IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордните наеми в Кипър удариха и университетите

Пазарът на недвижими имоти ще се запази и догодина на високи нива, изграждането на студентски кампуси става нова ниша, включва се и Кипърската църква

08:20 | 07.10.19 г.
<p>
	<em>Изглед от Лимасол. Снимки: Getty</em></p>

Изглед от Лимасол. Снимки: Getty

Поне 9000 евро за учебна година

Месечната издръжка на студентите в Кипър, които избират обучението си в друг град и трябва да живеят под наем, ще излезе минимум 1000 – 1100 евро, като само за наем ще трябва да плащат поне 9000 евро през новата учебна година, съобщи президентът на Общокипърската федерация на студентските съюзи (POFEN) Антония Франгу. Сумата е много висока и не е по силите на много семейства, коментира тя.

Данни от специализирани сайтове и агенции за недвижими имоти потвърждават неблагоприятните сметки.

Апартаменти под наем в сравнителна близост до университетите в Никозия и Лимасол ще бръкнат тази година още по-дълбоко в джоба на кипърските семейства със студенти. В столицата в най-търсените университетски райони квартири трудно се намират, а наемите им започват от 450 евро и стигат до 600-750 евро за едностаен апартамент.  В малко по-отдалечен район апартамент с една спалня може да се намери за 500 евро на месец. Двустайни апартаменти от около 50 кв. метра в два от предпочитаните от студенти райони на Никозия се дават срещу 500-700 евро на месец, показват обяви в специализирани сайтове за недвижими имоти.

Много сериозни неволи има и в Лимасол заради високите наеми като цяло в града. Студентите от Технологичния Университет трудно могат да се уредят близо до него, като наемът за едностаен апартамент в района на учебното заведение варира от 550 до 700 евро, според данни от Асоциацията на агентите за недвижими имоти. кипър кипър

В Кипър няма добре развит градски и междуградски транспорт, което още повече затруднява избора на студентите на район за живеене.

Едно от възможните решения на тежкия проблем с наемите набира скорост тази година, като след чуждестранните студенти в него се включиха и кипърски студенти, които търсят да наемат жилище в окупираната северна част на Никозия, в близост до студентските центрове и пропускателните пунктове през демаркационната линия между двете части на града.

Съобщеното от президента на POFEN Антония Франгу пред кипърски медии предизвика много остри коментари, защото подобен ход неминуемо бе оценен през призмата на съществуващото етническо разделение на острова. Въпреки политическото напрежение заради него и въпреки факта, че всеки ден те ще трябва да преминават през „зелената линия”, настаняването им в кипърско-турските квартали ще им излиза по-евтино заради спада на турската лира и по-ниския като цяло жизнен стандарт.

Данъчни облекчения, Църквата и бивше британско военно селище

Министерството на образованието получава през последните години много оплаквания от студенти и родители относно рязкото покачване на наемните цени, но намеса от държавата за намаляването им е невъзможна, коментираха от ведомството.

Правителството не може да се намеси пряко, това е въпрос на търсене и предлагане на пазара, но може да предприеме други незабавни решения, като данъчни облекчения за студентите и увеличаване на студентските надбавки, е позицията на Общокипърската федерация на студентските съюзи /POFEN/.

Предимството на високите студентски наеми е, че те ускориха разработването на конкретни програми и действия, чиято цел е да облекчат натиска чрез създаването на студентски кампуси на по-ниски цени. В Никозия и Лимасол за тях вече се обединиха държавата, общините, частният сектор, дори и Светата архиепископия (Кипърската църква).

Един от най-интересните проекти, на който бе даден тласък, ще се реализира в Лимасол, в помощ на студентите от ТЕПАК. До 4 години се очаква те да получат възможност за настаняване в нов кампус с 450 места, който ще се изгради върху предоставената на университета част от бившето британско армейско селище в село Беренгария в граничещата с комсомолитния град община Полемидия. До края на октомври се очаква да бъдат финализирани подготвителните процедури за цялата й територия и окончателният градуостройствен план да бъде внесен в правителството за одобрение.

В момента Технологичният университет управлява само 154 легла под наем, а има нужда от 1300 места за настаняване на студентите си.

Последна актуализация: 09:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още