IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Гарчев: Дисциплината и информираността са най-важни за успешната търговия

Трейдърите в България добиват все повече опит, отчита главният дилър на "Булброкърс"

08:10 | 14.10.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кирил Гарчев е главен дилър на &quot;Булброкърс&quot; от 2007 г.<em> Снимка: Личен архив</em></p>

Кирил Гарчев е главен дилър на "Булброкърс" от 2007 г. Снимка: Личен архив

– Какви са качествата, който трябва да притежава един трейдър, за да бъде успешен?

Всъщност дисциплината, в съчетание с адекватна информираност, е добра основа за изграждането на цялостна успешна стратегия в дългосрочен план. Много от грешките, които се допускат, се дължат именно на споменатите фактори, а трейдърите, особено начинаещите, не полагат достатъчно усилия за отстраняването им.

– Ако можем да дадем един съвет на читатели ни – трябва ли да държат чужди валути и деривати в своите портфейли, и ако да – кои и в какви пропорции?

Валутите намират място единствено като част от т.нар. Аlternative asset classes. В традиционния портфолио мениджмънт този клас активи обичайно е с тегло под 20%. Валутните пазари и като цяло фючърсните и пазарите на деривати, са по-скоро средство за хеджиране на експозиция и спекулация, а не изграждане на дългосрочен портфейл.

– Какви са последните тенденции на международните пазари на деривати?

На първо място разбира се това е промяната в регулаторните режими по света за които споменах преди малко и произтичащите от това структурни, технологични и не на последно място оперативни последици.

Фокусирайки се повече върху нашата област, отчетливо се забелязват няколко, мога да кажа, позитивни тенденции:

Клиентите добиват все повече опит и повишават нивото си на информираност, както по отношение на услугите така и за функционирането на пазарите като цяло. Разбира се принос за това имат и самите оператори в индустрията, виждаме, че пазарните лидери активно управляват информационни и рисърч портали именно с цел да подобрят информираността на клиентите, тъй като това е в основата за взимането на правилни решения.

Блоговете вече са задължителен елемент от комуникацията с клиентите, където ние също полагаме усилия да се развием. Нещо повече - изграждането на дългосрочни взаимоотношения с клиентите се базира на обучение и предоставянето на адекватна информация, така че трейдърите да са в състояние сами да взимат успешни решения.

Така нареченият social trading - търгуването в социална мрежа, също е относително нов инструмент, но изключително полезен за подобряване уменията и обмен на информация, който отива дори крачка напред, предлагайки възможност за следване на успешен трейдър с богат опит или на готов Expert Advisor. И в двата случая на разположение се предлага богата статистическа информация с история на сделките.

И не на последно място забелязваме устойчивия тренд към т.н. Non Dealing Desk/STP търговията, където е и нашият фокус в стратегически план. Ключовата дума в случая е качественото изпълнение на ордерите от гледна точка на скорост и т.н. Low rejection rates. Поради това ние си партнираме с едни от най-големите оператори в света, осигурявайки наистина премийна услуга.

– Какво можем да очакваме от "Булброкърс" в по-краткосрочен план?

Ние сме фокусирани главно върху развитието на новия ни NDD/ECN пакет, Social trading-a и, разбира се, усилията, свързани с обучението и информираността на клиентите. Съвсем скоро ще предложим и търговия със спот злато и сребро отново на STP база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Забрави "Столичани в повече", блудкаво холивудски ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
4xknight
преди 10 години
Човекът си го е казал, дори в заглавието е посочено - Дисциплината!!!Само че, няма кой да чете.А ако има, няма кой да го проумее, защото благодарение на "информационния океан" никой не чете това, което трябва.Не на 1:200, ами 1:500 и нагоре като видят новоизлюпенте трейдъри и очичките им стават ей такива от лакомия, после - "брокера ме пре*ба".Загубил си преди да почнеш, бро - това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
stefi
преди 10 години
Без конспирация няма развитие ;)а невинните са повече от китайците ;)няма по-продавана книга от "как да стана богат за един месец" ...това е занаят-който изисква Петилетки активен умствен труд+мотивация+пълна абстракция от мнението на "писателите" , "пророците" и "капацитетите"Пазарите съществуват от 1450 год - защото залагат на едно нещо - човешката глупост ...филмите "Венецианският търговец" и "Възходът на Парите" са съвсем достоверни ...но ние предпочитаме "Стъклен дом" и "Четвърта власт" ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
optional
преди 10 години
добре дошли в света на конспирацията - *** брокерът ме затвори. То само малко оставаше да стана богат, *** фалирах...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
forexboy
преди 10 години
Доста блудкаво поръчково интервю. Ако брокерите са толкова загрижени за успеха на клиентите си, няма да предлагат маржин 1:200, което си е предпоставка за бърз фалит.Защо г-н Гарчев не обясни каква част от позициите реално се изнасят на пазара и как 99% от трейдърите фалират, а за реално печелившите ако са скалпери, посредникът има начини и инструменти да ги фалира и тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още