IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Несигурността за икономиката намали търсенето на складове у нас през 2023 г.

Наемните и продажните цени са нараснали под влиянието на инфлацията, съобщават консултанти

14:11 | 22.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Бургас

От януари до средата на март м. г. търсенето на индустриални имоти под наем в Бургас и региона е било слабо. Осъществени са огледи предимно с чуждестранни фирми, но преговорите с тях се случват бавно и несигурно. Инвестиционни интереси през 2023 г. нямаше, обобщава представителят на БГСКЛАД в града Валентин Косев.

От началото на април търсенето е било насочено към помещения под наем с по-малка квадратура от 100 до 300 кв. м, каквито обаче липсват на пазара.

„Поведението на наемателите е изключително предпазливо, активността им е ниска. При наемодателите имаше повишено предлагане, тъй като някои наематели затвориха бизнеса си временно или за постоянно заради слабия туристически сезон“, казва Косев.

На пазара са излезли няколко нови обекта с площ между 400 и 800 евро на кв. м, както и с площ от 4000 кв. м, но няма предлагане на малки складове с квадратура между 100 и 200 кв. м.

Косев очаква 2024 г. да е по-добра за пазара, тъй като бизнесът се стреми да си върне активността, а това ще доведе до търсене на промишлени помещения за наем и покупка.

Наемните цени за складове клас А в Бургас са между 3,5 и 5 евро на кв. м, а за клас Б – между 3 и 3,5 евро на квадрат. Продажните цени достигат около 800 евро на кв. м в зависимост от строителството.

Русе

Пазарът на индустриални имоти в Русе е региона се е характеризирал през 2023 г. с висока активност на започнатите проекти. Основният обем от новото строителство на складови и произвоствени сгради е за собствено ползване, съобщава представителят на БГСКЛАД за региона Юри Дудев.

Ръстът на инфлацията и повишените строителни и оперативни разходи са довели до значително увеличение на наемите на складови площи. През миналата година е имало  голямо търсене на малки площи до 500 кв.м., но предлагането на такива имоти е било незначително. Предлагането на складови площи над 5000 кв. м също е било по-малко от търсенето и това е довело до значително повишаване на наемните цени.

Дудев очаква пазарът на индустриални имоти в Русе и региона да запази през тази година активността си около нивата от миналата. Основни купувачи отново  се очаква да бъдат местни инвеститори, които разполагат с достатъчно средства или имат достъп до изгоден кредитен ресурс. През тази година  предстои въвеждането в експлоатация на няколко нови индустриални имота, които може да покрият търсенето в сегмента.

Стара Загора

В Стара Загора и региона търсенето е било съсредоточено върху индустриални площи между 300 и 600 кв. м, а наемите са останали непроменени спрямо 2022 г., съобщават представителите на БГСКЛАД там Михаела Лесова и Васил Василев. В региона са се появили няколко международни компании с търсене за покупка и наем на площи над 5000 кв. м.

На пазара на покупко-продажби цените на промишлените имоти ново строителство са нараснали с между 10% и 15%. В града няма инвестиционни намерения за реализиране на големи складови площи над 10 хил. кв. м.

Лесова и Василев наблюдават ръст на търсенето на големи площи за изграждане на ритейл паркове в Стара Загора. През миналата година е реализирана наемна сделка с международна компания за производство на авточасти. Тя е била за обект с площ от над 12 хил. кв. м. Най-голямата сделка за покупко-продажба в града също е била с чуждестранна компания за парцел от 30 хил. кв. м и промишлено помещение с РЗП от 7000 кв. м.

Наемните цени на индустриални имоти в Стара Загора са между 3 и 6 лв. на кв. м, а цените за продажба варират между 600 и 800 евро на кв. м без ДДС.

Пазарджик

Продавачи и наемодатели в Пазарджик са надценявали много своите имоти, а купувачи и наематели са предлагали в пъти по-ниски цени от офертните заради свития си бюджет. Такава картина на пазара очертава Благо Иванчев от БГСКЛАД Пазарджик.

„Много често се сблъсквахме с клиенти – купувачи или наематели, които първо са потърсили имоти самостоятелно, а впоследствие се обръщаха към нас, след като не са намерили желаната от тях цена“, казва Иванчев.

През миналата година в района на Пазарджик не е имало строителство на нови индустриални и логистични площи, нито нови инвестиции. Иванчев отдава това на „дългото феодално управление“ (на бившия кмет на града Тодор Попов, който не успя да спечели нов мандат на местните избори през 2023 г.– бел. ред.), което направило Пазарджик непривлекателна дестинация с ширеща се корупция и покровителство на избрани инвеститори.

„Новата местна власт трябва да предостави по-улеснени и привлекателни условия за привличане на нови инвеститори и да прекрати старите практики. Град Пазарджик и Пазарджишка област имат подходящи географски дадености, които биха могли да ги направят много конкурентни в промишлеността в България“, счита Иванчев.

Последна актуализация: 14:11 | 22.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още