IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството през 2017 г.: История за оттласкване от дъното

Частните инвестиции се активизират и подкрепят възстановяването на сектора, но зависимостта на големите фирми от обществените поръчки продължава да тежи

13:30 | 24.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Зависимостта от обществените поръчки - структурен проблем, но с намалена острота

Цялостният оптимизъм като че ли заглушава продължаващата зависимост на най-големите фирми от строителния сектор от обществените поръчки и публичните инвестиции. През 2016 г. те усетиха с пълна сила липсата на големи търгове, което принуди някои от тях да се пренасочат и към по-малки процедури.

През тази година имаше известна „глътка въздух“ за сектора с активизирането на процедурите за ремонти на пътища, финансирани със средства от оперативната програма „Региони в растеж“ и от бюджета. По програмата за ремонти на пътища са предвидени 380 млн. лева.

По данни на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за около седем месеца са започнати проекти за почти 1,5 млрд. лева, сред които се открояват стартиралите участъци от магистралите „Хемус“ и „Струма“.

„Гладът“ за работа обаче е осезаем. Най-голямата поръчка в пътния сектор за тази година – за тунела „Железница“ на магистрала „Струма“, която е с индикативен бюджет 250 млн. лева без ДДС, например привлече 28 оферти. Отварянето им се очаква до края на годината, а изпълнител ще бъде избран в началото на следващата година. С евентуални обжалвания строителството би могло да започне през втората половина на 2018 г.

По-големите позиции в поръчките за пътни ремонти с пари от програмата „Региони в растеж“ също привлякоха повече участници.

За догодина остава изборът на изпълнители за големите жп поръчки – за участъците Елин Пелин - Костенец и Костенец – Септември, които процедури още се обжалват. Те са на обща стойност около 1,3 млрд. лева. През 2018 г. ще бъдат обявени и ключови обществени поръчки по оперативната програма „Околна среда“ на стойност около 1,6 млрд. лева. Приключването на водната реформа забави големите проекти, но в районите с готови водни асоциации те вече могат за тръгват. Т.е. строителството, като се вземат предвид възможните обжалвания, евентуално ще започне в края на 2018 – началото на 2019 г.

Оптимистично се развива тенденцията на един от най-големите строителни проекти в България - метрото в София. Третият метродиаметър върви по план, а общинското дружество "Метрополитен" задвижда и процедурите за подготовка на отсечката от Военната академия към кв. "Слатина" и Окръжна болница.

Анализът на Камарата на строителите в България показва, че броят на обявените обществени поръчки в сектор строителство продължава да намалява. За първата половина на 2016 г., откогато са последните данни, броят на обявените процедури се понижава с 18%, а на стойността им – с 18,3%. При броя сключени договори за същия период се отчита спад от 28%, а на стойността им – над 29%.

Последна актуализация: 05:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още