IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Несигурността за икономиката намали търсенето на складове у нас през 2023 г.

Наемните и продажните цени са нараснали под влиянието на инфлацията, съобщават консултанти

14:11 | 22.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Плевен

В района на Плевен и Ловеч сделките за продажба и наем на индустриални и промишлени имоти са останали на равнището от 2022 г. Продажби почти липсват, а при наемите собственици на складови бази са били принудени да коригират цените, на много наематели се е наложило да сменят имотите, в които развиват бизнес или да плащат по-високи цени. Обобщението е на представителя на БГСКЛАД в района Ангел Иванов.

„Търсенето на градски складове в близост до клиента все още остава незадоволено, такива обекти има основно в индустриалните зони на града. Инвеститори проявяват интерес към създаване на ритейл паркове и през 2024 г. те може да реализират плановете си, очакванията са за два нови ритейл парка“, казва Иванов.

Той посочва градоустройствени проблеми като най-голямата пречка за развитието на подобни и други проекти. Липсата на магистрала все още тежи върху инвестиционните намерения, обезлюдяването е тенденция, която създава допълнително проблеми на малкото инвеститори в производствени бази и те насочват инвестициите си към други области, посочва Иванов.

„В Ловеч вече работи голям фотоволтаичен парк, но обещанията за завод за електромобили не се реализираха. Компаниите от аутомотив сектора обаче постоянно търсят хора и наемат при все по-високи заплати“, коментира той. И допълва, че в Плевен и Ловеч все още има отлични условия за развитие на индустриални и ритейл зони, с наличие на индустриални и градски терени.

Водещ в региона е местният бизнес, който разширява базите си и застроява нови. В същото време предлагането е спорадично, а до сделки се стига трудно заради разминаване в очакванията на продавачи (наемодатели) и купувачи (наематели).

Цените на наемите на складове клас Б варират между 2 и 4 евро на кв. м, докато за клас А данните са малко. Иванов казва, че цена между 4 и 6 евро на квадрат за обект до 300 кв. м е напълно възможна. За шоуруми и обекти с лице към главна улица има предложения и за около 7-8 евро на кв. м. Цените на терените в града достигат между 50 и 100 евро на кв. м

Очаква се през тази година в Плевен да се засилят инвестициите в разширения и обновления на медицински заведения. Търсенето на производствени терени е възможно, но малко вероятно преди изграждането на магистрада „Хемус“ поне до София, отбелязва Иванов.

Велико Търново

Пазарът на индустриални имоти в региона е отбелязал лек ръст през 2023 г. в сравнение с предходната година, съобщава Любомир Филипов от БГСКЛАД Велико Търново. Основната причина за това е стабилната икономическа обстановка, забавянето на инфлацията и ниските нива на лихвите. Това е накарало инвеститорите да пренасочат част от капиталите си към закупуване на терени в сделки със спекулативен характер, с подценени активи, с бизнес имоти на атрактивни локации или с имоти, носещи стабилна доходност и ясни перспективи, обобщава Филипов.

„Въпреки че продажните и наемните цени продължиха да нарастват, интересът към различните типове сделки не намаля. Изграждането на нови и реставрирането на стари складове е несъразмерно с търсенето на площи, а липсата на свободни и на качествени площи забавя навлизането на нови ползватели“, казва Филипов.

Наемните нива на складовите и индустриалните имоти в района на Велико Търново са достигнали 5 евро на кв. м. Инфлацията вече се забавя, но цената на строителните материали и стойността на труда продължават да оскъпяват инвестициите в индустриални площи, отбелязва Филипов. Това води до повишаване на наемните нива в сектора и сега те са на ръба на приемливото от потребителите, допълва той.

Шумен

В Шумен предлагането на складове под наем се е изчерпало към средата на 2023 г. Цените на наемите са нараснали от 5 на 7 лв. на кв. м през 2023 г., а за новопостроени складове офертните цени достигат дори 10 лв. на квадрат, съобщава представителката на БГСКЛАД в града Катя Белчева.

„Тази цена все още е трудно приемлива, но ако кризата за свободни площи продължи, ще се сключат договори и на тези ценови равнища“, очаква тя.

Поради недостатъчното предлагане се покачват и наемите на имоти клас Б, чиито цени се доближават до тези на първокласните обекти и достигат 6 лв. на кв. м. Цените са валидни за обекти с площ между 1000 и 1500 кв. м, докато за по-големи площи от 2000 до 5000 кв. м цената подлежи на договаряне, казва Белчева.

През 2023 г. в Шумен е завършило строителството и са въведени в експлоатация 6000 кв. м складови площи клас А. „Търсене в нашия регион има, но инвеститорите не винаги се решават да предприемат строителство без сигурен наемател“, отбелязва Белчева.

Тази година е планирано да започне строителството на нови складове клас А с площ от 3800 кв. м на бул. „Ришки проход“ и на Околовръстния път. Започнати са и по-малки обекти от порядъка на 300-400 евро на кв. м.

„От недостиг на складове страдат и големите фирми в града заради разширяване на производството им. През 2024 г. и те започват строителство на нови складове за собствени нужди“, казва Белчева.

Тя съобщава, че след укротяване на цените на строителните материали, по-специално на желязото и металите, себестойността на строителството на квадратен метър за складове клас А достига около 500 евро на кв. м. Цената на строителството на складове клас Б е около 550 евро на квадрат.

Видин

Във Видин има търсене на помещения за отдаване под наем с цел съхранение и претоварване на стоки, но няма реализирани сделки, съобщава Бисер Първанов от БГСКЛАД Видин. Той очаква строителството на новия високоскоростен път, който ще свърже Дунав мост 2 с вътрешността на страната, да допринесе за засилване на търсенето на площи за по-големи инвестиции.

„Фактор за нормализиране и отприщване на търсенето и предлагането е сравнително постоянната и дори намаляваща цена на тока“, отбелязва Първанов.

В района се наблюдава строителство на ритейл паркове, както и на тир-паркинги, най-вероятно с цел бъдещото му отваряне към Европа, казва той. Освен това е закупен голям сервиз от представителство на марка автомобили, който все още не е реализиран.

Цените на терените за строителство на обекти с инвестиционна цел варират между 5 и 15 евро на кв. м и има предлагане на такива терени, казва Първанов.

Враца

Във Враца търсенето на наеми на индустриални имоти е останало непроменено спрямо 2022 г. с интерес предимно към обекти с площ от 100 до 300 кв. м от местни фирми, съобщава представителката на БГСКЛАД в града Мирослава Тошкова. По-големи площи от 500 до 1000 кв. м и нагоре се търсят от фирми, които са вече установени на пазара в региона.

Интересът към покупка на индустриални имоти е слаб, а към строителство и инвестиции в индустриални обекти липсва. Реновират се съществуващи индустриални сгради, допълва Тошкова. По-големи сделки за продажба на имоти за производствена дейност през миналата година са били извършени с обекти собственост на общината.

Наемните цени на складове клас А и Б в района на Враца се движат между 2 и 5 лв. на кв. м без ДДС. Предлагане на нови индустриални имоти за продажба и наем няма, реновират се само стари сгради или се разрушават съществуващи обекти с цел изграждане на нови в бъдеще, казва Тошкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 22.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още