IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителен предприемач: Очаква се повишено търсене, но по-малко сделки на имотния пазар

Покачване на цените на имотите заради инфлацията през 2023 г. прогнозира Георги Шопов

13:37 | 24.04.23 г. 4
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Повишено търсене, по-малко сделки - поради неспособността хората да си позволят тези сделки - и покачване на цените на имотите заради инфлацията. Такива очаквания изрази инж. Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи, за представянето на имотния пазар у нас до края на 2023 г. в първото за тази година издание на мултиплатформения проект Talk 23 на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Калина Донкова.

По думите на Шопов запитванията и огледите се увеличават, но сделките спадат.

„Предлагането е по-малко от търсенето в условията на една пазарна икономика“.

Той отдаде ръста на търсенето на усещането на хората, че спестяванията им се топят и търсенето на най-сигурното убежище за парите им, което е жилище в големия град.

„Намаленият брой на сделките е заради една негативна тенденция – намаляване на покупателната способност на населението“, посочи Шопов. Той отбеляза, че преди инфлацията със средна заплата в столицата е могло да се купи 0,8 кв. м жилищна площ, докато сега това число е 0,65%.

„За един по-дълъг период от 25 години цените на жилищата са се качвали по 12% на година. Иначе казано - за 25 години цените на жилищата в София се покачват три пъти... Цената в една пазарна икономика е функция на реалности. Докато търсенето е по-голямо от предлагането, цените ще продължават да растат в големите градове“.

Според Шопов търсенето на пазара ще бъде високо, но трябва да се увеличи предлагането.

„Общината и държавата трябва да регулират бързо и лесно територии, където предприемаческият капитал да влезе и да увеличи предлагането. Това е единственият начин да станат достъпни жилищата и да се намали тази чудовищна административна тежест в момента“, смята той.

Целия разговор гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 24.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 25 rate down comment 0
SnaGi
преди 1 година
Как човек умишлено говори глупости и "сериозен" сайт го публикува. Сделките спадат, строителството продължава с бесен темп, но цените ще продължават да растат. Икономическата логика е бетон. Всичко това се случва и без отчитането, че лихвите много скоро ще започнат тук, ускорено да растат. Тогава за какъв спад ще говорим г-н Шопов, когато сделките съвсем намалеят? Защото нали се сещате, че щом сега сделките намаляват, при идващия ръст на лихвите няма да е по розово за вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Новини ,с днешна дата от британския имотен пазар : Брокерите съобщават, че много продавачи се разделят с мисленето за трескав пазар с много оферти от последните години и разбират новата необходимост да изкушат купувачите през пролетта с конкурентна цена, коментира *** Банистър, директор на имотните данни в Rightmove.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Новина от последните 24 часа в унисон с желанието на строителя Георги Шопов ,по -горе : Цените на жилищата в България тръгват ...бавно НАДОЛУ !Купувачите на жилища в България придобиват все по-голямо влияние в сделките с недвижими имоти,като предоговарят намаление в цената от 5% до 10%/и това е сега когато все още тренда с поскъпването на кредитите и вдигането на лихвите още не енабрал сила в България /.Това е зна,че цените на имотите в България тръгват надолу,се казва още в статията .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 44 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Докога ще манипулираме обществото със статии от строители ,които пи всеки нов обект регистрират нова фирма със по 100 лева капитал ?"Тобо - Цветница"- фирмата е регистрирана като ЕООД със капитал 100 лева на 20 юли 2022 година от Георги Шопов ,същя хубавец ,собственик на Тобо Груп ,който се изказва в статията че цените на строителството МУ щели да растат,въпреки намаляващия брой сделки и ударното поскъпване на кредитите в глобален мащаб .Докога ?Качвайте поне платените фактури към статиите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още