IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията за ръст на лихвите по ипотеките отрезвяват жилищния пазар у нас

Пазарът постепенно навлиза във фаза на плато, твърдят все повече наблюдатели

08:45 | 26.10.22 г. 16
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Притесненията за рецесия в световен мащаб и започналото повишение на лихвите по ипотечните кредити изглежда се усещат и на имотния пазар у нас. След забавянето на ръста през второто тримесечие сделките с имоти отбелязаха спад в повечето големи градове между юли и септември, който е първи от пандемията насам, показаха данни на Агенцията по вписванията, публикувани в началото на октомври.

„Както очаквахме, пазарът постепенно навлиза във фаза на плато“, казва пред Investor.bg Младен Митов, мениджър „Пазарни проучвания и анализи“ в агенцията за недвижими имоти „Явлена“. Според него намалелият обем на реализираните сделки може да се тълкува двупосочно – удължаване на срока на избор на жилище и търсене на по-добра цена, от една страна, и преоценка на нуждата от закупуване на жилище в този момент и при тези ценови нива, от друга.

„Това е характерно както за големите областни градове като София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе и Стара Загора, така и за по-малките областни центрове“, отбелязва Митов и допълва, че геополитическата среда и очакванията за повишаване на лихвените проценти отрезвяват пазара и карат купувачите да са по-предпазливи.

Младен Митов, мениджър пазарни проучвания и анализи в Явлена

Младен Митов получава икономическо образование в УНСС. Работи в сферата на недвижимите имоти от 1992 г., а в агенцията за недвижими имоти "Явлена" -  от 1999 г. Той е лицензиран оценител на недвижими имот от 1995 г. 

Спадовете в броя на сделките не са обичайни за летния период. Според Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) и управител на „Форос“, те се дължат на промените при продажбите, особено „на зелено“ заради войната в Украйна и с възможността на хората за първи път от две години насам да пътуват без здравни ограничения през лятото, което вероятно е отклонило вниманието на част от тях от покупката на имот през този период.

Според Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties, спадът в обема на сделките през третото тримесечие е пряк резултат и от ограниченото предлагане през тази година и липсата на избор на купувачите. Тя също е на мнение, че фактори за забавянето са и бързо нарасналите и вече доста високи цени на имотите, както и започващото повишение на лихвите по кредитите. „Това е логично и здравословно развитие на тенденциите на пазара, който беше прегрял през 2021 и началото на 2022 г.“, отбелязва Стойкова. И подчертава, че спадът на сделките на годишна база се измерва спрямо 2021 г., в която продажбите на имоти нараснаха с 30%.

Този факт изтъква и Ганев: „С 62 459 сделки с имоти в цялата страна третото тримесечие се нарежда на второ място сред най-силните години за пазара след световната финансова криза, като отстъпва само на 2021 г. В същото време деветмесечието на тази година е най-силното от 14 години насам, като отбелязва ръст с 1% дори спрямо 2021 г.“, казва той. „Данните показват, че за момента пазарът не е толкова стресиран“, допълва Ганев, но отбелязва, че ако тенденцията за спад на сделките продължи и през четвъртото тримесечие, ще може да се говори за охлаждане на пазара. Според него това ще бъде логично развитие след периода на непрекъснати рекорди за сделките с имоти от 2014 г. насам.

Последна актуализация: 08:16 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

6
rate up comment 38 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Апелирам към организации,и хора които са по -активни и мислещи,не оставяйте медиите да продължават да лъжат и да манипулират хората чрез репортажи,статии,анализи от брокери на недвижими имоти,кредитни посредници ,строителни предприемачи Всички печелещи на гърба на работещите,семействата,и всички обикновенни хора.Тези пиявици по веригата искат и желаят статуквото на извратените жилищни цени да се запази.Дори Инвестор реално е собственик на сайта Имоти.нет.Замислетв се добре ,кой ,какво Ви вменява
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 39 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
До: Repoman. Така е ,нещата са ясни няма как вуйчо Ваньо да получава по евтин кредит от държавата ,но не само България.Вижте света ,всичко държави,огромни корпорации в момента се финансират на по -високи лихви от ипотеките за физически лица в България.И на финала пак ни прокарват обичайните Тихомир Тошев,Полина Стойкова,агенции и строители които преди 7,8 месеца лъгаха как лихвите щели да са ниски,сега пак лъжат,щели да бъдат между 3.5 и 4.5 %,в Щатите стигнаха 7%.Къде е прокуратурата за тез ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 45
zelka007
преди 1 година
Пазарът ще се успокои , когато цените на имотите достигнат нивата в Португалия и Словакия , съпоставими икономики на нашата ... Дотогава , умерен растеж , следващ икономиката ни ... Това е ... И никакви шпагати по форума няма да променят реалността ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: cornerПазар будет обяснитжим, спакойна. 2012 помниш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 44 rate down comment 5
corner
преди 1 година
Трудно е да обяснииш на брокер или строител , как двойното поскъпване на материалите , може да докара двоен спад в цената .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 2
Repoman
преди 1 година
Лихвите по ипотеките би трябвало да са на нива над лихвите плащани от БНБ за ДЦК-та. Икономическата логика е, че ипотеките са по-рисков актив носещ и повече разходи за администриране, докато ДЦК-тата са възможно най-нискорисковия актив в държавата ни и няма почти никакви разходи по администриране. Което значи, че е нереално да имаме лихви по ипотечни под 5%, или просто банките не си правят добре сметката ако дават такива кредити.Между другото, БНБ още не са обявили резултата от онзи ден за ДЦК ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още