IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Лашова: Банките отново финансират имоти, но гледат качеството на проектите

Финансовите институции все повече ползват услугата кредиторски надзор, за да са сигурни, че средствата се използват целенасочено за реализацията на проектите

08:15 | 11.04.17 г. 4
<p>
	Михаела Лашова и Николай Аврамов. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Михаела Лашова и Николай Аврамов. Снимка: Личен архив

Проследяването на реалното изпълнение на един обект в детайли изисква и съгласието на инвеститора. Ако такова съгласие не бъде дадено, как се процедира?

Н.А.: Банките вече залагат тази проверка като условие, за да отпуснат кредит. А и опитните инвеститори на пазара са свикнали с такъв тип услуга и са отворени, защото това намалява и техния риск. Все пак има една независима страна, която потвърждава, че нещата, които те правят, са правилни. Това носи сигурност за всички страни.

Това важи със сигурност за международните инвеститори, но как този механизъм се приема от българските?

Н.А.: Все повече се приема. С времето, особено в условията на динамичен пазар, се вижда, че има много повече опитни български инвеститори, отворени към този тип наблюдение. В някои случаи това се прилага и при вече стартирало строителство, а при други - още на етап проект.

М.Л.: Банките все повече налагат този механизъм, особено когато става въпрос за неопитни инвеститори, за да имат допълнителна сигурност.

За колко проекта се прилага това към момента?

М.Л.: За проекти с над 30 хил. кв. м разгъната застроена площ, за които има банково финансиране, е почти задължително. Ние например подготвихме нулев доклад за проекта City Tower на площад „Македония“ и в момента сме в процес на договаряне на ежемесечния мониторинг. Работим и по потенциални други проекти за офисни сгради и хотели. Също така договаряме с някои финансиращи институции услугата да се прилага и за големи жилищни проекти.

Какъв е делът на финансирането спрямо общата инвестиция в един проект, който банките са готови да покрият?

М.Л.: Практиката в момента показва, че в обичайния случай самоучастието е 30-40%, а финансирането е 60-70%. Преди кризата сме виждали и случаи, в които самоучастието се свежда само до инвестицията в земя, а банката финансира на 100% строителството. Напоследък също има такива единични случаи, но те са само за клиенти, с които банката работи отдавна.

Интересна разлика с миналото е, че по-рано вървяха паралелно самоучастието и банковото финансиране, докато сега банките предпочитат инвеститорът да поеме първи риск, да вложи първо собствените си средства и чак след това кредиторът да се включи с финансиране.

Банките в момента финансират охотно жилища, офиси и логистични имоти. И в трите сегмента пазарът е силен и оценката е, че има потенциал за бъдещо развитие.

Как започна 2017 г. за пазара на бизнес имоти?

М.Л.: От началото на годината развитието е бурно и от гледна точка отдаването под наем, и от гледна точка на трансакции. В София се обособиха няколко бизнес зони, концентриращи офисни и търговски проекти, където наблюдаваме динамично развитие. Що се отнася до зоните за развитие на индустриални проекти, в рамките на София има много малко такива, повечето са извън града, така че вътрешноградската логистика е интересна тема.

На офис пазара на практика работим една година напред от гледна точка отдаване под наем. Сградите, които ще излязат на пазара тази година, са вече почти запълнени. Сред тях са втората фаза на Полиграфия, Експо 2000, до голяма степен – Милениум център и Сити тауър.

Що се отнася до инвестиционния пазар, виждаме все по-голям интерес от инвеститори с конкретни запитвания. Доста активи са в процес на оценка и ако тези трансакции се затворят през първото шестмесечие, това ще е много показателно за ликвидността на пазара и би дало комфорт на други инвеститори да влязат или да разширят присъствието си на него.

Надяваме се, че няма да влезем в политическа криза. Ако нещата се задържат в сегашното състояние, има доста сериозен оптимизъм от страна на всички участници на пазара на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Веск
преди 6 години
Ами какво да финансират банките - утрепания малък бизнес ли? Може би процъфтяващата индустрия в която работят цели няколко процента от българите. Може би селяните да финансира - ама то май земята я управлявали 800 едри мутрака богаташи дето могат ако поискат да си купят банка. Селяните ли - биомасата в селата и неграждани на републиката, които на практика земя нямат и са социални пранги върху крадливата снага на републиката. Може би ще финансира мутренското строителство, което е 1/3 сив сектор и е изкарало доста лев от скрити данъци. Кого да финансират - най-нещастните хора на планетата - българите. Хахахаха. Ами то няма голям избор май. Или услугите - 80 процента от хората продават нещо на други от групата нещастни и все без пари като тях. Хахахаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 1
DarkStar
преди 7 години
имам познати в банковата сфера в рисковите отдели... такива неща правят банките, че ако Господари на Ефира им направят един myth busters вероятността сумати "банкови мениджъри" да отидат на прокурор се увеличава:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 1
Pessimist
преди 7 години
Total bullshit! Само глупости говорите, пазара бурно потъва и ако си мислите, че с такива повърхностни изказвания ще го спасите- хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
*** вече и качеството на проектите ли ще се гледа? Интересно как е било до сега. Сигурно не са гледали нищо и са раздавали заеми със затворени очи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 1
QUANTUM
преди 7 години
Adverse selection и Moral risk, после кой ще плаща сметката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още