IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в търговски имоти в Европа записаха силно полугодие

На годишна база е отчетен ръст от 31%, за цялата година се очаква повишението да е 8 на сто

09:28 | 25.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Инвестициите в търговски имоти в Европа записаха силно полугодие

Инвестициите в търговски имоти в Европа, Близкия Изток и Азия през първото полугодие на годишна база са нараснали с 31% до 16,3 млрд. евро, сочат данни на консултантската компания Cushman & Wakefield, цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu.

„И докато търсенето на търговски площи нараства, намирането на качествени площи на добра локация е основно предизвикателство за инвеститорите. В резултат част от инвеститорите се пренасочват към други пазари, други поемат по-голям риск и строят за собствени нужди“, посочва се в анализа.

Търсенето се движи основно от вътрешни инвеститори – институционални, частни лица и фондове за инвестиции в имоти, отбелязват експертите. Не липсва обаче и трансгранично търсене – някои от най-големите глобални фондове търсят търговски имоти с цел диверсификация на портфейлите им, които се състоят основно от офиси във водещите градове в глобален мащаб.

Компанията констатира, че най-голям интерес към инвестициите в търговски площи проявяват фондовете от Азия.

Завишена активност се наблюдава на пазара на търговски площи на водещите търговски улици в региона, както и при традиционните шопинг центрове. Интерес проявяват както по-основни, големи играчи, така и опортюнистични инвеститори, посочва се в доклада.

Като цяло за региона пазарите на търговски площи извън големите градове са по-спокойни. Някои добри проекти се открояват и набират сериозен интерес от инвеститори.

Великобритания остава най-големият пазар на търговски площи в Европа, като е привлякла 32% от инвестициите за полугодието, посочва се в доклада. В сравнение с първите шест месеца на миналата година инвестициите в търговски площи в страната са нараснали почти двойно, а ръстът през второто тримесечие спрямо първото достига 14 на сто.

Активността на пазарите на търговски площи варира силно в различните страни, отбелязват от компанията. Сериозно влияние върху данните оказва статистиката за водещите пазари, като Великобритания и Германия например, които остават във фокуса на инвеститорите.

Сериозни ръстове на инвеститорската активност са отчетени и на пазарите във Франция, Швеция, Норвегия и Дания.

Експертите очакват до края на годината инвестициите в търговски имоти да нараснат с около 8% над нивото, отчетено през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още