IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не се очаквa значителен ръст в стойността на бизнес имотите в Европа през 2012

Доколкото ще го има, повишението в капиталовите стойности през годината ще дойде главно от наемен ръст, сочи доклад

16:31 | 04.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бизнес сграда в Берлин. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Бизнес сграда в Берлин. Снимка: sxc.hu

През 2012 г. не се очакват значителни свивания на доходността, които да доведат до ръст в капиталовите стойности на бизнес имотите на най-големите пазари на бизнес имоти в Европа, сочи доклад на Knight Frank, с който Investor.bg разполага.

Според него каквото и да било повишение в стойностите на имотите ще трябва да бъде движено основно от наемния ръст.

Що се отнася до имотите във второстепенните локации на континента, при тях може да се очаква последващо отслабване на капиталовите стойности през годината, смятат от компанията.

Инвестиционният интерес към първокласните имоти обаче остава силен, въпреки настоящата несигурност в еврозоната.

Търсенето е насочено основно към активи на най-добрите локации със стабилни и дългосрочни договори за наем. Въпреки това периодът, необходим за сключване на сделка, се повиши през 2011 г., тъй като инвеститорите и кредиторите са станали още по-предпазливи.

Банковото кредитиране е силно ограничено, което поставя кешовите инвеститори в конкурентна позиция.

След двугодишно свиване на доходността на офис пазара, през втората половина на 2011 г. бяха отчетени по-незначителни понижения, главно за първокласните активи.

Ограничено свиване бе регистрирано на пазара в Париж, големите градове в Германия и първокласните локации в Централна и Източна Европа като Варшава и Прага.

Въпреки волатилната икономика на континента общите инвестиционни обеми през 2011 г. останаха стабилни. Общо 83 млрд. евро бяха инвестирани в бизнес имоти в Европа през първите три тримесечия на 2011 г., сочат данни на Real Capital Analytics. Този обем е с 28% по-висок в сравнение със същия период на 2010 г.

Инвестиционната активност се характеризираше със значителна стабилност през изминалата година, като през всяко от тримесечията обемът от сделките бе в диапазона между 25 и 30 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още