IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макс Гурвиц: На българските компании за иновации не им достигат пазарни умения

В България има невероятен потенциал за иновации в сферата на храните, свързани със здравословния начин на живот, посочи ръководителят на фонд мениджъра „Витоша Венчър Партнърс“

08:30 | 05.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Снимка: Личен архив

Финансовият инструмент на Фонд на фондовете е акселераторска програма, която предоставя дялово финансиране на стартиращи предприятия в най-ранен етап от тяхното развитие, в комбинация с портфейл, насочен към по-напреднали стартъпи. Какви бизнес идеи искате да видите от компаниите, които ще кандидатстват за финансиране?

– Това ще зависи от етапа, в който се намира компанията. В тази обществена поръчка ние виждаме възможност за инвестиции между 15-20 хил. и 1 млн. евро, така че всичко зависи от стадия, в който се намира стартъпът, но по принцип гледаме към технологични компании в широкия смисъл на тази дума. Това са както класическите технологични стартъпи с приложения за компютри и телефони, роботика, сензори, като сега другата голяма тема е хардуер. Това вероятно ще е и най-голямата ни цел. България вече има голям напредък в тази сфера, но тук има много компании, които се нуждаят от финансиране и растеж. Много интересна тема за нас са сфери, които не са на първо виждане технологични, но имат възможнаст за потенциален растеж с използването на технологии, които може да са чисто технически – ИТ, но и пазарни, свързани с маркетинг и продажби.

В България има невероятен потенциал за иновации в сферата на храните, свързани със здравословния начин на живот. Страната води и пробива в света с розовото масло, киселото мляко, като се надявам да инвестираме в компании, в които виждаме растеж и в други тематични сектори.

В сферата на технологиите ще се ориентираме към няколко сектора в информационните технологии, сензорни и други физически устройства, които са свързани със смарт устройства, включени към някоя мрежа или такива, които функционират през интернет или компютри. Надяваме се да направим сделки в тези няколко вертикала, но сме отворени към всички, като се надяваме да покрием целия пазар. Нашата мрежа е такава, че ще ни позволи да работим с компании, за които не знаем още.

Какви са рисковете при инвестиции в стартъпи? Какъв процент загуба сте заложили?

– Много е трудно да се коментира с буквални примери, но както при всеки инструмент за рисково финансиране ще има част от компании, които ще бъдат отписани накрая, или няма да покажат такъв растеж, който би бил оптимален. То и затова е рисков инструментът – започва се с малки инвестиции в много компании и завършва с големи инвестиции в малко компании.

Рисковете са няколко. Има технологичен риск, при който компанията не успява да направи това, което е планирала. В България сме доста добре осигурени при този риск, защото технологиите разполагат с много инженери и много други специалисти.

За българските иновации много по-сериозен риск е пазарният –  условията тук са такива, че има голям недостиг на пазарни умения да „скалираш“ производство или продажби в развити пазари, защото специалистите за това са много малко. По-голямата част от нашата работа е да поемем този риск и да привлечем човешки ресурси и системи за пазарен развой, което означава организация на продажби, наемане и обучение на персонал за тези нови навици. Затова ролята на фонда като ментор адвайзери ще е много активна при нас.

Това го преценяваме като най-голям риск. От опита в Eleven, където направихме над 120 инвестиции, това може би беше най-големият ни урок, като от всичките 120 компании 100 се оказаха неуспешни – провалиха се заради тези софт умения – при бизнес изграждане на продажби. Но идеята ни е да покрием този риск максимално.

Последна актуализация: 00:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още