IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордните наеми в Кипър удариха и университетите

Пазарът на недвижими имоти ще се запази и догодина на високи нива, изграждането на студентски кампуси става нова ниша, включва се и Кипърската църква

08:20 | 07.10.19 г.
<p>
	<em>Изглед от Лимасол. Снимки: Getty</em></p>

Изглед от Лимасол. Снимки: Getty

Старият британски военен жилищен комплекс, който премина към Република Кипър през 2011 г., заема площ от 260 000 кв. метра. Върху нея правителството планира да създаде мощен образователен, изследователски и спортен център.

През миналата година кабинетът окончателно реши да предостави на ТЕПАК 80 000 кв. метра от цялата територия. На тях ще бъде изграден новият кампус и лабораторно-изследователски центрове. Проектът е на обща стойност от около 36 млн. евро, които ще бъдат осигурени със заем от Европейската инвестиционна банка. Изпълнението му се предвижда в срок до 4 години.

Много богатата и влиятелна Кипърска църква също се включи в спасяването на студентите, като откликна на призива на Министерството на образованието за финансова помощ. Кипърската архиепископия обяви изграждането на студентски корпус с 290 легла върху собствен неин имот в Лимасол. До края на септември приключват всички технически процедури по подготовката на проекта, според съобщението й. Цените на наемите в него ще бъдат субсидирани от самата Църква. Ако всичко върви добре, се очаква новите студентски квартири да са готови през втората половина на 2020 г. кипър кипър

Очаква се частният сектор и университетите в Никозия да се възползват от стимулите на държавата, предоставени с обявената през тази година нова жилищна политика, и със съвместни инициативи за изграждане на студентски кампули да променят значително ситуацията и в столицата.

Над 50% от бъдещото строителство – луксозни обекти

Нивата на наемите не се очаква да спаднат през тази и следващата година, тъй като търсенето все още е високо, но въз основа на броя на издадените разрешения за ново строителство евентуална корекция на цените е възможна към 2021 – 2022 г., е прогнозата на Асоциацията на оценителите на недвижими имоти в Кипър.

И в краткосрочна перспектива обаче не се предвижда да се развие масово строителство на жилища за социалните групи със средни и ниски доходи, включително студентите, и скъпите луксозни недвижими имоти ще останат безспорния лидер на пазара на острова, според експерти. Основанието за това е в обявените от Статистическата служба на страната данни за разрешенията за строеж, издадени през първите шест месеца на тази година - 54% от жилищните единици, които се очаква да бъдат построени през следващите години, се отнасят до луксозни проекти.

През периода януари - юни 2019 г. в Кипър са издадени общо 3393 разрешителни за строеж спрямо 3110 за същия период на миналата година. В същото време общата им стойност нараства значително - със 116%, достигайки 1,7 млрд. евро спрямо 788,7 млн. евро през първата половина на 2018 г.

Един от най-големите бъдещи луксозни комплекси на острова обаче вече не е само инвеститорски, а и съдебен интерес. След продължителна кампания на гражданско недоволство и прпотести в Лимасол група жители внесе жалба във Върховния съд с искане за отмяна на разрешението за проекта NEO. Той включва 4 високи кули от 28 до 39 етажа, достигайки 173 метра, заедно със съоръжения за релакс, забавления и спорт като спа и уелнес център, тенис кортове, басейни, търговски обекти.

Собствениците на домове в близост до бъдещите небостъргачи обжалват във Върховния съд решението на община Лимасол да даде разрешение за градоустройство на спорния проект. Техният иск се основава на „значителните отрицателни и необратими ефекти”, които предвижданият мащабен комплекс ще окаже върху техните семейства, домове, здравето и качеството им на живот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още