IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гордън Кеър: ЕЦБ е тръгнала по път, от който няма връщане назад

Валутният борд засега е по-добър вариант за България от еврозоната заради проблемите на съюза, смята инвестиционният банкер

08:07 | 27.05.13 г. 12
<p>
	Гордън Кеър, Снимка: Boom&amp;Bust</p>

Гордън Кеър, Снимка: Boom&Bust

- Относно банковия съюз, който споменахте.  Как би се отразило на банковата ни система влизането ни в този съюз? Както знаем, може да участваме и без да сме част от еврозоната. За нас е важно да разгледаме темата на местно ниво.

Да, разбира се. Този отговор ще допълни първия въпрос. Правителството на България има възможност, но това е и предизвикателство, да разбере какво предлага този съюз. Наистина съм притеснен от някои предложения, които отправят хора на високи постове.

Не твърдя, че хората, които вземат решения са глупави, но определено правят грешки. Смея да твърдя, че съм вещ в тази сфера, тъй като съм работил за голяма инвестиционна банка много години. Банковата система се е превърнала в  скандален бизнес през последните години, не българските, а големите банки – американските и тези във Великобритания. Познавам хора, които са много по-притеснени за сметките си,отколкото за   икономическото здраве на нацията. Точно тези хора управляват банките. А спасителни планове на банките, подклаждат арогантността им. 

Виждаме какво направиха Goldman Sachs, цитирам  вършейки  „божията воля/работа” . Така  че такива хора, които имат много влиятелно лоби и притежават одиторски фирми, които по-скоро наричат компании за инвестиционни услуги, защото за тях е по-изгодна консултантската работа. И така това лоби в Европейския парламент им позволява те сами да наложат нещата да останат такива, каквито са.

- Вече споменахте, че някои решения в ЕС и за еврозоната не се вземат правилно. Кой етап от изпълнението на плана за банковия съюз според вас не  е възможен или е неподходящ?

Миналият месец беше взето решение от европейските финансови министри да се ратифицира решението за първия етап от банковия съюз. Това е единен надзорен механизъм за еврозоната. Той вече е договорен и трябва да започне да се прилага от следващата година.  Мисля, че също беше взето решение да се наемат допълнително 800 банкови надзорници. Не съм сигурен откъде ще намерят толкова много хора със задоволителни умения, които да направят промени предвид краткия срок.  

Но първия етап вече е ясен. Ако продължим по-напред вече нещата се задълбочават. Вторият етап е създаване на обща рамка за преструктуриране на банки и създаването на национални фондове за преструктуриране. Именно това ме притеснява в централизацията на ЕС и еврозоната.

- Подкрепят ли действията на ЕЦБ?  Провежда ли централната банка правилната политика?

Разбирам въпроса, но по-скоро бих го отнесъл към количественото улеснение или печатането на пари. Наречете го както искате. Аз предпочитам печатане на пари, другият начин е просто модерен.

Работи ли всъщност печатането на пари? Да, политиката е по-гъвкава. Но печатането на пари с цел спасяване на банките, е нещо, което проследяваме през последните 5-6 години  и засега не е дал достатъчно добър резултат. Смятам, че ЕЦБ в момента разчита твърде много към този метод.

Регулаторът на всички институции за финансови услуги във Великобритания ясно заяви на хората, че печатането на пари започне ли веднъж просто няма край. Трудно е да се върнеш назад, когато в резултат вече цените на активите са се покачили. Когато бъде изтеглена тази допълнителна парична база от банките, тогава цените ще се сринат. Не вярвам, че банките ще успеят да представят баланси, които да са задоволителни и да са решили този проблем след това. Затова смятам, че ЕЦБ е тръгнала по път, от който няма връщане назад. Наистина се надявам нещо да се случи, може би ще открият голяма златна мина на Марс  и нещата ще се оправят.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
"не бих сложил знак за равенство м/у човек и зрялост"-----------------Да, съгласен съм - има такъв момент. Но нещата не са статични и точно ситуация като тази ще накара хората от типа "дай да вземем кредит сега пък после ще му мислим", като дойде после, да започнат да мислят. Т.е., за такива хора кредитът ще има (силно) възпитателен ефект. Със или без златен стандарт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Стандарт трябва и реално е, човешкият труд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
Biso
преди 10 години
Аз бих предпочел физическите ограничения на златния стандарт. Познавам прекалено много хора, които през годините си рефинансираха ипотеките по жилищата, само за да могат с допълнително получените средства да ходят на почивка, жените им да си слагат силикон, пластични операции и т.н.. Едни познати казаха, що да не си вземем 10К кредит за да имаме да си харчим. И като доиде кризата изреваха всички, какво стана та не вечерахме!Всичко това за мен е синоним на детско и незряло, първобитно, повърхностно и първично. По мое скромно мнение, не бих сложил знак за равенство м/у човек и зрялост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 5
Ricco
преди 10 години
...А епохата на кредита може да се нарече още и епоха на планирането. Защото всеки кредит е дефакто и план. Или пък епоха на обещанията. Защото всеки кредит е и обещание (с което са обезпечени парите за него).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
Ricco
преди 10 години
Това (за парите, кредита и златото) е дълга дискусия и ако я започнем ще трябва да стигнем и до това какъв е смисъла на живота (ни). Поотделно и заедно. Или може би трябва не да стигнем до там, а да тръгнем от там. Защото от това, какъв смисъл преследваме, може да зависи да изберем една или друга стратегия за парите. Но въпреки всичко, да се осланяме на златото, за да може така, по чисто физически причини, да се ограничаваме защото иначе са ни толкова слаби ангелите, че не можем да се сдържаме, е ако не варварщина, то детинско или незряло. Други думи, които ми хрумват са първобитно, повърхностно, първично. Отделно всички останали (известни) аргументи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
Vladimir Sirkarov
преди 10 години
Ти назова истинският проблем - епохата на кредита :). Тази епоха е базирана на банкирането с частичен резерв и освен, че е частичен той представлява чисто и просто фидуциарни хартийки. Има една изначална заблуда, свързана с причината за това, че дори при златния стандарт (дори и класическият му период 1821-1933г.) е имало кредитна експанзия. Причината не е в стандарта, а в частичния резерв - двете са съвсем различни неща. Дори и при здрав стандарт, системата с частични резерви създава кредит от нищото ... но все пак степента на експанзията е доста по-лека ... по логични причини, спрямо тази, която наблюдаваме днес. Съвременното мислене в подобна насока не е варващина, по скоро тези, които споделят това мнение не са се задълбочили достатъчно. Стабилните пари не влияят върху технологичното развитие или увеличаващото се население. Абсолютната стойност на парите е неутрална към подобни процеси. Промените са в относителните пропорции между парите и ресурсите, услугите и тн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 6
Ricco
преди 10 години
Човека явно е привърженик на златния стандарт. И не разбира, че в епохата на кредита обезпечението е това, което може да осигури кредитополучателя. Кредитополучателят сега е това, което е било златото преди. То всъщност и преди е било така, но понеже не е имало надеждни институции, механизми и инфраструктура за гарантиране на парите и дълговете и затова, като физически носител се е използвало златото. Но днес, при една мнооого по-развита в технологично отношение цивилизация, да се използва пак златото като пари си е (по израза на Кейнс) варварщина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 28
наука
преди 10 години
От британец освен да хейтва срещу Еврото друго не може да се очаква.Час по-скоро трябва да влезем в еврозоната, иначе дните на борда са преброени. Ще издържи още 10-15 г., но после....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 22
albobo76
преди 10 години
Валутният борд е пагубен за България също толкова колкото и еврозоната, а може би и повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
simo.smo
преди 10 години
Това със златната мина на Марс не го разбрах. Малко ни в клин, ни в ръкав ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още