IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията за ръст на лихвите по ипотеките отрезвяват жилищния пазар у нас

Пазарът постепенно навлиза във фаза на плато, твърдят все повече наблюдатели

08:45 | 26.10.22 г. 16
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Забавянето в ръста на цените вече е започнало

Намаляването на сделките на годишна база през третото тримесечие вече създава очаквания за забавяне на ръста или дори спад и на цените на жилищата. Според Митов обаче жилищният пазар е инертен и ефективно забавяне на ръста на цените може да се очаква през първото и второто тримесечие на следващата година, като признаците за това вече са налице. „Не толкова очакванията за повишаване на лихвите, колкото нивата на цените в момента карат купувачите да правят преоценка на необходимостта от покупка сега или през следващата година“, отбелязва той. Неговите наблюдения сочат, че след второто тримесечие на тази година ръстът в цените на жилищата постепенно се забавя, тъй като от една страна реалните продавачи са станали по-предпазливи в очакванията си, а от друга инвеститорите са усетили промените в пазара и очакванията им също са станали по-умерени.

Стойкова също смята, че процесът на забавяне на ръста на цените вече е започнал, след като те нараснаха с 11,5% на годишна база през първото тримесечие и с 14,6% през второто по данни на Националния статистически институт (НСИ). Тя обяснява силното покачване на цените на жилищата с високата инфлация и нарасналите цени на строителните материали. „Само за една година цените в София се вдигнаха средно с 300 евро на кв. м или с малко над 20%. Това е растеж, какъвто не сме виждали от 2008 г. насам“, отбелязва Стойкова.

Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties
Снимка: Личен архив

Полина Стойкова е изпълнителен директор и съсобственик на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties. Тя притежава магистърска степен по  Стратегическо управление от Стопански факултет на СУ ”Св. Климент Охридски” и участва с интервю в престижната рубрика на университета "Успешните примери". От 2012 г. е професионален член на Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) със специализация в имотните изследвания. Преминала е редица курсове на обучение към Университета Тенеси в САЩ в областта на международния бизнес и мениджмънт и междукултурното лидерство. Автор е на първите научни публикации за имотния пазар в България и е създател на пазарните индекси PSPI. Това са първите индекси, обхващащи жилищния пазар в цялата страна. Постът изпълнителен директор на Bulgarian Properties тя заема от края на 2008 г. 

В столицата цените на жилищата нарастват с двуцифрени стойности, като сред най-бързо растящите квартали има както елитни и традиционно предпочитани, така и по-крайни. По-ниски са цените в „Красна поляна“, „Левски“, „Карпузица“, „Малинова долина“, някои части на „Люлин“ и „Надежда“, „Толстой“, „Обеля“ и „Модерно предградие“, където по данни на Bulgarian Properties все още могат да се намерят имоти за 1100-1300 евро на кв. м.

Както очаквахме, пазарът постепенно навлиза във фаза на плато.
Младен Митов
мениджър „Пазарни проучвания и анализи“ в агенцията за недвижими имоти „Явлена“

Добромир Ганев акцентира върху продължаващия силен ръст на сделките в Несебър, в чиято служба по вписванията се изповядват и тези в Слънчев бряг. Градът вече е на четвърто място по брой вписани сделки у нас, като те са два пъти повече отколкото в Бургас и само два пъти по-малко отколкото в София. Неговите наблюдения са, че купувачите на жилища там все още са основно българи, а силния интерес към покупките на имот по Черноморието си обяснява с по-ниските им цени в сравнение с тези в големите градове. Казва, че в последните дни е имал няколко обаждания от живеещи в чужбина българи, които са заявили интерес към покупка на по-нискобюджетни имоти по морето, където все още могат да се намерят жилища на цена между 40 хил. и 50 хил. евро.

Добромир Ганев, председател на НСНИ и управител на "Форос"
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Добромир Ганев е професионалист с многогодишен управленски опит в индустрията за недвижими имоти. Квалифициран в преговори, бизнес развитие, бизнес планиране, продажби, управление на активи. Икономист, предприемач, лектор, ментор. Има магистърска степен по специалност "Икономика на индустрията" от Икономически университет - Варна. Редовен докторант към Икономически университет - Варна с професионално направление "Икономика, строителство и недвижима собственост". Специализира Международна търговия и бизнес развитие към Института за спезиализации към Land O Lakes-Mineapolis-St.Paul-USA. През 1993 г. година основава компанията за недвижими имоти ФОРОС. Добромир Ганев е председател на УС на Национално Сдружение Недвижими Имоти, а от 2012 до 2018 г. е заместник-председател на Сдружението. Член е на Българската макроикономическа асоциация. Той е учредител и член на УС на Асоциацията на франчайзите в България, както и учредител на Национална асоциация за защита на потребителите. Член е на Управителния съвет на Варненската търговско-индустриална камара два мандата. Създател е на Лайънс клуб Варна, част от Lions International.

Ново или старо жилище?

Данните на НСИ показват, че от началото на годината старите жилища в повечето големи градове поскъпват по-бързо от новите. Младен Митов обяснява това с предпазливостта на купувачите, които предпочитат да заложат на сигурно с покупка на жилище от вторичния пазар в сегашната ситуация, когато инвеститорите имат проблеми с доставките, променливи цени на материалите, неизвестни относно сроковете на стартиралите проекти и възможностите за изпълнението им. „Все още са пресни спомените от последствията при предишната криза, когато много жилищни проекти останаха незавършени“, казва той.

Тези спомени правят купувачите особено внимателни при покупките „на зелено“, коментира Митов. Друг фактор, който ги кара да бъдат предпазливи, е добавянето на клаузи за индексация по време на строителството от страна на инвеститорите. Възпиращ фактор за купувачите с кредит е и възможността да получат финансиране от банката след Акт 14, отбелязва той.

Според Полина Стойкова по-силното поскъпване на старите жилища в сравнение с новите се дължи и на липсата на предлагане на готови завършени жилища. Тя също говори за леко отдръпване от новото строителство в предишните тримесечия заради индексации на цените и повишен риск от промени в параметрите на сделките, но смята, че този период вече е отминал.

„В желанието си да запазят доверието на купувачите много инвеститори са склонни да включват клауза, че няма да променят цената по сключения договор. Освен това дават възможност за плащане на по-голяма част от цената в краен етап на строителството, когато покупката може да се финансира с кредит“, коментира Стойкова. Според нея тези мерки дават резултат и продажбите на ново строителство в момента вървят с нормален темп.

Митов отбелязва, че след възстановяването на инвестиционната активност в жилищното строителство след 2015 г. в почти всички областни градове предпочитанията на купувачите естествено са се насочили към закупуване на новопостроени жилища. Според него дисбалансът в търсенето и предлагането, особено в София, е в полза на търсенето, докато предлагането все още изостава. „Насищане можем да очакваме след две до три години, ако се изпълнят заложените и започнати проекти и не бъдат замразени заради геополитическата и икономическата обстановка у нас и в ЕС“, допълва той.

В същото време много собственици на стари жилища са решили да изчакат с продажбата заради високата инфлация и таксите наличност на банките. Според Стойкова обаче сега е добър момент за продажба и вече се усеща по-добро предлагане и на вторичен пазар. Тя очаква това също да успокои ръста на цените в бъдеще.

Ганев обаче предупреждава, че продавачите изостават от тенденциите и все още повишават цените на имотите си поради инфлационните процеси, съобразявайки се със собствените си нараснали разходи. „Някои го правят, без да анализират пазара, и това прави имота им непродаваем“, отбелязва той. И също говори за възстановяване на предлагането на вторичен пазар след известен отлив на продавачи в първите седмици след началото на войната в Украйна. Според него хора, които продават, за да купят нов имот, няма причина да се отказват от процеса, тъй като няма да загубят нищо в краткия период на тази операция. „Хората, които са искали да продадат, за да вложат парите си в начинание, което се проваля заради кризата, може би ще излязат от пазара, но те не са много“, допълва Ганев.

Последна актуализация: 08:16 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

16
rate up comment 13 rate down comment 2
Шматарок
преди 1 година
..плащаме по 90 хил.евро минимум за едно нищо.Че те цените в много по-богати страни от нашата не са такива, а там има инфраструктура, зелени площи и т.н. тук бетонни градини, засадени от ниско-интелигентни купувачи("инвеститори")надуващи балона, предизвиквайки страдание за хора с реална нужда.Българино.финансовата култура тук е дроб. не нзма колко кризи ни трябват, за да си вземем бележка.И последно - къде е НАП да подгони и изсветли доходите на т.н. "инвеститори".абе от къде имаш ти тези кинт ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 1
Шматарок
преди 1 година
Най-обективен бе коментара на Пламен Андреев - евала.А само алчността на банките, да заграбят пазарен дял в момента и надеждата, че докато си правят пас, някой друг ще вдигне(а вече някои банки в корпоративното реагираха), а те на старите нива ще оберат останалия "каймак" , който ще се окаже помия след няколко години, като почнат реструкциите.Не знам и как колегата ни сравни стандарта с Португалия и Словения...може би ако сивите пари изязат наяве, да...но това няма да стане. Картинката е тъжна ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 18 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Намаляващо население, сейчас 60% в нових блокове празни, рост икономики само 2-3%, увеличающие се лихви по ипотека, инфляция, намаляваща buying power...но конечно будут поскъпват апартаменти или най-малко не будут поевтиняват., да? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 0
Repoman
преди 1 година
До: nkavrakov1982, Не отричам че е така, но това е друг въпрос. Това че печелиш от едно място не означава че трябва да загробваш печалбата на друго място. Защото ако го правиш, значи не можеш да управляваш компанията и не си за тази позиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 31 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 1 година
Отговарям на всички по-долу.Банковата мафия у нас,защото това не са банки,а мафия .Печели огромни суми,милиони от ....ТАКСИ и КОМИСИОННИ,да точно така и това е видно във техните отчети и бюджети.Можете да го видите черно на бяло!Отдавна вече банките не се занимават с реално банкиране ,те просто НИ ОБИРАТ законно !На банките не им пука,защото просто ни бъркат в джоба ,а тези под тях като Тихомир Тошев,агенцийки,строители и всякаква ***,медии,работят активно да им осигуряват нови банкови роби
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 1
Repoman
преди 1 година
До: doba, Не се загледах в рекламата. Колкото и такси да сложиш отгоре, пак няма да докараш доходността на ДЦК-тата, а и банката има немалки разходи да администрира самата ипотека и да следи експозицията през времето. Да не говорим, че и лихвите по ДЦК трендват нагоре и няма да се учудя на нива от 7-8% тази зима, което е пак нищо при двойно по-висока инфлация, т.е. има потенциал за още нагоре. Ще кажете, ресурса евтин. Ами колко е да направиш фонд инвестиращ в ДЦК и събиращ депозити на 3-4%?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 38 rate down comment 0
sssaaa
преди 1 година
До: RepomanИстината е че сега обират и последните балъци. Триковете и доводите на Брокерите е че сега е много висока инфлацията и едва ли не с тези ниски лихви е много изгодно да се нашиеш с кредит. Ама никой не ти казва, че се очаква рязък скок на лихвите в началото на 2023г, когато дойде време за 6м Еурибор да се актуализира към съществуващите договори.А мотивите им за кредит с ниска лихва и висока инфлацията са нелепи, защото доходите ти са същите, а покупвателната ти способност намалява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 33 rate down comment 1
sssaaa
преди 1 година
От всички паяци "изходили" се в тази рекламна статия най-много дразни доказания лъжец Тихомир. Толкова лъжлив човек няма и сред брокерите. Ако прочетете предните му коментари в платените статийки ще видите, че се случва точно обратното на това което казва.Поредната лъжа е, че щяла да се вдига вноската "само" с 10-15% чак в края на 2023.Ето няколко бързи факта:- 6м Еурибор от отрицателен е вече над 2% за 4м. ;- ЕЦБ ще вдига с 0,5 - 0,75 на следващи заседания;- ЕЦБ, ще свива баланса си;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 1
doba
преди 1 година
До: Repoman: най-вероятно става дума за лихвения процент, не за ГПР. Има разлика между двата, НО... се рекламира ОЛП-то, разбира се :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 2
Repoman
преди 1 година
До: nkavrakov1982, Тази сутрин гледах реклама по ТВ за ипотечен на 2.1% .... Явно банките у нас не работят за да имат печалба, а са някакви благотворителни дружества, или просто нямат мениджъри които да си разбират от работата. За къф * ще даваш ипотечен на никаква лхва, ако просто можеш да вземеш ДЦК за тези пари на много по-висока лихва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още