана кмет - Софиянски два пъти ни вкара в зверска мръсотия)2. Има ли места за децата в детските градини Да/Не (аз твърдя, че няма, след като има 3000 деца без места)3. Таксите смет събират ли се на база реално замърсяване, или не ? Защо си отиде Герджиков и какво ще стане с такса смет след изборите ?4. Колко са приходите в бюджета от синята зона и защо са толкова малко ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
хендехох
преди 12 години
Благодаря за информацията IMRO. Значи ще си гласувам за Фандъкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
IMRO
преди 12 години
Каролев честно казано звучи нормално, но още с първото си интервю директно излъга, и то няколко пъти."Когато бил станал общински съветник (2003 г.), бюджетът на София бил четири пъти по-малък от сегашния, оттогава инфлацията била 25%, но оттогава услугите в София не се подобрили 3 пъти (минус 25% инфлация, ерго, в София много се краде".Инфлацията само през 2007 г. е 12,5 % (половината от това, което твърди Каролев), а кумулативната инфлация от 2003 г. насам е над 50 % - на който му се занимава да изчислява точно колко, да го направи. След това, близо половината от бюджета на София за тази година (около 1,3 млрд. лева) се дължи на европейско и друго финансиране за инфраструктурни обекти (т.е. това НЕ са приходи на общината), каквото финансиране през 2003 г. почти не е имало. Тоест реално имаме едва двойно нарастване на бюджета при над 50 % инфлация и тезата на Каролев издишва моментално като спукан балон. А бланкетни твърдения за корупция без доказателства и баба ми може да прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още