IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макс Гурвиц: На българските компании за иновации не им достигат пазарни умения

В България има невероятен потенциал за иновации в сферата на храните, свързани със здравословния начин на живот, посочи ръководителят на фонд мениджъра „Витоша Венчър Партнърс“

08:30 | 05.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Снимка: Личен архив

Колко дълъг е процесът от идеята до крайния проектен продукт при стартъпите? Кога преценявате, че е дошъл моментът за оценка на идеята и финансирането ѝ?

– Това е много ключов въпрос в нашата индустрия – колко е дълъг процесът от идеята до крайния продукт. Моментите за оценка са различни – от стартъпи, които са с идея, на ниво прототип, до по-напреднали. Има стандартизирана методология за оценка, когато се инвестират пари като дялово участие.

Ако се дадат, например, 20 хил. и идеята е, че това е съвсем начална инвестиция, процентът, който се взема, трябва да е много нисък – 10%, тогава компанията се оценява на 200 хил. Но това не е оценка на пазарната стойност, тоест спрямо истинските пари в компанията, а по-скоро виртуални, като идеята е да започне нещо да се прави и тази оценка да се оправдава след известно време. После, когато развоят е направен, се гледа към продажбите и колко би струвала една компания. В нашата чиста венчър индустрия винаги е много трудно да се прецени, защото цената всъщност се определя от това, колко всъщност някой би платил за нея.

Ние ще гледаме да сме пазарно конформистични. Знаем много добре и това е заложено в нашата стратегия, че голяма част от приходите и печалбата на фонда ще дойдат от продажбите на т.нар. технологични купувачи – придобиване с цел интегриране на екип или на продукт в съществуващо нещо по-голямо при купувача. Това е нормална практика, особено за такъв ранен пазар като българския, но важен начин за по-нататъшно изграждане на пазарните възможности. Ако погледнем най-голямата сделка в областта на технологиите - за „Телерик“ – тя също беше придобита от по-голяма компания, която успешно продава този продукт.

Докато говорите, се сетих за Европейския ден на предприемача, на който предприемачи от научно-изследователско звено на СУ „Св. Климент Охридски“ се оплакаха, че нямат пари да създадат прототипа и няма кой да им оцени идеята.

– Това е добър въпрос, защото аз лично, както и партньорите ми от екипа, сме решили да работим с университети. В България, в Американския университет, например, има програми за предприемачество, което е по-скоро към бизнес образованието, а не толкова техническо обучение, но оттам излизат добри кадри и идеи. Бил съм член на жури в различни конкурси и съм се убедил в това, а те продължават да го правят и сега.

Със Софийския университет не съм говорил конкретно, но ние ще работим с всички университети и в проекта ни има заложен доста голям ресурс за акселераторни програми. Никола Стоянов от екипа ни има такъв опит. Той е от известните имена в технологичния сектор в България. След дългогодишен опит в глобалната фармацевтична индустрия, той е един от основателите на Aeternity, създава и инвестиционната компания Aeternity Ventures, която подкрепя и инвестрира в много блокчейн стартъп компании.

Марис Прии например, е била управител и оперативен директор на Startup Wise Guys, водещ естонски акселератор, с репутация на един от най-успешните в Централна Европа. Там тя е организирала инвестиции и акслераторска програма на шест кохорти от компании. През кариерата си тя е подпомогнала над сто стартъп компании с инвестиции и грантове, довело до участието им в някои от успешно приключилите знакови сделки в Естония. Марис ще е отговорна за организацията на акселераторската програма и за обучението на компаниите в по-ранен стадий.

Ерик Андерсон е част от индустрията от 2013 г. насам, като опитът му включва организация на акселераторската програма на Techstars London, маркетинг директор на Startup Wise Guys, както и Venture Partner в естонския фонд Tera Ventures.

Бихме искали да направим различни програми с различни партньори – по-различен подход за разлика от опита ни в Eleven, където имахме Eleven акселератор, който правеше самостоятелни програми. Тогава това беше стандарт за индустрията. Сега има нови възможности, тенденциите са други и аз искам да направим програма с университет, може би с някоя търговска банка, или корпорация. Да направим общи партньорски програми, където ние ще влезем като фонд, а те ще дойдат с ноу-хау. Но университетите определено са интересен партньор затова и занапред ще работим много с тях.

Последна актуализация: 00:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още