IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените и продажбите на земеделска земя в САЩ растат силно

Инфлацията, COVID стимулите, печатането на пари от Федералния резерв и смяната на поколенията стимулират пазара

15:33 | 28.11.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Купувачите се притесняват от инфлацията, която достигна 6,2% в САЩ през октомври, а земеделската земя често се смята за добър хедж, според Бруер. „Последният път, когато инфлацията е била над 5%, е през ноември 1990 г. Ще трябва да се върнете към 1982 г., за да видите инфлация над 6%“, допълва той.

Текущите ниски лихвени проценти също правят дългосрочните инвестиции в земеделска земя привлекателни. „Ниските лихвени проценти несъмнено насочиха хората към пазара на земеделска земя“, казва Хенсли. Поради нарастващата заплаха от инфлацията повечето хора очакват Федералният резерв да увеличи лихвените проценти през следващата година, добавя той. 30-годишната фиксирана лихва по ипотеката през октомври 2021 г. - когато инфлацията достигна 6,2%, беше беше 3,07%. Когато инфлацията беше 5,4% през ноември 1990 г., същият 30-годишен лихвен процент беше 10,17%. През 1982 г. 30-годишната лихва по ипотеката е била 14,61%.

Мотивирани продавачи

Очакваните промени в данъчния кодекс, особено предложеното увеличение на данъците върху капиталовите печалби, предоставят допълнителна мотивация за продажба на земи, коментира Р. Д. Шрадер от Shrader Real Estate and Auction Company в Колумбия Сити, Индиана. Хенсли допълва, че повечето продавачи искат да затворят сделките преди 1 януари.

„Виждаме много продажби, след като земите са предадени на поколенията“, казва и Дикхът от Farmer's National. „Отминава поколението от Втората световна война и Корейската война и техните деца и внуци мислят, че сега може да е подходящ момент да продадат земята, която наскоро са наследили, при тези цени“, казва той.

Цените на земеделските земи се повишават с от 15% до 30% в зависимост от района и категоризацията на земята, съобщават брокерите на земеделска земя. Фермите от висока категория могат да се продават и за около 7 500 долара на акър (около над 30 300 долара на дка).

Миналата година повечето продажби на земя в Индиана са в диапазона от 8 хил. до 9 500 долара за акър (от 32 300 долара до над 38 400 долара на дка). Тази година се очакват и продажби от 10 хил. до 13 хил. долара на акър (от над 40 хил. до над 52 500 долара на дка).

В южен Илинойс земя с по-ниско качество се продава за 11 900 – 12 хил. долара на акър (над 48 хил. долара на дка).

„Търсенето досега е в крак с нарастващото количество земеделска земя на пазара“, казва Хенсли. Той подчертава, че обемът на продажбите може значително да спадне след 1 януари, ако данъчната мотивация изчезне.

Ако лихвените проценти се покачат или доходите на земеделските стопанства се понижат, стойността на земята ще падне, казва и Шрадер. Повишаващите се лихвени проценти оказват влияние върху заемането на пари за закупуване на земеделска земя и повишават привлекателността на алтернативните инвестиции.

„Ако лихвените проценти се покачат с 200 базисни пункта и цените на суровините паднат, в съчетание с нарастващите разходи за вложени ресурси това може да забави пазара на земя“, допълва Халдерман.

Хенсли предупреждава, че пазарът на земя не може да продължи да работи на същите обороти и същите обеми, като през последните две тримесечия през 2021 г. „Първите 60 до 90 дни през 2022 г. ще бъдат маркер за пазара на земеделска земя през 2022 г.“, посочва той и допълва, че "перфектната буря" може да отслабне до шквал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
що?13100$ за акър пише, делено на 4и малко отива горе долу 3100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
4850
преди 2 години
$2100 май имаш предвид ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
АнтиФъшкист
преди 2 години
Що ни земиш да прайш статии за кучита и котки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
petrg5s
преди 2 години
Преведено от тук https://***.dtnpf.com/agriculture/web/ag/news/business-inputs/article/2021/11/16/farmland-values-eclipse-records-turn
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Обърани са разбира се.Те тука бъркат милиард с милион, ти очакваш да се справят с конверсията акър/декар.Един акър е около 4 декара, те.е цената на въпросният парцел в Айова е около 3100 $ за декар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Иво Орозов
преди 2 години
Ако е вярна цената за акър, а предполагам че е, oще не са стигнали цената в Добруджа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
melon
преди 2 години
Нещо има объркани сметки - акър е около 4 декара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още