IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Принудителни продажби очакват задлъжнелите имотни пазари в света

Очаква се Германия да е страната в Европа с най-голям обем от принудителни продажби на имоти

22:20 | 28.11.23 г. 2
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

M&G Real Estate прогнозира, че е „въпрос на време“ световните имотни пазари да се изправят пред по-големи обеми от принудителни продажби, тъй като банките са все по-малко склонни да рефинансират затруднени или с по-ниско качество активи при сегашните лихвени проценти, пише Ройтерс.

Строителни компании в Китай, Германия и Швеция страдат особено заради резкия ръст на лихвите по заемите през последните години. Някои проекти, финансирани при рекордно ниски лихви, сега са близо до или нарушават ключови условия по кредита.

„Беше ни наистина добре през последните 25 години, но сега разходите за финансиране са по-големи, а възвръщаемостта ще трябва да дойде или от ръста на наемите, или от добавяне на стойност към имотите“, коментира Жозе Пеликер, ръководител на инвестиционната стратегия в M&G Real Estate.

„Намираме се в нов период на инвестиции в недвижими имоти, който ще изисква ново мислене“, допълва той преди публикуването на доклада на компанията „Перспективи пред недвижимите имоти в света“.

Пеликер отбелязва, че възстановяването на китайския пазар вероятно ще отнеме време, въпреки че проблемите са циклични, а не структурни, и ключовите двигатели на растежа, като урбанизацията, са непокътнати.

В Европа Германия вероятно ще отчете най-големия обем от принудителни продажби на имоти, прогнозира той, тъй като пазарът изпитва по-сериозни затруднения от останалите от по-високите разходи за обслужване на имотните дългове и от рязката преоценка на активи.

Близо 40% от неизплатените заеми за бизнес имоти във Великобритания са с падеж през 2024 г. и 2025 г. Средните цени на имотите в страната са намалели с над 20% от средата на 2022 г., сочи докладът, като се позовава на данни от Bayes Business School.

Някои кредитополучатели няма да успеят изпълнят коефициента на лихвено покритие за подновяване на заема“ и може да имат затруднения да намерят варианти за рефинансиране. M&G, която управлява имотни активи за 31 млрд. паунда (39 млрд. долара), съобщи, че това може да предостави възможности за намеса на алтернативни кредитори.

„Имотният дълг става все по-привлекателна възможност за инвестиция“, отбелязва Пеликер.

Проблеми пред офисите

Световният офис пазар беше разтърсен от фалита на WeWork, който помрачи перспективите пред най-големите бизнес центрове. Увеличението на свободните площи вече нанася удар на инвеститорите.

Но не всички офиси са еднакви, отбелязва Пеликер. Офисите с ниско качество са рискова инвестиция в глобален план, тъй като служителите не бързат да се откажат от работата от вкъщи след Covid пандемията, а сградите са изправени пред скъпи подобрения, за да отговорят на целите за устойчиво развитие, сочи докладът.

САЩ са в далеч по-лоша позиция, отколкото Азия или Европа, като свободните площи в централните части в ключови градове обичайно са между 25% и 30% спрямо едноцифрени числа в големи европейски бизнес центрове, казва Пеликер.

Работата от офиса в САЩ е едва на 50% от нивата преди пандемията, сочи докладът, като се позовава на данни на консултантската компания JLL. В същото време в Европа тя се е възстановила до 75%.

M&G пише, че вниманието върху екологичните, социални и управленски достойнства и централните локации създават пазар на първокласни, ултрапървокласни и второкласни площи, като непървокласните имоти са изправени пред „значителен наемен риск и слаби наемни перспективи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 28.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 35 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 5 месеца
До: VentsiСрещу лудостта на тълпата не е измислен лек. Когато пазара се срине болката в българските тикви ще е голяма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 3
Ventsi
преди 5 месеца
В цяла Европа цените на имотите спадат с 15-20% само тук продължават да растат. Докога?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още