IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват по-добри перспективи пред глобалния пазар на имоти до края на годината

И тази година основен двигател на растежа ще бъдат пазарите в азиатско-тихоокеанския регион, смята глобален консултант

10:30 | 08.08.12 г.
Очакват по-добри перспективи пред глобалния пазар на имоти до края на годината

В доклада се посочва, че и тази година основен двигател на растежа на глобалния пазар на имоти ще бъдат пазарите в зиатско-тихоокеанския регион, въпреки осезаемото забавяне на някои от тях заради правителствените политики на „охлаждане“.

На европейските пазари продължават да действат основно инвеститори, които разполагат с кеш, като инвестициите са съсредоточени на зрелите европейски пазари – Великобритания, Германия, Франция и Скандинавските страни.

Експертите прогнозират, че активността на американските пазари ще остане стабилна, като по-резки ръстове могат да се очакват в Канада, Мексико и Бразилия.

Наблюдава се оживление в търсенето на офис площи под наем в световен мащаб, пише още в доклада. Това е довело до лек спад на незаетите площи – от 14% в края на първото полугодие на миналата година до 13,3% в края на първото полугодие на тази година. Понижението обаче се дължи на намаляването на незаетите офис площи в Америките и азиатско-тихоокеанския регион, докато в Европа нивото на незаетите офиси остава без промяна.

В глобален план тенденцията при наемите на офисите е за лек ръст на наемните нива на първокласните офис площи. Това обаче не важи за Европа, където продължават да се наблюдават спадове на наемните нива.

Що се отнася до пазара на търговски площи, най-висока активност се наблюдава в Китай, накъдето са насочили плановете си за експанзия големите търговци.

Високата активност на пазара на търговски площи в Азия се отразява и на пазарите на индустриални площи в региона. Заради влошените перспективи пред производствения сектор в Европа пазарите на индустриални площи на Стария континент са под натиск, като се очаква потенциалните наематели да останат предпазливи и през следващите месеци.

На глобалния пазар на хотели възстановяването продължава, макар и със забавени темпове заради кризата в Европа. В доклада се посочва, че се очаква забавянето на инвеститорската активност в хотелиерския сегмент да продължи през второто полугодие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още