IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителните предприемачи предлагат да плащат отделна такса за озеленяване в София

Ще има ли единен план за озеленяване на столицата след широко обществено обсъждане, коментира председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов

09:53 | 20.06.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

От Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) предлагат да плащат такса за озеленяване, отделно от таксата за разрешение за строеж. Идеята е тези пари да постъпват в целева сметка по районите и с тях да се изгражда и поддържа зелената система на столицата. Ако това се случи, за 3-4 години София ще придобие съвсем друг вид. Този коментар направи в предаването „ИмоТиТе“ на Bloomberg TV Bulgaria Георги Шопов, председател на НАСП.

„Зелените клинове на София са връзката на града с планината, които осигуряват зеленина, простор и свеж въздух. Те са заложени още в Общия градоустройствен план, изработен от арх. Адолф Мусман (плана „Мусман“). Проблемът е, че тези зелени площи са неподдържани и недостъпни, а повечето жители дори не знаят за съществуването им“, посочи той.

За пример председателят на НАСП даде столичния „Западен парк“, който трябва да обслужва близките квартали като „Люлин“ (с над 100 хиляди жители), но потвърди, че в момента само малка част от парка е достъпна, затова настоя усилията да бъдат насочени към поддръжка на зелената система на града.

Шопов пресметна, че ако таксата за разрешение за строеж е 10 лв./кв. м разгъната застроена площ (РЗП) в отделни зони на София, таксата за озеленяване би могла да бъде 3 лв./кв. м РЗП.

Той заяви, че проблемът на кварталите на София е, че няма единен план за озеленяване. „Районните кметове с огромни усилия успяват да направят детски площадки, да сложат пейки и да залесят няколко дървета. За нас е нормално за всеки квартал да се направи цялостен озеленителен план“, обясни Георги Шопов.

По думите му Националната асоциация на строителните предприемачи вече е изразила резерви към определени предложения за промени в Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на Столична община. Шопов напомни, че измененията бяха публикувани за обществени консултации (в писмена форма) на 10 май, като вносители са общинските съветници Лорита Радева, Ивайло Петков, Симеон Колев и Анна Стойкова, както и главният архитект на Столична община Здравко Здравков.

Той съобщи, че в асоциацията не са съгласни най-вече с процедурата по заснемане на съществуващата растителност на терена, изготвяне на експертна оценка и изразяване на становище от общинските органи. „Преди да започне строителство, собственикът (възложителят) трябва да направи заснемане на съществуващата растителност. За нас това е безсмислена и скъпоструваща процедура. След това се прави експертна оценка от озеленител, която се внася в общината. И се оказва, че няма срок, в който органите по озеленяване трябва да дадат становище, няма и ясен критерий за произнасяне. Това поражда безвремие и корупция“, предупреди Шопов.

Какви са аргументите на Националната асоциация на строителните предприемачи зсрещу предложените промени в наредбата? Защо след като съдът се е произнесъл, че не е необходимо експертно становище и го определя като административна тежест, Столична община отново иска да задължи предприемачите да го вземат при одобряване на ПУП и издаване на визи? Защо за промените в наредбата нямаше обществено обсъждане, а се приемаха само писмени становища? Къде трябва да бъде акцентът за зелената система – върху големите зелени площи в София или върху „частните имоти с храсти и джанки“?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 20.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още