IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията за ръст на лихвите по ипотеките отрезвяват жилищния пазар у нас

Пазарът постепенно навлиза във фаза на плато, твърдят все повече наблюдатели

08:45 | 26.10.22 г. 16
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Притесненията за рецесия в световен мащаб и започналото повишение на лихвите по ипотечните кредити изглежда се усещат и на имотния пазар у нас. След забавянето на ръста през второто тримесечие сделките с имоти отбелязаха спад в повечето големи градове между юли и септември, който е първи от пандемията насам, показаха данни на Агенцията по вписванията, публикувани в началото на октомври.

„Както очаквахме, пазарът постепенно навлиза във фаза на плато“, казва пред Investor.bg Младен Митов, мениджър „Пазарни проучвания и анализи“ в агенцията за недвижими имоти „Явлена“. Според него намалелият обем на реализираните сделки може да се тълкува двупосочно – удължаване на срока на избор на жилище и търсене на по-добра цена, от една страна, и преоценка на нуждата от закупуване на жилище в този момент и при тези ценови нива, от друга.

„Това е характерно както за големите областни градове като София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе и Стара Загора, така и за по-малките областни центрове“, отбелязва Митов и допълва, че геополитическата среда и очакванията за повишаване на лихвените проценти отрезвяват пазара и карат купувачите да са по-предпазливи.

Младен Митов, мениджър пазарни проучвания и анализи в Явлена

Младен Митов получава икономическо образование в УНСС. Работи в сферата на недвижимите имоти от 1992 г., а в агенцията за недвижими имоти "Явлена" -  от 1999 г. Той е лицензиран оценител на недвижими имот от 1995 г. 

Спадовете в броя на сделките не са обичайни за летния период. Според Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) и управител на „Форос“, те се дължат на промените при продажбите, особено „на зелено“ заради войната в Украйна и с възможността на хората за първи път от две години насам да пътуват без здравни ограничения през лятото, което вероятно е отклонило вниманието на част от тях от покупката на имот през този период.

Според Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties, спадът в обема на сделките през третото тримесечие е пряк резултат и от ограниченото предлагане през тази година и липсата на избор на купувачите. Тя също е на мнение, че фактори за забавянето са и бързо нарасналите и вече доста високи цени на имотите, както и започващото повишение на лихвите по кредитите. „Това е логично и здравословно развитие на тенденциите на пазара, който беше прегрял през 2021 и началото на 2022 г.“, отбелязва Стойкова. И подчертава, че спадът на сделките на годишна база се измерва спрямо 2021 г., в която продажбите на имоти нараснаха с 30%.

Този факт изтъква и Ганев: „С 62 459 сделки с имоти в цялата страна третото тримесечие се нарежда на второ място сред най-силните години за пазара след световната финансова криза, като отстъпва само на 2021 г. В същото време деветмесечието на тази година е най-силното от 14 години насам, като отбелязва ръст с 1% дори спрямо 2021 г.“, казва той. „Данните показват, че за момента пазарът не е толкова стресиран“, допълва Ганев, но отбелязва, че ако тенденцията за спад на сделките продължи и през четвъртото тримесечие, ще може да се говори за охлаждане на пазара. Според него това ще бъде логично развитие след периода на непрекъснати рекорди за сделките с имоти от 2014 г. насам.

Последна актуализация: 08:16 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

16
rate up comment 13 rate down comment 2
Шматарок
преди 1 година
..плащаме по 90 хил.евро минимум за едно нищо.Че те цените в много по-богати страни от нашата не са такива, а там има инфраструктура, зелени площи и т.н. тук бетонни градини, засадени от ниско-интелигентни купувачи("инвеститори")надуващи балона, предизвиквайки страдание за хора с реална нужда.Българино.финансовата култура тук е дроб. не нзма колко кризи ни трябват, за да си вземем бележка.И последно - къде е НАП да подгони и изсветли доходите на т.н. "инвеститори".абе от къде имаш ти тези кинт ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 1
Шматарок
преди 1 година
Най-обективен бе коментара на Пламен Андреев - евала.А само алчността на банките, да заграбят пазарен дял в момента и надеждата, че докато си правят пас, някой друг ще вдигне(а вече някои банки в корпоративното реагираха), а те на старите нива ще оберат останалия "каймак" , който ще се окаже помия след няколко години, като почнат реструкциите.Не знам и как колегата ни сравни стандарта с Португалия и Словения...може би ако сивите пари изязат наяве, да...но това няма да стане. Картинката е тъжна ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 18 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Намаляващо население, сейчас 60% в нових блокове празни, рост икономики само 2-3%, увеличающие се лихви по ипотека, инфляция, намаляваща buying power...но конечно будут поскъпват апартаменти или най-малко не будут поевтиняват., да? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 0
Repoman
преди 1 година
До: nkavrakov1982, Не отричам че е така, но това е друг въпрос. Това че печелиш от едно място не означава че трябва да загробваш печалбата на друго място. Защото ако го правиш, значи не можеш да управляваш компанията и не си за тази позиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 31 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 1 година
Отговарям на всички по-долу.Банковата мафия у нас,защото това не са банки,а мафия .Печели огромни суми,милиони от ....ТАКСИ и КОМИСИОННИ,да точно така и това е видно във техните отчети и бюджети.Можете да го видите черно на бяло!Отдавна вече банките не се занимават с реално банкиране ,те просто НИ ОБИРАТ законно !На банките не им пука,защото просто ни бъркат в джоба ,а тези под тях като Тихомир Тошев,агенцийки,строители и всякаква ***,медии,работят активно да им осигуряват нови банкови роби
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 1
Repoman
преди 1 година
До: doba, Не се загледах в рекламата. Колкото и такси да сложиш отгоре, пак няма да докараш доходността на ДЦК-тата, а и банката има немалки разходи да администрира самата ипотека и да следи експозицията през времето. Да не говорим, че и лихвите по ДЦК трендват нагоре и няма да се учудя на нива от 7-8% тази зима, което е пак нищо при двойно по-висока инфлация, т.е. има потенциал за още нагоре. Ще кажете, ресурса евтин. Ами колко е да направиш фонд инвестиращ в ДЦК и събиращ депозити на 3-4%?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 38 rate down comment 0
sssaaa
преди 1 година
До: RepomanИстината е че сега обират и последните балъци. Триковете и доводите на Брокерите е че сега е много висока инфлацията и едва ли не с тези ниски лихви е много изгодно да се нашиеш с кредит. Ама никой не ти казва, че се очаква рязък скок на лихвите в началото на 2023г, когато дойде време за 6м Еурибор да се актуализира към съществуващите договори.А мотивите им за кредит с ниска лихва и висока инфлацията са нелепи, защото доходите ти са същите, а покупвателната ти способност намалява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 33 rate down comment 1
sssaaa
преди 1 година
От всички паяци "изходили" се в тази рекламна статия най-много дразни доказания лъжец Тихомир. Толкова лъжлив човек няма и сред брокерите. Ако прочетете предните му коментари в платените статийки ще видите, че се случва точно обратното на това което казва.Поредната лъжа е, че щяла да се вдига вноската "само" с 10-15% чак в края на 2023.Ето няколко бързи факта:- 6м Еурибор от отрицателен е вече над 2% за 4м. ;- ЕЦБ ще вдига с 0,5 - 0,75 на следващи заседания;- ЕЦБ, ще свива баланса си;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 1
doba
преди 1 година
До: Repoman: най-вероятно става дума за лихвения процент, не за ГПР. Има разлика между двата, НО... се рекламира ОЛП-то, разбира се :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 2
Repoman
преди 1 година
До: nkavrakov1982, Тази сутрин гледах реклама по ТВ за ипотечен на 2.1% .... Явно банките у нас не работят за да имат печалба, а са някакви благотворителни дружества, или просто нямат мениджъри които да си разбират от работата. За къф * ще даваш ипотечен на никаква лхва, ако просто можеш да вземеш ДЦК за тези пари на много по-висока лихва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още