IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Стойчева: Imoti.net иска да отличи компаниите, които работят коректно

Необходимо е да се създаде регистър, където да се вписват ясните субекти на пазара на имоти, твърди управителят на портала за имоти

13:21 | 11.12.15 г. 4
<p>
	Снежана Стойчева. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Снежана Стойчева. Снимка: Личен архив

Как се борите с фалшивите обяви в платформата?

Imoti.net се ангажира с каузата да работи в посока на това да има коректни обяви в сайта и да има ясни субекти, които стоят зад тези публикувани обяви. Това е изключително трудно, защото в сайта има десетки хиляди обяви. Трудно е да се провери достоверността на всяка една обява. Затова от огромна важност са потребителските сигнали. Ние съдействаме на потребителите да подават сигнали, подтикваме ги да го правят и да се чувстват ангажирани да ни уведомяват, когато забележат, че някоя обява е нереална.

Когато имаме такъв сигнал, имаме отдел, който извършва проверка на достоверността на обявата. Стигали сме до там, че да искаме огледи. Досега нямаме случай за обява, за която имаме съмнения и сигнал, че е некоректна, да са ни осигурили оглед. Това доказва, че съмненията и сигналите са били основателни.

В такива случаи, както и в случаите, в които потребители сигнализират, че не им е върнато обаждане, ние също от различни телефонни номера правим проверки. Когато не връщат обаждане в рамките на 24 часа, санкционираме тези фирми.

Санкциите се изразяват в спиране на достъпа до платформата, сваляме обявите в архив и тези агенции и брокери нямат право да публикуват, докато не си изчистят фалшивите обяви. Ако това е рецидив, фирмите губят правото си да публикуват обяви в нашия сайт, както и наличната сума във виртуалната си сметка. Това е записано и в условията ни за ползване на сайта.

Какво е намалението на фалшивите обяви в сайта след прилагането на тези мерки?

Трябва да имаме предвид, че това е дълъг процес и се случва бавно. Изчистваме едни, но се появяват други. Отчитаме обаче намаление на некоректните обяви със 70% в рамките на шест месеца благодарение най-вече на сигналите на потребителите и на твърдите мерки, които сме взели. Докрай ще бъдем последователни в желанието си да изчистим сайта от такива обяви. Това ще бъде много трудно и си даваме сметка, че няма да се случи на 100% .

От това „прочистване“ ние на практика губим пари, защото порталите за имоти печелят от публикациите в тях. Затова и други сайтове не си позволяват да правят същото. Ние обаче сме решени да го направим, защото смятаме, че ползата да имаме доволни потребители е по-голяма.

Извън рекламата какви са по Ваши наблюдения основните проблеми на сектора на имотите, с които той и сам би могъл да се справи, ако се обедини?

На първо място поставям ексклузивните договори. Много агенции осъзнаха необходимостта от тях, но това е свързано и с желанието на собствениците на имоти. Много собственици на имоти не желаят да сключат ексклузивни договори, защото смятат, че може да заобиколят агенцията и да сключат сами сделка. Това много рядко може да се случи. В повечето случаи те губят, защото щом няколко агенции предлагат имота – те се конкурират помежду си и на практика извиват ръцете на собствениците. Така на тях им се налага да отдадат или продадат жилището си на по-ниска цена. Ако няма ексклузивен договор, всеки може да публикува обява за имота навсякъде и по всякакъв начин. Това не е полезно за собствениците, а и за клиентите.

Възможност е саморегулацията на бизнеса. Необходимо е да се създаде регистър, където да се вписват ясните субекти на пазара. Така всеки потребител ще може да провери дали агенцията, която предлага харесан от него имот, фигурира в този регистър, дали тя има правото да упражнява тази дейност, каква е историята й, какви са отзивите от клиенти за нея...

В този бизнес всъщност няма лиценз, както е в туристическия, не се изисква и образование за упражняване на професията. Прекалено демократично и либерално е подходено към съществуването на този бизнес и оттам произтичат и част от проблемите му.

Генерален спонсор на Годишните награди на Imoti.net е Банка ДСК. Консултанти на проекта са Bulgarian Properties и Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Партньор на проекта е RE/MAX България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още