IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Шопов: Повишаващата се цена на пясъка ще оскъпи строителството

Сериозното поскъпване на строителните материали свива покупателната способност, посочи председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи

10:56 | 29.02.24 г. 7
Автор - снимка
Редактор

Повишаващата се цена на пясъка ще оскъпи строителството. Пясъкът става дефицитна стока. Доставчиците или орязват поръчките, или изобщо не ги изпълняват, коментира пред Bulgaria ON AIR Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи ситуацията в строителния сектор.

Той подчерта, че цените в строителството продължават да се повишават, като само през тази седмица бетонът е поскъпнал с 4%. За две години строителната себестойност се е увеличила с 42%.

"Това е инфлационната компонента. И в Европа, и в САЩ продължават да се печатат необезпечени пари. Когато напечаташ и пуснеш една парична маса, цените се вдигат. В това няма нищо лошо, защото позволява махалото на икономиката да се върти. Проблемът е, че политиците не казват кога и колко пари ще напечатат, а са длъжни. Това води до непрекъснато поскъпване на всички стоки и услуги", разясни Шопов.

По думите му при пазарната икономика богатият става все по-богат. Но хората, които нямат този ресурс и са насочени към друг начин на мислене и съществуване, обедняват. "Печатайки парична маса, се обезценяват натрупаните пари от някого и раздавайки ги в обществото, се повишава стандартът на тези, които нямат. Но всичко трябва да е предвидимо в една съвременна икономика", отбеляза строителният предприемач.

Шопов обърна внимание и на спекулативната компонента – създават се картели и търговците се възползват от това да вдигат цените. „Оказва се, че най-много е поскъпнала топлоизолацията, но тя не дава голяма тежест върху стойността на сградата. Бетонът е поскъпнал по-малко, но той дава голяма тежест върху стойността на сградата. Има индикации, че циментът също ще поскъпне“, разясни Георги Шопов и посочи, че голяма част от БВП е строителство.

Има ли криза за пясък и скъпи строителни материали? Какво вдига цената на пясъка? Защо се увеличават транспортните разходи и концесионните такси за добива му?

Гледайте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 29.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 13
khao
преди 1 месец
Песъка е ухо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Gna
преди 1 месец
Ето един адекватен анализ на имотния сектор https://youtu.be/fVkOxWSUP_A?si=oBMXFxvwezpoTXBK
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 12
khao
преди 1 месец
значи вече ще работите само на 300% печалба :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 месец
Все повече потенциални купувачи трябва да осъзнаят че се наду огромен БАЛОН ,надуха го банките ,надуха го лесните пари по времето на Ковид ,и правителството което не престана да налива пари под различни форми ,пари които нямат покритие но с инфлацията и вдигането на лихвите от Централните банки които тепърва ще се рализират и в България .Даните за това са и от Уникредит Булбанк която изкара анализ и от редица наши икономисти буквално в последните дни .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 месец
В България има картели на банки,картели на мобилни оператори ,картели и на строители които обслужват корумпираните политици и перат парите им през тухли.Затова и цените са такива ,но когато цената не може да регулира един пазар идва нейната сестричка Икономическата кризичка ,тя слага всеки на мястото му.Георги Шопов е дете на видни комунисти ,почетен консул на Р.Индонезия ,за всяка сграда си открива ново ЕООД,ако фалира фалира с ЕООД,то и Вие пиете една студена ВОДА .Има справки в Търговския рег
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 месец
Има данни за Пловдив че строителите се молели на общината да не издава повече разрешителни за строежи защото не можели да си продадат вече започнатите и някои завършени сгради .Информацията е от общински съветници .Цените на имотите не се определят от цените на материалите защото когато пазара НЕ МОЖЕ да плати цената ,търсенето пада и пазара се срива ,и фалираш.Това видяхме и в Китай и в Германия , и нявсякъде ,високата инфлация води до фалити на строители.Защо в Германия не продължиха продажби
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още