IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват по-добри перспективи пред глобалния пазар на имоти до края на годината

И тази година основен двигател на растежа ще бъдат пазарите в азиатско-тихоокеанския регион, смята глобален консултант

10:30 | 08.08.12 г.
Очакват по-добри перспективи пред глобалния пазар на имоти до края на годината

Настроенията и активността на инвеститорите в имоти в глобален план бяха колебливи през първото полугодие. След мудното начало на 2012 г. през второто тримесечие се забеляза раздвижване, като оживлението се очаква да се задържи и през следващите три месеца, посочват от консултантската компания Jones Lang Lasalle (JLL) в нов доклад за перспективите пред глобалния пазар на имоти.

Въпреки икономическата несигурност, която прави инвеститорите по-предпазливи и ги кара да проточват приключването на сделките, недвижимите имоти продължават да привличат значителен капитал. Според експертите тази година инвестициите в имоти в световен мащаб ще останат стабилни спрямо обемите, регистрирани през 2011 г. и дори може да се очаква лек годишен ръст.

Статистиката на компанията сочи, че през второто тримесечие инвестициите в имоти в световен мащаб са преминали психологическата граница от 100 млрд. долара и са достигнали 108 млрд. долара, което е с 24% повече спрямо обема на инвестициите, регистриран през първите три месеца на годината.

Обемът на инвестициите за първото полугодие е почти същия като този от първите шест месеца на 2011 г.

Предвид очакванията за оживление на инвеститорската активност експертите прогнозират, че към края на настоящата година обемът на инвестициите в имоти в глобален план ще достигне 400 млрд. долара.

Очаквано консултантската компания отчита, че инвеститорската активност е концентрирана в първокласния сегмент на пазара заради по-слабите рискове. За опортюнистичните инвеститори обаче второстепенните пазари стават все по-атрактивни от гледна точка на доходността от инвестициите в имоти. Затова и експертите очакват инвеститорската активност на второстепенните пазари и инвестициите във второкачествени активи да се засилят през второто полугодие, редом със засиленото търсене на първокласни имотни активи.

Като сериозна пречка пред възстановяването на глобалния пазар на имоти в доклада се посочват влошените перспективи пред световната икономика и слабият растеж в развитите страни. Като най-голям риск за перспективите пред пазарите на имоти експертите очертават дълговата криза в еврозоната.

Последна актуализация: 11:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още