IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възход и падение на голф комплексите в Китай

Въпреки мораториума на централната власт, строителството на голф игрища и жилища около тях продължава с пълна сила

12:31 | 16.05.14 г.
<p>
	Mission Hills Haikou на остров Хайнан. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Mission Hills Haikou на остров Хайнан. Снимка: архив Ройтерс

В Китай голфът все още е табу, но същевременно става и все по-популярен, пише The Wall Street Journal.

През 1949 г. Комунистическата партия забранява голфа с мотива, че е буржоазен. Забраната отпада 30 години по-късно, но през последната година заради борбата срещу корупцията, която поде президентът Си Дзинпин, голфът отново привлече вниманието.

През последните години властите в Пекин наложиха мораториум над изграждането на голф игрища заради намаляващата обработваема земя, проблемите с водоснабдяването и употребата на химикали и пестициди. Въпреки това голфът преживява своеобразен бум в Китай. Броят на игрищата с 18 дупки рязко се е увеличил през последните десет години до около 1 000, според Грег Гилигън, управляващ директор на PGA Tour Greater China.

През 2012 г. е отчетен ръст и на голфърите в Китай – с 16% за година до около 1 млн. души, сочат данните на Националната голф асоциация. Очаква се броят им да продължи да нараства заради разрастването на средната класа и все по-големите разходи за развлекателни дейности.

През последните месеци пазарът на имоти в Китай се забави драматично. Много строителни компании обаче продължават да разчитат на малката група купувачи на луксозни имоти. Точно този сегмент от пазара на имоти в Китай все още не се е развил напълно.

Първото голф игрище в Китай е построено в средата на 80-те години на миналия век. По-късно започват да се изграждат голф игрища в близост до най-големите градове, но едва в края на 90-те и началото на ХХІ век започнаха да се експлоатират възможностите за разширяването на голф туризма и към по-малки населени места в страната. Така около голф игрищата започнаха да се строят ваканционни жилища и да се предлагат и други развлекателни и туристически услуги.

Един такъв жилищен комплекс е Lavastone. Той е построен в близост до голф игрището Mission Hills Haikou на „китайския Хавай“ - южният остров Хайнан. На първия етап от комплекса са построени 1 000 жилища, които са разпродадени до 2011 г. По-големите вили са продадени за по около 5 млн. долара, а цените на апартаментите са от порядъка на 260-780 хил. долара. Това лято излизат за продажба и жилищата от втората фаза на проекта – около 2 хил. имота.

Сред купувачите има местни заможни жители, освен купувачите, които идват от континентален Китай, привлечени от 10-те голф игрища на острова, спортните и спа комплекси, луксозните бутици и всички други развлечения на острова.

В покрайнините на Шанхай се намира Sheshan International Golf Club, край който са изградени 230 луксозни жилища. Първата фаза на проекта приключи през 2002-2003 г. и всички имоти са продадени на цени до 8 млн. долара всеки. В момента са останали 6 мезонета, изградени върху изкуствен остров, като цените са от 26 до 29 млн. долара.

Spring City Resort край Кунмин, най-големият град в югозападната китайска провинция Юнан, е един от първите голф комплекси, които започват да предлагат и жилища. Комплексът е открит през 1998 г. и много скоро след това са разпродадени всички 500 луксозни жилища около него.

Строителните компании в Китай, които се ориентират към такъв тип жилища обаче, се изправят пред редица препятствия. Първото – кое е позволено и кое – не. Китайското правителство официално отново забрани изграждането на голф игрища през 2004 г., но някои местни правителства не прилагат този мораториум и дори насърчават подобни проекти.

Строителните компании, ангажирани с такива проекти, отказват да коментират публично. Освен това те се изправят и пред друга деликатна задача – да преместят обитателите на селата, върху чиито земи се изграждат голф игрищата. Обикновено строителните фирми плащат за новите им жилища на друго място.

Строителството на подобни комплекси продължи и след забраната от 2004 г., като фокусът се измести върху имотите и удобствата, а не върху голфа. Комплексите разполагат с жилища, търговски центрове, спа центрове, създават нови работни места. Рекламите на подобни комплекси обикновено показват красиви, зелени гледки, което е допълнителна притегателна сила за богатите китайци, обикновено пристигащи от замърсени, претъпкани градове.

В момента в близост до Пекин се строи комплексът Genting Secret Garden Resort с игрище за голф с 18 дупки, еднофамилни къщи и апартаменти. Комплексът отвори врати през 2012 г. като ски дестинация, но надеждата на инвеститорите е да го превърнат в целогодишна дестинация.

И голф комплексите в Китай обаче имат своите проблеми. Не липсват комплекси, в които имотите са купени като инвестиция и рядко се посещават от собствениците им. Така се нароиха и доста призрачни голф градчета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още