IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на бизнес имоти в България с най-силното първо тримесечие от 7 години

Обемът на инвестициите от началото на годината достига 92 млн. евро с три по-значими сделки

13:16 | 27.04.16 г. 1
Пазарът на бизнес имоти в България с най-силното първо тримесечие от 7 години

„Като цяло, стабилизирането на обемите в търговията на дребно и логистиката се усеща и при индустриалните имоти, където търсенето на площи за складиране и обработка на товари остава стабилно. В София предлагането на модерни логистични площи е ограничено и това даде импулс за лек ръст на наемните цени през последните тримесечия“, обобщи Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални имоти и развитие на парцели“ в компанията.

Заради дисбалансите на пазара наемите на първокласните площи са продължили да се повишават през първото тримесечие на годината и вече достигат до средно 4,2 евро за кв.м. Ръстът достига 3 на сто спрямо предходното тримесечие, а на годишна база е 12 на сто.

Благодарение на продължаващите инвестиции от страна на производители на автомобилни компоненти и на дружества от леката промишленост интересът към производствените площи също остава висок. През първото тримесечие на годината най-активно развитие се усети в „Тракия – икономическа зона“ около Пловдив, където бяха открити нови производствени и логистични площи на Sensata Technologies, Liebherr и други компании. В района на София индустриалната зона в Божурище също привлече значими инвестиции през периода.

Търговски площи

Заради липсата на мащабни нови проекти наемателите се концентрират върху съществуващите. През първото тримесечие единственото по-значимо завършване беше това на комплекса San Stefano Plaza в центъра на София, който включва 7 хил. кв. м търговска част.

Очакванията са в големите градове делът на обособени търговски зони, част от големи мултифункционални комплекси, да расте. В същото време завършените през последните години мащабни търговски центрове наситиха пазара и започване на нови проекти в този сегмент не се очаква, посочват от компанията.

Строителство тече единствено в Пловдив, където в процес на завършване е Markovo Tepe Mall, а Galeria Plovdiv беше затворен за цялостно преустройство.

Продължава и преструктурирането на City Center Sofia, който през есента ще бъде представен под името Park Center.

Стабилизирането на пазара се отразява и на наемите. Нивата за първокласни площи в моловете в София отбелязват лек ръст и през първото тримесечие достигат средно 28 евро за кв. м. На главните търговски улици в столицата наемите остават стабилни на 46 евро за кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 0
Aldebaran de Tauro
преди 7 години
"Статистиката на компанията показва, че обемът на инвестициите в бизнес имоти за периода януари-март достига 92 млн. евро. Подобна активност за последно е регистрирана в началото на 2008 г., когато обемът на инвестициите в бизнес имоти достига 285 млн. евро."Кое на кое е подобно? 98 на 285 ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още