IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският пазар на търговски площи - има ли място за оптимизъм?

Осло и Москва са лидери по ръст на наемите на площи по търговските улици и моловете, докато в София, Киев и Тирана спадът продължава

10:48 | 06.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Европейският пазар на търговски площи - има ли място за оптимизъм?

Осло е европейската дестинация с най-висок ръст на наемите на първокласни площи по главните търговски улици през последните шест месеца, сочат данни на консултантската компания Colliers International, цитирани от онлайн изданието PropertyMagazine.eu.

За периода е отчетен ръст на наемите на площите по търговските улици на норвежката столица от 20 на сто. Втората позиция е за Париж, където е отчетено повишение на наемните равнища от 16,7%. Следват Берлин с ръст от 13,6% и Копенхаген – 10%.

При площите в търговските центрове лидер по ръст на наемните нива през последните 6 месеца е Москва (9,8%), следвана от Санкт Петербург (7,1%) и Париж (6,7%).

На другия полюс са пазарите на търговски площи в София, Тирана и Киев – наемните нива на помещенията по търговските улици и моловете продължават да падат, посочват експертите.

Реският ръст на наемите на търговски площи по водещите улици в Осло се дължи на притока на търговци от луксозния сегмент. В последните месеци там се концентрираха магазини на Gucci, Prada, Lacoste и Valentino, като експанзията на луксозните брандове е насочена предимно към зрелите пазари. Високият клас модни марки се очаква да продължат да търсят засилено първокласни локации в градове като Лондон, Париж или Берлин.

Същевременно “бюджетните” търговци се насочват към пазари, където не са имали представителство или са слабо представени, отчитат експертите.

Данните сочат, че през следващите 6 месеца най-голям обем нови търговски площи ще излязат на пазарите в Русия и Турция.

“Преустройствата, разширенията и ребрандирането ще останат една от основните тенденции в Европа, тъй като инвеститорите искат максимално да подобрят своите активи, като отчитат постоянно променящия се пейзаж на търговията на дребно. Размерът на магазините и очакванията на търговците за развитието на онлайн активностите също се вземат предвид”, посочва се в доклада.

Въпреки оптимистичния тренд на някои пазари, от компанията предупреждават, че не може да се очаква повсеместен ръст на наемите на търговски площи в Европа, Близкия Изток и Африка. Повишения се очакват на пазарите в Лондон, Москва, Мюнхен, Истанбул, докато на по-слабите пазари, като Лисабон, Мадрид и Атина, пониженията ще продължат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още