IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори от целия свят искат да работят от плажа

Финансовата общност бързо се насочи към районите с приятен климат по време на пандемията

10:51 | 14.02.23 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Финансисти от цял свят биха последвали Кен Грифин в Маями. Флорида - където Грифин премести своя хедж фонд Citadel, оглавява списъка с предпочитания на инвеститорите в отговор на въпроса къде биха се преместили, ако можеха да работят от която и да било точка на света.

Американският южен район със слънчев климат и ниски данъци, и по-конкретно Маями, се очертава и като конкурент на Сингапур и Ню Йорк за титлата на най-горещия жилищен пазар тази година, сочи проучване на MLIV Pulse, цитирано от Bloomberg.

Финансовата общност бързо се насочи към районите с приятен климат по време на пандемията, като Citadel отвори офис в луксозен хотел Four Seasons в Палм Бийч, допринасяйки за оформянето на район, което вече е известен като южния Уол Стрийт. Goldman Sachs Group Inc., Apollo Global Management Inc. и Blackstone Inc. също се преместиха в района, а Related Cos. на милиардера Стивън Рос планира да се разшири във Флорида.

И докато цените на крайбрежните имоти в Слънчевия щат, както наричат Флорида, достигат рекордни стойности, перспективите за по-широкия жилищен пазар в САЩ изглеждат доста мрачни. Ипотечните лихви ще останат над 5,5% тази година, прогнозират инвеститорите, включили се в проучването, проведено от 6 до 10 февруари. Някои очакват цените на жилищата да спаднат с над 10% от най-високата си стойност. За американците, които са свикнали цените на жилищата предимно да се повишават, това в крайна сметка може да засегне потребителското доверие и разходите и да порази икономиката като цяло.

Повечето инвеститори очакват жилищните цени в САЩ да паднат с над 6% спрямо пика си. Графика: Bloomberg Повечето инвеститори очакват жилищните цени в САЩ да паднат с над 6% спрямо пика си. Графика: Bloomberg

Лихвите по ипотечните кредити се увеличиха над два пъти миналата година, усложнявайки проблема с твърде високите цени на жилищата, които ограничават достъпността им. Жилищното строителство е имало отрицателно въздействие върху БВП на страната през последните седем тримесечия и мнозинството от общо 510 анкетирани инвеститори очакват забавянето да продължи поне до края на тази година.

Цените на жилищата в САЩ не бяха записвали значителен спад приблизително две десетилетия преди голямата финансова криза. Възстановяването на индекса Case-Shiller National Home Price Index, който следи жилищните цени в страната, отне около 10 години. Оттогава цените се покачваха и достигнаха своя връх през юни, точно когато лихвите по ипотечните кредити достигнаха нивото от 5,5%.

Повечето инвеститори очакват ипотечните лихви да се задържат над 5,5% до края на 2023 г. Графика: Bloomberg Повечето инвеститори очакват ипотечните лихви да се задържат над 5,5% до края на 2023 г. Графика: Bloomberg

Високите разходи за теглене на заем, резултат от кръстоносния поход на Федералния резерв срещу инфлацията, възпират настоящите собственици да обявят домовете си за продажба и да се откажат от ипотеките си от времето на ниските лихви. Високите разходи за труд и материали пък означават, че обновяването на даден имот преди пускането му на пазара, което винаги е скъпо начинание, става още по-скъпо.

И все пак, докато в САЩ наближава сезонът на пролетните продажби, време на пикова активност, подобно на Коледа за търговците на дребно, има и положителни признаци за възстановяване на пазара.

Броят на жилищата в процес на продажба неочаквано се увеличи през декември, а акциите на строителите на жилища поскъпнаха с около 50% спрямо дъното от юни, подкрепени от по-добрите от очакваното резултати от компании като D.R. Horton Inc. и PulteGroup Inc.

Въпреки че цените варират между различните региони в страната, в предградията на Ню Йорк вече се водят войни на наддаване, което разкрива как ограниченото предлагане може да поддържа жилищата скъпи, независимо от по-високите разходи за заеми.

„Не сме решили проблема с предлагането и има проблем с достъпността“, казва в интервю Дъг Дънкан, главен икономист в ипотечния гигант Fannie Mae. „Това е темата на 2023 г. – в очакване на достъпност.“ Fannie Mae прогнозира общ спад на цените на жилищата от 6,7% през следващите две години, като достъпността е „неустойчиво разтеглена“.

В градовете северно от Манхатън с училища с висок рейтинг офертните цени за жилища нарастват с повече от 10% на годишна база.

И все пак в отговор на въпроса кой е най-горещият жилищен пазар в световен мащаб, инвеститорите, участвали в проучването на MLIV Pulse, по-често посочват Сингапур. Стабилността и инфраструктурата на града държава засилват привлекателността му като азиатски финансов център, особено след като Китай затяга хватката си над Хонконг. Правителството също така въведе политики за привличане на хората с високи доходи, което повиши цените на частните жилища с 8,6% миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 14.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
Днешните инвеститори от плажа, утре може да са плажни бездомници. Както знаем САЩ са държавата на неограничените възможности и там всеки клoшар е инвеститор. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
khao
преди 1 година
работят трябва да е в кавички....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още