IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчитат забавяне на ръста на инвестициите в имоти в Европа през юли

Пазарите във Великобритания, Германия и Франция са привлекли над две трети от общия обем на инвестициите в европейския имотен сектор за месеца

10:10 | 07.08.12 г.
Отчитат забавяне на ръста на инвестициите в имоти в Европа през юли

Инвестициите в недвижими имоти в Европа са забавили ръста си през юли, като обемът им е бил с 20% под този, регистриран през юли 2011 г., показват резултатите от проучване на онлайн изданието propertyeu.info.

Експертите изчисляват, че през седмия месец на годината на Стария континент са реализирани големи сделки с имоти на стойност 5,5 млрд. евро, докато по същото време на миналата година обемът на инвестициите е бил в размер на 7 млрд. евро.

Трите основни пазара в Европа – Великобритания, Германия и Франция, продължават да доминират, като са привлекли над две трети от общия обем на инвестициите в Европа, сочат данните на изданието.

През юли инвеститорите са били най-активни на пазара във Великобритания. Пазарът на Острова е привлякъл инвестиции в размер на близо 2 млрд. евро. Второто място е за Германия (над 1 млрд. евро), а третото – за Франция (850 млн. евро).

Полша – най-големият пазар на имоти в Централна и Източна Европа, е привлякла инвестиции от порядъка на 400-450 млн. евро през юли. Тогава обаче беше сключена сделката за търговския център Manufaktura в Лодз, като Union Investment плати над 350 млн. евро.

Анализаторите посочват, че като цяло инвеститорското доверие в Полша ще продължи да нараства и перспективите пред пазара на имоти в страната ще останат добри до края на тази година. Очаква се общият обем на инвестициите на полския пазар на имоти да достигне между 2 и 2,5 млрд. евро при регистрирани 2,7 млрд. евро през миналата година.

Анализаторите посочват, че Турция също е интересен пазар, а най-забележителната сделка през юли е била за търговските центрове Gordion и Erzurum, които бяха придобити от Blackstone за около 200 млн. евро.

Най-предпочитани от инвеститорите в имоти през юли са били сградите със смесена употреба, посочват анализаторите. В подобни имоти през месеца са инвестирани около една трета от общия обем на инвестициите в имоти в Европа. На втора позиция са офисите, а на трета – търговските имоти.

Наблюдава се обаче спад на инвестициите в търговски имоти през месеца, което се обяснява с недостига на първокласни активи в този пазарен сегмент, които да привлекат вниманието на инвеститорите.

Изключение от тази тенденция е единствено руският пазар на имоти, където през цялото първо полугодие се наблюдава рязък ръст на инвестициите в търговски имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още