IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията за ръст на лихвите по ипотеките отрезвяват жилищния пазар у нас

Пазарът постепенно навлиза във фаза на плато, твърдят все повече наблюдатели

08:45 | 26.10.22 г. 16
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Собствено или за инвестиция?

Около 80% от купувачите на жилище у нас го придобиват за собствено ползване. Останалите около 20% купуват за инвестиция, сочат данните на „Явлена“. „Заради промените на пазара те се концентрират върху покупка на жилище от вторичния пазар и по-малко върху т. нар. ново строителство“, казва Митов. И допълва, че именно заради това съотношение пазарът навлиза в плато на цените. Неговите очаквания са този процес да продължи през следващата година преди ефективния спад в цените на жилищата. „Но тук, за разлика от предишната криза, спадовете ще бъдат минимални и ще се отнасят до конкретните характеристики на жилищата“, очаква Митов.

Стойкова отбелязва, че през тази година активни на пазара са както хората, които търсят имот за собствено ползване, благодарение на все още много атрактивните лихви по кредитите, така и купувачите с инвестиционна цел заради инфлацията и неизгодните условия за съхранение на пари по депозити. Активността на инвеститорите е довела до ръст на покупките на двустайни жилища.

Такава тенденция наблюдава и Ганев, като обяснява засилването на интереса към двустайните апартаменти с подобряването на положението на наемния пазар и възстановяването на нивата на наемите. Наемният пазар е получил тласък от голямата група украински граждани, които влязоха в страната ни след началото на войната в родината им, възстановяването на туризма, който е подкрепил краткосрочните наеми в големите градове, особено през лятото, и връщането на студентите в аулите. Малките жилища с една спалня са предпочитани за инвестиция, тъй като се отдават лесно за краткосрочен и дългосрочен наем, отбелязва Ганев.

Лихвите по ипотеките – все още ниски, но с очакване за скок

Според Митов все още повишаването на лихвените проценти не е основен фактор, влияещ върху решението за покупка, тъй като големите търговски банки продължават да предлагат лихвени проценти под 3% за нови ипотечни кредити. Съдейки по поведението на ЕЦБ, той очаква сериозни стъпки към повишаване на лихвите по ипотеките след година-година и половина. Но изтъква промяна в поведението на банките у нас още преди две години. „За разлика от 2007-2008 г., те своевременно отчитаха динамиката на пазара на жилища, като прилагаха вътрешни инструменти при оценка на жилището и кредитополучателя и избягваха финансиране на нива над 90%. Този процес продължава и в момента, което допринася за балансиране и липса на крайности при ипотечното кредитиране“, счита Митов.

Ако за деветмесечието на 2021 г. съотношението сделки към ипотеки за София е 2,03, то през тази година за същия период е 1,91, което представлява ръст от 6% . За същия период сделките с имоти са намалели с 2,85%, а сделките с ипотеки са нараснали с 3,16%, сочат данните на „Явлена“. В Пловдив съотношението сделки-ипотеки е 3,73/3,74, като първите са намалели с 2,93%, а вторите – с 3,03%. Варна е със съотношение 3,06/3,30 – сделките са нараснали с 8,8%, а ипотеките – с 0,97%. Още по-високо е съотношението в Бургас – 3,56/3,79, като сделките са нараснали с 1,92%, а ипотеките са намалели с 4,28%.

От 1 октомври само една банка у нас леко е повишила лихвите по ипотечните кредити с 0,11%, а няколко банки не са удължили промоционалните си предложения, съобщава Тихомир Тошев, управител на „Кредит център“. „За разлика от останалите страни в региона, в Европа и в света, в България лихвите по ипотечните кредити все още са много ниски. БНБ отчита минимално повишение и то се дължи на прекъснатите промоционални оферти“, отбелязва той. Лихвите по ипотечните кредити у нас все още се движат между 2,3% и 2,8% и това мотивира много хора да избират да купят имот с кредит, казва Тошев. Допълва, че ръстовете в ипотечното кредитиране тази година ще са рекордни, като обемът на изтеглените кредити най-вероятно ще бъде с около 30% по-голям в сравнение с миналата година.

Тихомир Тошев, управител на "Кредит център"
Снимка: Bulgaria on AIR

Тихомир Тошев е кредитен консултант и финансов анализатор. Магистър е по инженерна икономика и мениджмънт. Завършил е "Мениджмънт и маркетинг" в College of North West London и е лицензиран оценител на недвижими имоти, търговски предприятия, машини и съоръжения. Той е изпълнителен директор на "Кредит център", част от AG Capital. Присъединява се към екипа на групата като административен директор и член на Съвета на директорите на "Адрес недвижими имоти". В края на 2005 г. подготвя създаването на компанията за кредитни консултации. 

Той очаква лихвите да се задържат на сегашните си нива до края на годината, тъй като това е най-силният период за жилищното кредитиране, а повечето банки вероятно ще предприемат увеличение в началото на следващата година. И прогнозира, че лихвите ще достигнат нива между 3,5% и 4,5% към края на 2023 г. Тошев уточнява, че тези лихвени нива ще важат за новите клиенти, които тепърва ще теглят кредити. При вече изтеглените заеми той предвижда по-малка динамика, тъй като над 95% от тях са обвързани със средната цена на лихвите по депозитите. „Тези лихви не могат да се вдигат едностранно, а само когато индексът, определящ средната цена на депозитите, поеме нагоре. Засега големите банки продължават да не предлагат лихви по депозитите, това правят само някои от по-малките банки и виждаме, че индексът плавно тръгва нагоре. Но очакванията са, че лихвите по вече изтеглените кредити ще започнат да се повишават основно след средата на следващата година и с по-бавни темпове, отколкото лихвите за нови клиенти“, казва Тошев. Според него към края на следващата година вноските по изтеглените кредити ще са по-високи с не повече от 10%- 15% спрямо сегашното им ниво.

От 1 октомври само една банка у нас леко е повишила лихвите по ипотечните кредити с 0,11%, а няколко банки не са удължили промоционалните си предложения.
Тихомир Тошев
управител на „Кредит център“

Очакванията за по-високи лихви карат хората да бъдат по-предпазливи при тегленето на ипотечен кредит, тъй като не искат да задлъжняват с големи суми и вноски в условия на висока инфлация и ръст на всичките им останали разходи. „Но най-голямата тенденция, която наблюдаваме в последните два месеца, е хората да се насочват към ипотечни кредити с фиксирана лихва, като избират да фиксират лихвата си за три или пет години и да са спокойни, че през този период лихвата им няма да се променя“, казва кредитният експерт. Хората избират такъв срок, защото не очакват трудният период да е твърде дълъг. Прогнозите за момента също за са кратка рецесия и за връщане към нормални нива на инфлация през 2024 г.

Тошев очаква ръстът на лихвите по ипотечните кредити да охлади жилищния пазар през следващата година. „Ще навлезем в по-спокоен пазар, на който хората ще излизат, само когато са преценили добре риска и са готови да осъществят сделка с имот“, казва кредитният консултант. Прогнозира, че над 95% от сделките ще са с цел покупка за живеене, а делът на закупуваните имоти с инвестиционна цел ще спадне до ниво под 5%. Тошев съветва купувачите с кредит да бъдат по-внимателни и да знаят, че ако сега изтеглят жилищен заем с плаваща лихва между 2,5% и 2,8%, много вероятно е тя да надхвърли 4% в рамките на година и половина. „Те трябва да пресметнат как това увеличение ще се отрази на доходите им или да изберат варианта с фиксирана лихва. В момента банките могат да фиксират при лихви на нива между 2,8% и 3,7%“, отбелязва Тошев.

Жилищно строителство под стрес

Пандемията, а след това и войната в Украйна подлагат жилищното строителство у нас на поредица от стрес тестове. Според инж. Пламен Андреев, основател на строително-инвестиционната компания „Планекс Инвест“, е логично да се очаква известно свиване на пазара заради високите крайни цени на жилищата ново строителство, породени от повишаването на строителната себестойност. По думите му разходите за строителство са нараснали между 1,5 и два пъти – ако грубият строеж на една сграда е струвал условно 1 млн. лв. преди година и половина, сега приближава 2 млн. лв. „Между 40% и 60% от увеличението на строителната себестойност отива в крайните цени на жилищата“, казва Андреев.

Инж. Пламен Андреев

Инж. Пламен Андреев е роден през 1958 г. във Варна. През 1990 г. основава „Планекс“ – строително-инвестиционна компания, която оперира основно във Варна, Черноморския регион и София.

От 2019 г. е мажоритарен собственик на групата „Планекс концепт“, част от която е и „Планекс Инвест“ ООД.

След началото на войната в Украйна са нараснали цените на всички строителни материали – цената на стоманата все още е с 50% над равнището ѝ преди конфликта, силно поскъпване има и при цимента, бетона, тухлите, армировката, полимерните материали, алуминиевите и PVC дограми. Андреев обяснява, че двукратното увеличение на цената на строителството не води автоматично до двоен ръст на продажната цена на квадратен метър, тъй като в нея влиза също стойност на земята, отстъпено право на строеж, проектиране, надзор и други административни разходи, които не са се променили чувствително.

Не ни очакват добри времена. Ще работим докато пазарът понася цените и има нови клиенти.
инж. Пламен Андреев
основател на строително-инвестиционната компания „Планекс Инвест“

Неговата компания е запазила цените за всички имоти, които са били договорени преди поскъпването на материалите. „Не можем да търсим индексация там, защото не е коректно и в крайна сметка това е рискът на предприемача“, казва Андреев. За сгради, които са започнати и се пускат в продажба след увеличението на цените, рискът се разпределя между предприемача и купувача под формата на повишаване на цената на имотите, допълва той. Очакванията му са, че високата строителна себестойност и повишаването на лихвите по ипотечните и корпоративните кредити ще се превърнат в новата реалност, която няма да се промени в дългосрочен план. „Ще се принудим да живеем при тези цени на енергоизточниците, при тези цени на строителството и на жилищата. Можем да очакваме увеличение, но не и намаление на цените“, смята Андреев. Според него в тази ситуация най-много ще пострада масовото строителство, защото там са и масовите клиенти. При по-високия клас имоти той не очаква отлив на купувачи, защото там пазарната обстановка е различна.

„Не ни очакват добри времена. Ще работим докато пазарът понася цените и има нови клиенти. Когато пазарът започне да спада, а цените да намаляват, всеки ще се замисли дали има смисъл да започва нови проекти и дали ще успее да ги реализира, това са въпроси, на които все още няма категоричен отговор“, отбелязва Андреев. Признава, че ако сега трябва да започне нов проект, би изчакал шест до 12 месеца, за да се изяснят перспективите пред икономиката и жилищния пазар. „Но в същото време виждам, че всеки ден се появяват съобщения за нови проекти, явно животът не спира. На мен това ми е малко странно, тъй като заради динамиката на цените в посока нагоре предприемачите нямат яснота нито за стойността на строителството, нито за цената, на която ще оферират продажби“, казва Андреев.

Той споделя, че към края на миналата година компанията му, която строи голям затворен комплекс до Sofia Ring Mall, не е била подготвена за предстоящия силен ръст на цените на материалите. „Благодарение на осигуреното финансиране успяхме още в първите седмици, след като цените тръгнаха нагоре, да купим част от материалите и да постигнем цени, близки до тези преди увеличението. За нови проекти обаче това няма как да се случи“, казва Андреев.

Освен материалите се увеличава много и цената на труда в строителството и това също се превръща в сериозно затруднение за строителните компании. „Поради липсата на работна ръка има известна спекула от страна на изпълнителите. Всеки се оправдава с инфлацията, която ако официално е 15-16%, реално е 35-36% и това води до два пъти по-високи цени на труда, които се искат при оферти. Това се отразява много сериозно на строителните компании, тъй като върху труда има и допълнителни разходи и той има значителна тежест върху стойността на единица строителна продукция“, коментира предприемачът. И признава, че сегашният стрес тест за пазара на жилищно строителство е по-тежък в сравнение с кризите през 2008 и 1997 г. заради тоталното увеличение на строителната себестойност. „Това е най-тежкото изпитание, което преживявам в 40-годишната си практика“, отбелязва Андреев. И допълва, че в такава ситуация са много важни не само изпълнението на проекта и продажбите, а също и организацията на процесите, логистиката, правилното финансово подреждане на проекта и управлението на изграждането на обекта. „Сега се търсят много повече варианти за по-добра цена, включително чрез авансови плащания, а влизането в предвидим бюджет и постигането на печалба от проекта става много трудно“, казва предприемачът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

16
rate up comment 13 rate down comment 2
Шматарок
преди 1 година
..плащаме по 90 хил.евро минимум за едно нищо.Че те цените в много по-богати страни от нашата не са такива, а там има инфраструктура, зелени площи и т.н. тук бетонни градини, засадени от ниско-интелигентни купувачи("инвеститори")надуващи балона, предизвиквайки страдание за хора с реална нужда.Българино.финансовата култура тук е дроб. не нзма колко кризи ни трябват, за да си вземем бележка.И последно - къде е НАП да подгони и изсветли доходите на т.н. "инвеститори".абе от къде имаш ти тези кинт ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 1
Шматарок
преди 1 година
Най-обективен бе коментара на Пламен Андреев - евала.А само алчността на банките, да заграбят пазарен дял в момента и надеждата, че докато си правят пас, някой друг ще вдигне(а вече някои банки в корпоративното реагираха), а те на старите нива ще оберат останалия "каймак" , който ще се окаже помия след няколко години, като почнат реструкциите.Не знам и как колегата ни сравни стандарта с Португалия и Словения...може би ако сивите пари изязат наяве, да...но това няма да стане. Картинката е тъжна ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 18 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Намаляващо население, сейчас 60% в нових блокове празни, рост икономики само 2-3%, увеличающие се лихви по ипотека, инфляция, намаляваща buying power...но конечно будут поскъпват апартаменти или най-малко не будут поевтиняват., да? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 0
Repoman
преди 1 година
До: nkavrakov1982, Не отричам че е така, но това е друг въпрос. Това че печелиш от едно място не означава че трябва да загробваш печалбата на друго място. Защото ако го правиш, значи не можеш да управляваш компанията и не си за тази позиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 31 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 1 година
Отговарям на всички по-долу.Банковата мафия у нас,защото това не са банки,а мафия .Печели огромни суми,милиони от ....ТАКСИ и КОМИСИОННИ,да точно така и това е видно във техните отчети и бюджети.Можете да го видите черно на бяло!Отдавна вече банките не се занимават с реално банкиране ,те просто НИ ОБИРАТ законно !На банките не им пука,защото просто ни бъркат в джоба ,а тези под тях като Тихомир Тошев,агенцийки,строители и всякаква ***,медии,работят активно да им осигуряват нови банкови роби
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 1
Repoman
преди 1 година
До: doba, Не се загледах в рекламата. Колкото и такси да сложиш отгоре, пак няма да докараш доходността на ДЦК-тата, а и банката има немалки разходи да администрира самата ипотека и да следи експозицията през времето. Да не говорим, че и лихвите по ДЦК трендват нагоре и няма да се учудя на нива от 7-8% тази зима, което е пак нищо при двойно по-висока инфлация, т.е. има потенциал за още нагоре. Ще кажете, ресурса евтин. Ами колко е да направиш фонд инвестиращ в ДЦК и събиращ депозити на 3-4%?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 38 rate down comment 0
sssaaa
преди 1 година
До: RepomanИстината е че сега обират и последните балъци. Триковете и доводите на Брокерите е че сега е много висока инфлацията и едва ли не с тези ниски лихви е много изгодно да се нашиеш с кредит. Ама никой не ти казва, че се очаква рязък скок на лихвите в началото на 2023г, когато дойде време за 6м Еурибор да се актуализира към съществуващите договори.А мотивите им за кредит с ниска лихва и висока инфлацията са нелепи, защото доходите ти са същите, а покупвателната ти способност намалява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 33 rate down comment 1
sssaaa
преди 1 година
От всички паяци "изходили" се в тази рекламна статия най-много дразни доказания лъжец Тихомир. Толкова лъжлив човек няма и сред брокерите. Ако прочетете предните му коментари в платените статийки ще видите, че се случва точно обратното на това което казва.Поредната лъжа е, че щяла да се вдига вноската "само" с 10-15% чак в края на 2023.Ето няколко бързи факта:- 6м Еурибор от отрицателен е вече над 2% за 4м. ;- ЕЦБ ще вдига с 0,5 - 0,75 на следващи заседания;- ЕЦБ, ще свива баланса си;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 1
doba
преди 1 година
До: Repoman: най-вероятно става дума за лихвения процент, не за ГПР. Има разлика между двата, НО... се рекламира ОЛП-то, разбира се :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 2
Repoman
преди 1 година
До: nkavrakov1982, Тази сутрин гледах реклама по ТВ за ипотечен на 2.1% .... Явно банките у нас не работят за да имат печалба, а са някакви благотворителни дружества, или просто нямат мениджъри които да си разбират от работата. За къф * ще даваш ипотечен на никаква лхва, ако просто можеш да вземеш ДЦК за тези пари на много по-висока лихва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още