IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитирането за сектора на имотите - ахилесовата пета на китайските банки

Общата експозиция на кредиторите към сектора нараства значително и вече изпреварва сериозно заемите, отпуснати за производството например

09:48 | 31.05.16 г.
Кредитирането за сектора на имотите - ахилесовата пета на китайските банки

Китайските банки са засилили кредитирането към сектора на имотите – за физически и юридически лица, до нови рекордни обеми, пише Ройтерс. Нарастващото дългово бреме обаче увеличава уязвимостта на кредиторите при евентуален срив на цените на имотите, допълва информационната агенция.

Към края на 2015 г. петте най-големи банки в Китай са отпуснали заеми, свързани със сектора на имотите, за 12,4 трлн. юана (1,9 трлн. долара), което е с 11% повече спрямо обемите от 2014 г. Отпуснатите през миналата година кредити, свързани с имоти, представляват 28% от всички отпуснати кредити, според анализ на Ройтерс.

Така общата експозиция на финансовите институции към сектора на имотите нараства значително и вече изпреварва сериозно заемите, отпуснати за производствения сектор например. Затова се увеличават и опасенията за бързо надуване и спукване на имотен балон.

Според анализатори проблемите са два. Първият е адекватността на обезпеченията, които стоят зад тези имоти, а вторият – цените на имотите, които според много експерти са стигнали критично неустойчиви равнища. При силен спад на цените, който не се изключва предвид проблемите на китайската икономика, последствията ще бъдат изключително тежки.

Много от строителните фирми в Китай все още не са решили дълговите си проблеми от последния имотен балон, който ги остави буквално „задръстени“ с милиони непродадени жилища.

На фона на забавения икономически растеж и слабото представяне на пазара на имоти в много от градовете дълговете на строителните компании продължават да се трупат с бързи темпове. Строителната фирма Yang Guang Co Ltd например е една от тези, които продължават да теглят още кредити. Със сегашните парични потоци компанията би изчистила дълга си за период от 17 години.

Всички международни рейтингови агенции предупреждават Пекин за рисковете пред рейтингите на големите строителни компании, които продължават да изливат все повече капитал в земя и бетон, увеличавайки задлъжнялостта си за сметка на свиващата се рентабилност.

Според рейтинговите агенции най-силно изложени на риск са строителните фирми, които инвестират в най-големите градове на страната, където и земята е най-скъпа, а това оскъпява и жилищата. В Шънджън и Шанхай например местните власти бяха принудени да въведат на местно ниво мерки за ограничаване активността на пазара на жилища, за да овладеят силните ръстове на цените.

И все пак ситуацията в Китай изглежда по-малко застрашителна от тази в САЩ през 2006 г., когато се спука ипотечният балон, посочва информационната агенция. Тогава американските банки бяха увеличили експозициите си към сектора на имотите до почти 60 на сто от общия обем кредити.

Същевременно в Китай вече се случва „немислимото“ - фалити на строителни компании. Проблемните банкови кредити, свързани с имоти, достигат 11-годишен връх, или около 2% от всички кредити. Според анализатори проблемът е много по-сериозен, тъй като много банки не бързат да квалифицират заеми като проблемни или пък ги изваждат от балансите си.

Според брокерската компания CLSA делът на проблемните кредити на китайските банки е между 15 и 19%. RBS подчертава, че 15% е според оптимистичният сценарий.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още