IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макс Гурвиц: На българските компании за иновации не им достигат пазарни умения

В България има невероятен потенциал за иновации в сферата на храните, свързани със здравословния начин на живот, посочи ръководителят на фонд мениджъра „Витоша Венчър Партнърс“

08:30 | 05.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Снимка: Личен архив

Кои ще се бизнес лидерите, които ще имат менторска роля? От кои сфери ще са те?

– Менторите на компании, както в акселераторните ни програми, така и за по-големите ни инвестиции, ще са бизнес лидери от България и чужбина с доказан опит в изграждане и мащабиране на успешни компании и проекти. Като основател на програмата Entrepreneur in Residence, през последните три години аз вече позиционирах над 120 водещи световни експерти като ментори с продължително пребиваване в държавите на Югоизточна Европа, и сега ще продължим с тази дейност в България.

Условие при избора на фонд мениджър е да привлече допълнителен ресурс от минимум 10%. Откъде ще дойде това финансиране?

–  Тези 10% частни инвестиции се разделят на ниво ниво фонд и на ниво сделка. Предвидили сме 3% частно участие, което прави поне 562 хиляди евро и вече имаме частни инвеститори които ще влязат във фонда с тези пари. Това са наши партньори, с които сме работили и пак ще работим, но на този етап не можем да обявим имената им.

Инвестициите от 3% са на ниво фонд, а другите 7% са на ниво сделка, като стремежът ни е да докараме най-добрите инвеститори, както местни, така и чуждестранни. При местните това са например инвеститорите ангели от CEO Angels Club и други фондове в България, а пък в чужбина като екип имаме опит с над 100 милиона евро обща стойност на сделки, повече от които с водещи фондове и ангелски мрежи в Европа и САЩ, които ще привлечем отново.

Условие при обявяване на конкурса на Фонд на фондовете е елементът по отношение на работата в екип и изграждането на организационна структура и системи за контрол, в съответствие с изискванията на регламентите за управление на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ). Вашият екип работил ли е досега по подобни проекти?

– Разбира се, имаме голям опит с европейските стандарти за системи на контрол. Екипът ни има общ опит от над 40 години менеджиране на фондове, с общ капиталов обем от 140 милиона евро. Този опит се придоби във фондове, предимно базирани в България, Естония, и Австрия, които са имали ресурс, подкрепен от институционални инвеститори с държавно и европейско участие, с надлежащи системи на контрол. Този опит ще използваме и за новия ни фонд „Витоша Венчър Партнерс“.

Коя причина е била водещата, за да изберат вашето предложение и да стане Обединение „Витоша Венчър Партнърс“ финансов посредник за технологични стартъпи?

– Ние имаме уникален екип, хора с много доказан опит в България и чужбина. Ноу-хауто е на част от екипа. С него ще надграждаме, това което сме направили в България, като стремежът ни е да създадем регионални лидери при компании с ранни инвестиции и технологични компании, като идеята ни е да съберем финансови ресурси, но и човешки, да развиваме бизнеса по-нататък.

Какво е закодирано в името на вашето обединение с използването на топонима „Витоша“, избрахте го, за да покажете, че има отношение с местния пазар?

– Винаги е трудно да се избере името на фонд. То трябва да е запомнящо се, но да не е прекалено стандартно. Имахме големи дискусии за бранда, но това име спечели, защото един от партньорите ни Пол Вайнбергер, един от утвърдените имена в австрийската венчър кепитъл екосистема, когато дойде в София за първи път е бил впечатлен – столичен град с такава планина наблизо. Ние всички харесваме това име.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още